In het kader Leeuwarden-Fryslân 2018 Culturele Hoofdstad van Europa ligt er in de Zuider Stadsgracht sinds september de Groninger Culturele Ambassade. Hierin tonen zes Groninger kunstinstellingen (Bierumer School, Academie Minerva, NAIP, NP3, SIGN en het CBK) werken die gaan over water, waterstof en de energietransitie.
Met werk van Hannes Arvid Andersson, Annette Behrens, Paula Biemans, Katie Ceekay, Jan Pieter van den Bos, Evelina Domnitch & Dmitry Gelfand, Simon Haakmeester, Klaas Hendrik Hantschel, Eirik Jahnsen, Manja Kindt, Reinier Kranendonk, Antti Laitinen, Jessica Segall, Marit Westerhuis, Sigita Žurauskaitė en uw correspondent. Samengesteld onder de bezielde leiding van Mare van Koningsveld.
Wel even opschieten want dit weekend laatste weekend.
T/m zondag 18 november a.s.
Van uw correspondent is deze door waterstofgas aangedreven sculptuur te zien. Helemaal links tegen het raam gedrukt drie zonnecellen die stroom opwekken, met die stroom wordt in de energie-omvormer (die glazen buisjes hieronder) gedestilleerd water omgezet in waterstof en zuurstof. Eigenlijk werkt de opslag van stroom in waterstof als een soort van batterij. Met een knop kan je de sculptuur laten switchen tussen het opwekken van energie en het gebruiken van energie (= het laten draaien van de tekst).
Wat eigenlijk wel bijzonder is aan waterstof is dat je het gedestilleerde water tot in het oneindige kan gebruiken, het enige verlies dat je hebt is verdamping.
In de ruimte van Sign gebruikt Reinier Kranendonk water uit de gracht om het leven van alledag mede mogelijk te maken. Als bron voor drinkwater, de douch en toilet.
Bij Minerva giet Eirik Jahnsen gevonden plastic met water als mal.
Het kookeiland van Katie Ceekay.
De Bierumerschool -samenwerkingsproject van Paula Biemans, Jan Pieter van den Bos en Manja Kindt- toont delen uit hun project over (de monding van) de rivier de Eems. Met onder andere deze genummerde blokjes hout die door de universiteit van Oldenburg worden gebruikt om zeestromen in kaart te brengen.
Hannes Arvid Andersson, Simon Haakmeester, Sigita Žurauskaitė en Klaas Hendrik Hantschel bouwden namen de New Audiences and Innovative Practice (NAIP) een fotosynthese machine die muziek maakt. Van een wonderbaarlijke schoonheid en alleen in het echt te ervaren.
De ongeduldig wachtende robothanden van Marit Westerhuis bij NP3.
Annette Behrens ging op bezoek bij een schadetekenaar in het aardbevingsgebied in Groningen en probeert waterstofgas zichtbaar te maken met een fotocamera.
Wel even opschieten want dit weekend laatste weekend.
T/m zondag 18 november a.s.
Leave a Reply