Adam Patterson: van Bridgetown via London naar Rotjeknor

STANDPLAATS HET CARIBISCH GEBIED

    Caribbean Linked, rechts Adam Patterson.

Vorige week kondigde ik al aan dat ik Adam Patterson ontmoette op het jaarlijkse residentie programma Caribbean Linked bij Ateliers’89 in Aruba. Het leek me de moeite waard om deze kunstenaar en zijn werk iets uitgebreider te introduceren bij onze lezers. Patterson arriveerde in september in Rotterdam waar hij een masters programma begint bij het Piet Zwart Instituut.

Patterson is geboren en getogen in Barbados al vanaf jonge leeftijd is hij bezig met kunst en met schrijven. Het is moeilijk kiezen tussen de twee liefdes maar uiteindelijk kiest hij en met wat overredingskracht overtuigt hij zijn ouders dat hij kunst wil gaan studeren. In 2013 reist hij af naar Londen en gaat daar studeren aan St. Martin.

Tijdens zijn studietijd ontwikkelde Patterson onder andere het werk “You’re too Sweet” bij de TATE Modern. Een kookles voor het maken van met suiker omhulde tamarindeballen waarmee hij de geschiedenis van de suikerhandel begon te onderzoeken.

    Yuh Too Sweet, Workshop, This is an Art School, Tate Exchange, Tate Modern, 2017

De media waar hij zich tijdens zijn studie vooral op richt zijn onderzoek waarbij hij ook veel schrijft, performance en video. Na zijn Bachelor diploma gaat hij terug naar Barbados. Hij maakt er verschillende werken waarin hij onder andere ook You’re too Sweet door ontwikkelde. Hij geeft zich zelf een jaar te tijd om na te denken over hoe hij zichzelf het beste verder kan ontwikkelen.


Yuh Too Sweet, korte film, Barbados, 2018

    Mangrove Village as performed at Contemporary Art / Contemporary Issues, Barbados, 2018

Hij besluit de masters in educatie bij Piet Zwart te gaan doen die hij uiteindelijk onder andere wil gebruiken om een curriculum voor de Hogeschool/Universiteit in Barbados te ontwikkelen waar de eigen kunst en kunst geschiedenis (zowel van Barbados als van de regio) een plek krijgt binnen de bestaande canon en theorie die zich tot nu toe bijna hoofdzakelijk richt op Europa. Na aangenomen te zijn gaat hij via het Caribbean Linked programma in Aruba waar ik hem ontmoet naar London voor een performance werk bij Jerwood Visual Arts in London en is hij nu gevestigd in Rotterdam…

11 foto’s van het maakproces, performance en tentoonstelling Buchibushi, performance, Caya Grandi, Aruba, 2018

Bikkel, performance, Sensational Bodies, Jerwood Visual Arts, London, 2018 (foto ©Hydar Dewachi)

Adam Patterson is beeldend kunstenaar en schrijver. Hij voltooide hij zijn BA (met honors) Fine Art in Central Saint Martins, Londen in 2017. Na een jaar pauze in Barbados is hij in september 2018 begonnen aan een master programma bij het Piet Zwart Instituut. Zijn werk werd tentoongesteld in Ateliers’89 in Aruba, Tate Exchange in Tate Modern, Londen en hij nam deel aan “Sonic Soundings / Venice Trajectories”, een kunstproject gecoördineerd met het Diaspora-paviljoen op de 57e Biënnale van Venetië. Hij heeft bijgedragen aan panel presentaties tijdens de “Caribbean Diasporic Dialogues” -conferenties aan de Goldsmiths University en de British Library. Hij schrijft onder andere voor ARC Magazine en Sugar Cane Mag.

Mijn onderzoek in het Caribisch gebied is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds. Mijn trip naar Caribbean Linked in Aruba is mede mogelijk gemaakt door Aruba Marine Surfside & Ateleries’89.

About Sasha Dees 335 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*