Ondertussen in Parijs

Update van Jeroen Jongeleen

STAK opening

Voetbalsjaals met namen en kleuren van de verschillende buurten van het Bijlmerse Sartrouville.

Zoals gezegd was t niet zo superdruk op de STAK-opening. Het gebeuren was geheim gehouden voor eigen achterban om geen gelazer te krijgen achteraf. Louter een handvol genodigden om het werk te komen bedrinken. Ben nog maar even een blokje omgegaan. Een straatje terug had ook Yvon Lambert een opening met werk van Anselm Kiefer.

Eg grappig om die franse bezoekers een beetje naar die duitse muurteksten van Kiefer te zien gapen. Niet veel zullen er kaas van hebben gegeten wat er nu eigenlijk stond maar gelukkig waren er de gebruikelijke ingrediënten om de feeststemming te drukken – lood, ijzer, verbrande en dode dingen en oude spullen op doek en als sculptuur en natuurlijk de titel: Für Paul Celan.

advertentie(s)

Anselm Kiefer

Kiefer Lambert

Kiefer Lambert

jjparijs2.jpg

Even later werd het toch wat drukker (op straat)

jjparijs3.jpg

Ook een paar ‘achterbanners’ waagden zich even binnen.

jjparijsuitzicht.jpg

Typisch frans uitzicht

jjparijswet.jpg

En daar waren ze dan als beloofd, de jongens van de wet (20:31h.). Een beetje staan te staan en de kat uit de boom kijkend, maar wel in relatief grote getalen aanwezig. Om de 5 min. reed er ook nog een auto door de straat met wat handhavers als backup. Meer gebeurde er niet die avond in graffitiland. (Op wat gevelplasserij en een tagje hier en daar heeft het dus geholpen.)

Fluxus Parijs

De UT-stempels zijn naderhand nog naast de gallerievoordeur door de geheime politie aangebracht, als nieuw hulpmiddel bij het archiveren van ongevraagde grafische toevoegingen op gevels en het in kaart brengen van de bijbehorende cultuur. Fluxusart door politie, interessant initiatief.

Sticker

(*stickers krijgen geen stempels)

aurevoir jerome

About Jeroen Bosch 4659 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

12 Comments

 1. haha mooi verslag. vooral die pijltjes geven het geheel een extra ‘urban’ sausje.

  ongelofelijk met die code; inderdaad vreemde toevoeging. Is het een stempeltje?

  aansteker-plafondroos mooie variatie op het muurbloempje

  en krijg die fransen maar eens aan het duits!

  chapeau sante et au revoir!

 2. UT staat dat voor Urban Tag als aanduiding om Grafitti van ordinaire straatvervuiling te kunnen onderscheiden of is dat te engelands voor de fransozen?

 3. bijna goed. blijkt te staan voor “Urbaine de Travaux” (zoiets als Straat Werk).

  het wachten is nu natuurlijk op het ereste werkje met zo’n zelfde mooie stempel.
  of het nederlandse antwoord.
  of een combinatie van beide.

 4. Daarmee wordt uitdrukking gegeven aan het mislukken van alle pogingen om kunst op enigerlei in te willen zetten als maatschappelijke instrument.
  Ut totale fiasco van straatkunst staat hier model voor.

 5. t lijkt meer een mislukte poging van een overheidsorgaan vandalisme het aura van ‘straatkunst’ te doen toekomen.

  nb. was het niet ook vooral de pantomiemspeler die vroeger werd aangeduid als ‘straatkusntenaar’ – in de tijd dat de stempel nog gewoon tot het gebruikelijk gereedschap van de kunstenaar* behoorde?

  *was voor ’60 hoofdzakelijk schilder.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*