Gastatelier Capacete, Rio de Janeiro

Gastatelier Capacete, Rio de Janeiro

Ik wordt via kunstenaar Michelle Eistrup voorgesteld aan Camilla Rocha Campus, artistiek directeur van de Project Space Capacete. Stichting Capacete werd in 1998 opgericht door kunstenaar/fotograaf Helmut Batista (nog steeds algemeen directeur) en heeft ook een residentie programma.

Gastatelier Capacete, Rio de Janeiro

Gastatelier Capacete, Rio de Janeiro

Camilla nodigt me uit voor een etentje bij de Project Space en ik maak kennis met de huidige gastkunstenaars Hanna Burkart (Austria), Kristian Byskov & Margarita del Carmen (Denemarken) en ik blijf maar roepen dat we echt overal zijn Katherine MacBride (Nederland via Mondriaanfonds). Verder lokale kunstenaars die gelieerd zijn aan de organisatie en Johanna Ruohonen van de Finnish Cultural Foundation die komt kijken of dit een geschikte plek is om kunstenaars uit Finland heen te gaan sturen.

Capacete heeft afspraken met een aantal fondsen wereldwijd die volledig betaalde werkperiodes aanbieden aan kunstenaars en ruimte huren bij Capacete. Daarnaast probeert Capacte ook ateliers aan lokale kunstenaars aan te bieden. Ze worden niet ondersteund door de Braziliaanse overheid en betalen hun lokale activiteiten door op andere manieren inkomsten te genereren. Zo participeren ze onder andere in SP Arte, de kunstbeurs in Sao Paulo, en verkopen daar gedoneerde werken van kunstenaars.

Gastatelier Capacete, Rio de Janeiro

Gastatelier Capacete, Rio de Janeiro

Gastatelier Capacete, Rio de Janeiro

Gastatelier Capacete, Rio de Janeiro

Gastatelier Capacete, Rio de Janeiro

Gastatelier Capacete, Rio de Janeiro

Gastatelier Capacete, Rio de Janeiro

Gastatelier Capacete, Rio de Janeiro

Gastatelier Capacete, Rio de Janeiro

Gastatelier Capacete, Rio de Janeiro

Gastatelier Capacete, Rio de Janeiro

Gastatelier Capacete, Rio de Janeiro

Gastatelier Capacete, Rio de Janeiro

Gastatelier Capacete, Rio de Janeiro

Gastatelier Capacete, Rio de Janeiro

Er zijn over het algemeen vier internationale residenten tegelijkertijd die allemaal een kamer hebben met een gemeenschappelijk woonkamer en keuken. Er is een grote binnenplaats met een buitenkeuken waar presentaties gegeven kunnen worden.

Capacete is een woning met binnenplaats in de wijk Gloria, een middenklasse wijk die tegen het centrum aanleunt, 5 minuten wandelen van een metrostation.

Er zijn geen werkstudio’s of werkplaatsfaciliteiten, het is echt een research residentie, heel geschikt ook voor curatoren. Er wordt verwacht van de residenten dat ze tijdens hun verblijf diverse activiteiten (lezingen, presentaties, workshops etc.) organiseren in de binnenplaats voor algemene publiek en voor de lokale kunstscene.

Capacete is een residentie die al ruim 10 jaar door het Mondriaanfonds wordt ondersteund. Deadline om een aanvraag voor 2020 te doen om hier naar toe te gaan via Mondriaan is 15 april 2019. Voor meer informatie over Capacete en de selectieprocedure kan je contact opnemen met Marijn Veenhuijzen (020-5231672) bij het fonds.

Gastatelier Capacete, Rio de Janeiro

Capacete Project Space
Rua Benjamin Constant, 131
Gloria, Rio de Janeiro

DANK:
Mijn trip in Brazilië is mede mogelijk gemaakt door Nina Jurna (en airmiles, want anders was het best wel ver zwemmen geweest…).

About Sasha Dees 349 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*