Te groot voor kunst: gratis

image.php.jpg

“Vanaf dit moment (2 mei 2006) zijn 99 beelden uit het fotografische oeuvre van Hans Aarsman gratis te downloaden van de site van het Nederlands fotomuseum. Het betreft bijna alle foto’s uit Hollandse Taferelen en Aarsman’s Amsterdam, en foto’s uit andere projecten zoals Oost-Duitsland en Openbare Rituelen. Het fotomuseum heeft deze foto’s aangekocht en lanceert hiermee zijn nieuwe aankoopbeleid. Dit beleid richt zich op het verwerven van complete, invloedrijke Nederlandse fotoprojecten en niet op de aankoop van losse foto’s zoals gebruikelijk is. De projecten zijn op internet te zien en – in het geval van Aarsman – voor particulier gebruik gratis te downloaden en te printen op A3 formaat. Het museum en Aarsman hopen dat meer fotografen op deze manier hun werk ter beschikking zullen stellen.”

www.nederlandsfotomuseum.nl/nl/index.php

“Aarsman zegt ‘een beetje misselijk’ te worden van de ‘esthetisering van dat ene plaatje’. ‘Fotografen zijn altijd maar blijven aanschurken tegen het schilderen. Ze willen ook kunst zijn. Terwijl fotografie te groot is voor kunst.’”

www.volkskrant.nl/incoming/article300942

Fotografie is de reproduceerbaarheid zelf. De oplage moedwillig beperken om het werk zeldzaam en dus waardevoller te laten zijn, staat haaks op het wezen van de fotografie. Fotografie is hét medium van het volk – dat is het altijd geweest.

nrc.nl/kunst/article306288.ece

2 Comments

  1. Wie een prentje weet weg te trekken uit de onbegrijpelijk ingewikeld gemaakte interface mag het zeggen. Mij is het niet gelukt.

    Mijn favoriete citaat uit de volkskoerant van vanochtend: “Fotografen doen te veel alsof iedere afdruk een individueel kunstwerk is, dat voor relatief veel geld verkocht moet worden. Terwijl het wezen van de fotografie nou juist is dat het zo makkelijk reproduceerbaar is.”

    Precies.

  2. In Peiling in de papieren Volkskrant van vandaag de vraag Moeten fotografen hun foto’s gratis aanbieden op internet? (nee natuurlijk niet dat moeten ze zelf weten) een opmerkelijke uitspraak van Paul Bogaers, onbedoeld omgekeerd geformuleerd wellicht, maar juist daardoor krek op zijn plaats:

    “De reden waarom de vraag naar werk van Rineke Dijkstra nu zo groot is, is omdat haar werk zo duur is. Zo werkt dat in de kunst.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*