Zondagmiddagvoorstelling LV: Die Große Stille

benedicite.jpg

Die Große Stille, Philip Gröning, 2005

Gröning krijgt na 16 jaar eindelijk toestemmming voor zijn plan om te filmen binnen La Grande Chartreuse, de hoofdzetel van de Karthuizer monniken, in de Franse Alpen. Omdat de orde vond (zo zegt de aftiteling) dat ‘de tijd er rijp voor is’.

Dat had de orde goed gezien! Met Gröning kreeg men een adept die enkel de boodschap van licht en geluid wil brengen. Twee en een half uur aan beelden, waarbij gerust de zich herhalende dagritmes van het klooster 1 op 1 aan de kijker worden doorgegegeven. Met zulke mooifilmerij verdwijnt iedere kans op spanning in het niets. Alhoewel, mooifilmerij: het gebruik van de grofkorrelige videocamera in tussenshots is een belegen truukje. De film begint in de winter, en eindigt in de winter. Behalve bidden, gregoriaans zingen en klokken luiden worden er ook koeien gehoed, kazuifels gemaakt, hout gezaagd, de administratie op een IBM laptop bijgehouden, en van de besneeuwde bergen afgeroetjst.

gang.jpg

novice.jpg

‘Pie Iesu Domine, Dona Eis Requiem’ [bonk!]

gang2.jpg

kark.jpg

omhels.jpg

gang3.jpg

imdb.com/title/tt0478160/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*