Katja Mater – Time is an Arrow, Error

    Een feest om uit te pakken

Superb mooi boek, een kunstwerk. Een handvast geheel, 79 clocklike images gebundeld in Time is an Arrow, Error. Rijk aan diversiteit, elk werk een kunstwerk. Dat valt nog niet mee om op basis van één uitgangspunt tot zoveel samesame but different te komen. Verveelt geen seconde [what’s in a name]

    Mijn foto’s zijn slordig, snel en uit de losse hand. Enthousiast, met de telefoon, om een indruk te kunnen geven slechts. Voor preciezere repro’s zie Katja’s website.

Katja Mater’s werk is als altijd beeldend glashelder en komt in één oogopslag tot je; tegelijkertijd is de zichtbare constructieve structuur niet te vatten. Ik zie die wel maar kan er geen touw aan vastknopen.

Zonder gekkigheid: eenvoud meets complexiteit. Van tweeën één: je hebt verhaal noch praatje nodig om erin mee te kunnen gaan. Een zichtbaar natuurlijk uitgangspunt ontvouwt zich in negenenzeventig ‘tekeningen’.

Precisie in brute schetsmatigheid, heerlijk.

Dit wordt dat en zus wordt zo. Ziet u wel.

Ha, ja, Links/rechts, natuurlijk. En dan één pijltje zeven en vijf pijltje negen, dat spreekt.

Maar elke prent verrassend, rijk.

Eigenzinnige objecten. Weerkerende spiegeling. In de tekeningen zelf en ten opzichte van elkaar, in serie.

“Two clock-faces are staring at each other.
They are two sides of one thing, as different as they are the same.
They move as two bodies revolving around each other, into a tender embrace.
A kiss, made of time, in time.
Mirrored shape shifters, their hour-numbers climbing on each other’s shoulders.
Running up against the limits of their own usefulness, clocklikeness.”

Mooi om de klassieke wijzerklok – er is weinig digitaals aan – en zo tijd verbeeld in te brengen als visueel uitgangspunt in deze overtuigende serie. Gemaakt maart-mei 2020. Tijd speelt eigenlijk altijd een prominente rol in Katja’s werk. In de gestolde dimensionale overschilderingen, in de films, in de vouwwerken. Soms stapelen daarbij de uitgangspunten zich zodanig dat het je duizelt. Dan schiet het door. Dat is hier bij deze serie niet het geval.

De tentoonstelling Time is an Arrow, Error was tot gisteren te zien bij Martin van Zomeren. Toch oliekoekendom dat ik die gemist heb, met dank aan de corona’s en mijn beperkte reisbereidheid. Ik wil en moet die werken ook in het echt zien. Niet meer bij Van Zomeren; Katja gaat naar een andere galerie. Ik heb beiden hoog zitten, de galerist en de kunstenaar. Ik heb geen beeld gezien van de tentoonstelling, wellicht is hij in zijn geheel teruggetrokken. Sowieso moet hij op herhaling, ergens. Vermits niet in zijn geheel uitverkocht. Dan wordt het bruikleenbonanza voor het museale overzicht.

Het boek is wellicht nog beschikbaar, slechts 26 euro:
katjamater.com/arrowerror

About Jeroen Bosch 4753 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*