Sneak Preview Lantaren-Venster: Copying Beethoven

Copying Beethoven

Copying Beethoven, Agnieszka Holland, 2006

Lantaren/Venster heeft de laatste weken een gestage neergaande trend te pakken bij het selecteren van de sneak: een mislukte Japanse eindexamenfilm, een kostuumdrol over Molière en een rukfilm. Het voorlopige dieptepunt werd zojuist vertoond.

Dankzij Amadeus weten we dat Mozart een raar ventje was. Déze kostuum-Europudding verplaatst het thema van de malle ontaarde musicus naar een natuurfilm. Beethoven is eigenlijk een Beest, zeg maar gerust een Bokito. Voor iedere Bokito is er een bijpassend vrouwmeisje, in dit geval eentje die componeert en dirigeert als de dove aap het af laat weten.

Het resultaat is een televisieproductie die elke totaal mislukte scène laat opvolgen door ieder denkbaar cliché. De RTL’s vertonen in dit genre vast iets over Frans Bauer, maar dit gaat over Ludwig Van. Dat maakt de keuze voor deze film zo treurig: pseudo-intellectuele barf voor het domste filmhuispubliek, zeg maar een soort van Sargasso-film.

imdb.com/title/tt0424908

6 Comments

  1. Mooi geschreven. (Fietsend naar huis zat ik schuimbekkend alvast een pakkende reactie te confabuleren: nog een keer zon butfilm voor debielen in de programering van LV en ik laat de sniek de sniek.)

  2. Haha, inderdaad!

    Sommige scenes deden denken aan Joep Meloen, andere aan Unter den Palmen. Maar net niet genoeg om openlijke revolte in de zaal te krijgen.

  3. Hm, de stijgende trend bij de goegemeente staat een revolte in de weg.
    Voorspelbaar overigens hoe op de IMdB Ed Harris de hemel in geprezen wordt. Als een acteur wegens schmink en potsier onherkenbaar is, moet ie wel een sublieme prestatie hebben geleverd.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*