Ebony G. Patterson – Dead Treez @ Museum for Art and Design (MAD)

Ebony G. Patterson: Dead Treez

    Museum for Art and Design (MAD), New York.
    10 November 2015 – 3 april 2016.

Ebony G. Patterson is een mixed media kunstenaar die woont en werkt in Kingston, Jamaica en Lexington, Kentucky. Dead Treez is Pattersons eerste solo tentoonstelling in New York. Shannon Stratton, dit jaar aangesteld als Chief Curator bij MAD, zag de tentoonstelling gemaakt door curator Karen Patterson (geen familie) in John Michael Kohler Arts Center en maakte zich sterk om de tentoonstelling te presenteren in MAD, New York. In MAD zien we, naast de originele show, specifiek voor MAD gemaakt werk in de Tiffany zaal “…buried again to carry on growing…”. Patterson koos sieraden uit de permanente collectie van het museum en transformeerder de Tiffany zaal in een signatuur Patterson installatie.

Pattersons werk maakt problemen op het gebied van klasse, geslacht en ras, zichtbaar en bespreekbaar. De materialen die ze gebruikt zijn een belangrijk middel: felle kleuren, glitter, alles schijnt, blinkt en schittert. De werken zijn van een dusdanig formaat, vaak muur- of vloer vullend, dat je er niet om heen kunt. Pattersons werk is in tegenstelling tot de problemen die ze aankaart, alles behalve onzichtbaar. De werken betoveren en eenmaal “under their spell” kom je pas echt te weten waar het werk werkelijk over gaat, wat er laag na laag onder de eerste schittering en schijn zit en “it aint that pretty…”.

In de woorden van de kunstenaar zelf: “There is a challenge being made about seeing and looking. The seeing is what happens on social media, but the looking is what I’m asking you to do. The looking requires thought, it requires engagement, it requires awareness, it requires inquiry, and it requires presence.”

Ebony G. Patterson: Dead Treez

Swag Swag Krew (from the Out and Bad series).

advertentie(s)

Ebony G. Patterson: Dead Treez

Where We Found Them (detail), 2014, cotton, plastic, lace, glitter, and mixed media
96 x 72 in.

Ebony G. Patterson: Dead Treez

Ebony G. Patterson: Dead Treez

Ebony G. Patterson: Dead Treez

II Rosez (detail), 2014 Mixed media jacquard tapestry with jewelry and 150 crochet flowers 9 x 19.5 feet overall (3 parts: 9 x 6.5 feet each)

Ebony G. Patterson: Dead Treez

“White Cloud” – Bruiloft kroon door Merry Renk, 1968 .

Ebony G. Patterson: Dead Treez

Ebony G. Patterson: Dead Treez

Halsketting door Mary Ann Scherr, 1969.

TENTOONSTELLING TE ZIEN:
10 November 2015 – 3 April 2016
Museum for Art and Design, Columbus Circle, New York

Foto’s Butcher Walsh – MAD/NY, courtesy Ebony G. Patterson & Monique Meloche Gallery, Chicago / commissioned by the John Michael Kohler Arts Center

About Sasha Dees 337 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*