Opening Het HEM, Zaandam

Afgelopen donderdag opende Het Hem in Zaandam, een nieuw Huis voor Cultuur in een oude kogelfabriek. Een waanzinnige tentoonstellingsruimte, restaurant Europa (van de eigenaar van Goudfazant), een bibliotheek, studio’s, een muziek café en een ruimte voor filmvertoningen.

hethem.nl

Rondleiding Rieke Vos, curator het Hem

Edson Sabajo (links) en Guillaume Schmidt (midden) (Foto Hem)

Het Hem wil onderscheidend zijn en slaagt daar in met opening tentoonstelling Chapter 1NE, waar we het leven en visie van ondernemers Edson Sabajo en Guillaume Schmidt, eigenaars van Patta Amsterdam vertaald zien in Kunst.

‘CAN’T BE GREEDY… YOU GOTTA TAKE SOME, AND LEAVE SOME’
(James Brown, 1973)

Ebony G. Patterson, Off 72 Project

Ebony G. Patterson detail (foto Adam Patterson)

Ebony G. Patterson detail (foto Adam Patterson)

Ebony G. Patterson detail (foto Adam Patterson)

Met Off 72 Project zoekt kunstenaar Ebony G. Patterson naar de mens achter de 72 mannen (+ 1 vrouw) die in mei 2010 tijdens een politie inval neergeschoten werden in Tivoli Gardens, Kingston, Jamaica.

Het aantal moorden per jaar in Jamaica ligt zo hoog dat men er alleen van opkijkt en de media het alleen persoonlijk maakt als het in een “upscale” buurt gebeurt. Wie zijn de mensen achter de anonieme koppen en het getal in de kranten? In welke straat liepen ze ieder dag naar de bus, groeten en lachten ze naar de buurman die altijd op de straathoek staat? Wie zijn deze 72 (+1) doden, wat deden ze, waar hielden ze van, wie rouwt om hen, hoe zagen ze er uit, hoe oud zijn ze?

Piet Parra, Angsthaas (foto het Hem)

Farida Sedoc (achtergrond) en voorbereidingen voor…

…feestje!

Op de eerste verdieping is een hele boxring gebouwd, geïnspireerd door de “leave some” van Edson Sabajo die al jaren traint voor en marathons loopt met een groep jongeren heeft Gabriel Lester een boxring ontworpen. Hier zullen ook clinics gegeven worden aan jongeren die eerder al (vanaf april / mei) geworven zijn door Patta.

Gabriel Lester – Boxring

RAAAF (foto het Hem)

Het Hem beoogt geen echte collectie op te bouwen, op dit moment hebben ze een permanent werk in opdracht laten maken door RAAAF (Rietveld Architecture-Art-Affordances). RAAAF maakte enorme messing (het materiaal waar kogels ook van gemaakt worden) platen die in de ruimte geplaatst zijn.

In de ruimte in de kelder waar vroeger de kogels getest werden is de vidoe BAM (2017) van Sanford Biggers geplaatst. Het werk is op zich sterk maar krijgt in die ruimte nog een extra laag mee.

Erik van Lieshout, BEER, 2019

Opening (Foto Hem)

Hoe de toekomst uitpakt zullen we moeten afwachten maar directeur Kim Tuin heeft onder andere met NDSM eerder zo’n varkentje gewassen en verdient ons vertrouwen!

Kim Tuin, opening speech (Foto het Hem)

Kunstenaars: Michele Aboro, Quentley Barbara, Sanford Biggers, Roxette Capriles, Victor Crezée, Aria Dean, Menno Kok, Gabriel Lester, Erik van Lieshout, Dana Lixenberg, Neo Matloga, Terence Nance, Navid Nuur, Rich Medina, Piet Parra, Ebony G Patterson, Adrian Piper, Rammellzee, Farida Sedoc, Sanlé Sory, Boris Tellegen, The Black Archives. Curatoren: Edson Sabojo, Guillaume Schmidt en Rieke Vos.

hethem.nl

Nog te zien tot en met 1 september 2019
CHAPTER 1NE
Het Hem
Warmperserij 1
1505 RL Zaandam
openingstijden: donderdag tot en met zondag van 12.00 tot 24.00 uur

Met de pont naar Hem (Foto Hem)

Pont(sans oesters en champagne!) naar het Het Hem in Zaandam kan vanaf 17.00 uur genomen worden achter Centraal Station, opstappen tussen Buikslotermeer en NDSM pontjes!

About Sasha Dees 340 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

2 Comments

  1. mag ik opmerken dat Kim Tuin bij NDSM is weg gegaan omdat ze juist niks voor elkaar kreeg daar…

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*