Atelier Yair Callender

Atelier Yair Callender

Na terugkomst van mijn onderzoek in het Caribisch gebied duurde het geen 24 uur of de griep sloeg toe en ik lag met koorts in bed, welkom in Nederland. Mijn eerste schreden buiten de deur was het geplande atelierbezoek bij Yair Callender in Den Haag. Met mijn dikste winterjas aan vertrek ik richting Broeksloot waar Callender me bij de halte ophaalt met de fiets. Zijn atelier is in een enorme ruimte op de begane grond van een flatgebouw die hij deelt met 4 andere kunstenaars. Er zijn centrale verwarmingselementen en geen ketel maar gelukkig heeft hij twee hete lucht kanonnen en warme koffie.

Callender maakt grote sculpturen, buitenwerken en installaties. Hij werkt in diverse media als piepschuim, hout en keramiek. Door een gastatelier in Suriname in 2017 is zijn interesse in houtsnijwerk gewekt. Hij neemt regelmatig lessen bij meester ambachtslieden en in zijn studio werkt hij iedere dag met hout om het materiaal onder de knie te krijgen. Hij verteld dat hij bezig is om te kijken of hij in 2019 een residentie kan gaan doen bij een houtwerkplaats in Frans Guyana. Hij is al jaren gefascineerd en doet onderzoek naar symbolische tekens en ornamenten. Zo werkte hij in het afgelopen halfjaar aan zijn eigen interpretatie van vormen gebaseerd op Arabische tekens en symbolen

Atelier Yair Callender

Atelier Yair Callender

Atelier Yair Callender

Atelier Yair Callender

Atelier Yair Callender

Atelier Yair Callender

Atelier Yair Callender

Atelier Yair Callender

Atelier Yair Callender

Atelier Yair Callender

Atelier Yair Callender

Atelier Yair Callender

Atelier Yair Callender

Atelier Yair Callender

Atelier Yair Callender

Atelier Yair Callender

Atelier Yair Callender

Atelier Yair Callender

Atelier Yair Callender

Atelier Yair Callender

Yair Callender is beeldhouwer en maakt installaties, hij woont en werk in Den Haag. Hij studeerde in 2013 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Hij ontving twee maal de bijdrage jong talent en wordt ondersteund door Stroom. Zijn werk was de afgelopen jaren te zien in groepstentoonstellingen in diverse steden in Nederland en in Praag. In 2017 was hij gaskunstenaar bij Tembe Art Studios in Moengo, Suriname waar hij afgelopen zomer ook deelnam aan het Moengo Festival. In maart/april 2018 had Callender zijn eerste solo tentoonstelling bij 1646 in Den Haag.

About Sasha Dees 347 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*