THE BOOKS #2 – Dazzle van Bert Teunissen

[arve url=”https://player.vimeo.com/video/297036956″ align=”center” title=”The Books #2 – Dazzle – Bert Teunissen” autoplay=”no” maxwidth=”1920″ controls=”no” muted=”yes” /]

Dazzle van Bert Teunissen is een boek met zwart wit foto’s van strepen en stippen in patronen van vrouwenkleding. Het is een verzameling van op elkaar lijkende patronen in eenzelfde straatbeeld en roept daarmee associaties op met het werk van Hans Eijkelboom. Dan weer met het vermeende fetisjisme van Paul Kooiker, doordat er alleen vrouwen, of lichaamsdelen, in beeld zijn.

De foto’s zijn aardig, soms zit er een heel mooie uitsnede bij, maar over het algemeen lijken het vooral notities, gruizig en terloops gemaakt. Als je de rest van het oeuvre van Teunissen kent, vraag je je ook af hoe de fotograaf dit werk zelf duidt, is het een schets, of een poging autonomer werk te maken? Het geheel heeft een open karakter, haast zonder pretentie, een verzameling foto’s over stippen en strepen met een randje voyeurisme. Maar dat is niet wat dit boek bijzonder maakt.

De foto’s zijn gebruikt als basismateriaal voor een dans van ritme en patronen, een geheel dat de balans lijkt af te tasten tussen foto en ontwerp. Ontwerper Hans Gremmen heeft een extra  druklaag toegevoegd waarin delen van patronen worden herhaald, soms in dezelfde foto, soms over andere foto’s heen. Er ontstaat een verband dat er eerder niet was.

De volgorde waarin de in New York en London gemaakte foto’s zijn geplaatst zorgt voor het ritme. Wat Fw:Books zelf een “jazzy sequence” noemt, werkt wonderwel. Het is dan wel belangrijk om ‘jazzy’ te definiëren, want zet er ‘For Big Sid’ van Max Roach onder of ‘Hopopono’ van GoGo Penguin en je krijgt een volstrekt ander gevoel. Hieronder nog een muzieksuggestie. De link met jazz is wel een heel treffende, met binnen het kader ruimte voor improvisaties van alle leden van de band. Je kunt je makkelijk een audio visuele installatie voorstellen met dit werk.

Het boek is een verhaal zonder boodschap, een wandeling met de fotograaf door de stad. Het blijft onduidelijk in welke stad de foto’s precies zijn gemaakt en wanneer, waardoor het één en dezelfde min of meer tijdloze stad wordt. Een verhaal los van plaats en tijd, met een betekenis door de kijker zelf in te vullen.

Het ontwerp tilt de foto’s op, en zorgt voor een verband tussen stippen en strepen, wijst ons op waar het eigenlijk over gaat. Het boek wordt het werk, een balans tussen vormgever en fotograaf. Zonder de vormgevingsingreep kun je dit niet meer zien en dat is risicovol, voor je het weet gaat het alleen nog over vorm, maar ontwerp en fotografie gaan hier perfect hand in hand.

Bert Teunissen – Dazzle

17 x 23,5 centimeter | 96 pagina’s | 4 kleuren (double black, double white) | softcover
ontwerp: Hans Gremmen | ook verkrijgbaar als hardcover limited edition

fw-books.nl

[arve url=”https://www.youtube.com/embed/6SlTkV4UMPI?start=2005″ /]

About Johan Nieuwenhuize 61 Articles
Johan Nieuwenhuize is kunstenaar, fotograaf en curator. De relatie tussen het geheugen en fotografie vormt de basis van zijn werk. Zijn werk was te zien in de Vleeshal, Fotomuseum Den Haag, Streetlevel Photoworks en het Dazaifu Tenmangu Shrine Museum en is opgenomen in diverse publieke en privécollecties.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*