Tonnen kwijt aan afkopen kunstenaars

“Nederlandse gemeenten zijn naar schatting jaarlijks vele honderdduizenden euro’s kwijt aan het afkopen van kunstenaars. Ze moeten fors betalen als ze af willen van een lelijk beeld of omdat het bouwplannen dwarsboomt.”

telegraaf.nl/[…]/Tonnen_kwijt_aan_afkopen_kunstenaars.html

“Denk dat ik maar ga stoppen met werken en kunstenaar ga worden. […] Ishet niet gewoon tijd dat dergelijke subsidie sponzen (kunstenaar is geen beroep, dat is een hobby) een halt toegeroepen wordt en dergelijke types gewoon gaan werken. […] Vele knoeiers knutselden snel wat in elkaar en kregen subsidie. De kelders van de ministeriegebouwen lagen vol met die knoeiwerken. […] Die rotzooi die ze overal neerzetten kun je toch geen kunst noemen, […] dit noemen ze kunst. belachelijk kost een vermogen en nergens voor nodig. […] Fijn dat als je een beeld krijgt van een of ander die zich kunstenaar noemt het gewoon bij het grofvuil mag zetten. […] Ik ga gelijk een paar fonteinen en beelden ontwerpen. Hier is duidelijk veel geld te halen. […] Die hele rotzooi gewoon niet meer kopen. De meeste troep is toch niet om aan te zien. […] regeren is vooruit zien dus koop de zogenaamde kunst dan niet en laat die gasten gewoon gaan werken […] De meest walgelijke creaties komen ergens te staan met label “kunst”.En nog gesubsidieerd ook!! […] Kunstenaars krijgen eerst subsidie van de staat om hun hobby rendabel te laten zijn. […] stoppen met die hap, kost klauwen met geld. […] Gewoon laten vernielen door hangjongeren en geen onderhoud verrichten. […] Gewoon kunst of kunstenaars uit het buitenland kopen c.q. opdrachten gunnen, zijn we snel genoeg van de gekke streken af. […] gewoon geen knudde “kunstwerken” meer kopen. […] Het probleem van veel kunst in Nederland: het is gewoon afzichtelijk […] Schade veroorzaakt door kunstwerken mag men wat mij betreft op de kunstenaar verhalen. […] Stelletje profiteurs van de samenleving. […] Tsja… dat krijg je als je zaken doet met kunstenmakers ipv kunstenaars…. […] een ambtenaar kan per definitie niet denken laat staan dat hij zich kan voorstellen iets zinnigs en efficients te doen met gemeenschapsgelden. De schade maandelijks inhouden op dat vorstelijke salaris van zo’n ambtenaar […] Wat dacht je van stoppen met het kopen van dit soort rommel (waar elke stad mee vol staat). […] het is maar wat je kunst noemt. In vele ogen, kan een kind het soms beter. […] Schandelijk. Wordt ook kunstenaar. […] Gewoon helemaal afschaffen die “kunstenaars” rommel. […] Dat gesubsidieer van “kunstenaars” moet maar eens afgelopen zijn. Opbokken met die troep. […] gewoon niets meer kopen, dan zingen de kunstenaars wel een toontje lager. […] deze zogenaamde kunstenaars op de zwarte lijst zetten […] Voortaan geen kunstwerken meer kopen van die dwarsliggende kunstjemakers. Het is dikwijls niet aan te zien. Ook weet je veelal niet wat het voor moet stellen. […] Toch te belachelijk voor woorden dat een “kunstenaar” die vaak ook nog vooral DURE onherkenbare, onooglijke projecten maakt, of dingen zoals fonteinen kan ontwerpen die vervolgens meer ellende en ergernissen met zich meebrengen dan plezier een besluit om de veiligheid, aangezicht, renovatie van een stadsdeel te verbeteren kunnen blokkeren of hier een behoorlijk slaatje uit kunnen slaan. […] Ja hoor hier gaan we weer eerst tonnen met subsidie vor those so called kunstenaars word je eigenlijk als gemeente verplicht om wat te plaatsen ook ziet het er niet uit nu staat het in de weg moet je ook nog vergoeding betalen. Moet niet gekker worden hoor […] Ze moeten winkelwagentjes, blikjes drank, rommel uitroepen tot kunst en dan heeft heel Nederland ineens in elke straat een overkill aan kunst, kost relatief niets en alle Hollanders zijn ineens kunstenaars. […] o zie je , lezende en werkend geachte, maar niet werkende werknemer, voor elk duur kunstwerk is er een gat, eerst financieel gecreeerd, nu de oplossing waar het in verdwijnen kan. […] Gewoon vanaf nu geen kunst meer aanschaffen. […] Prima dan geen kunst meer. […] Eerst worden dit soort prutsers gesubsidieerd ipv. dat ze zelf bekend worden omdat ze goed zijn. Dan verdienen ze bakken met geld met beelden die niet af en toe spuuglelijk zijn en dan nog klagen als hun eigen werk niet werkt en weggehaald moet worden…. […] onmiddellijk stoppen met de subsidie van die knoeiers. Mijn dochterje van 3 maakt mooiere dingen. […] Al die kunst moet sowieso verdwijnen! Het ziet er niet uit, is onherkenbaar en kost klauwen vol (belasting) geld. Het is alleen leuk voor de werkschuwe ‘kunstenaar’ die voor enorme bedragen een amorfe klomp materiaal ‘moeder en kind’ noemt en van onze belastingcenten weer naar de coffeeshop hobbelt. […] Geen wonder dat de meeste kunst zo lelijk is. Des te lelijker de kunst des te groter de kans dat de kunstenaar een tweede keer geld vangt voor hetzelfde kunstwerk als het afgekocht moet worden! […] Kunstenaars? Het zijn gewoon smerige dieven. […] Er werd wat troep van de stort ect. aanelkaar gelast en geplakt,verf erover en hoppa,de inkomsten voor het volgende pretjaar weer verzekerd. […] Laten die ‘kunstenaars’ en vak leren en gaan werken voor hun centen. […] Het zijn geen kunstenaars, maar kunstemakers. […] Hoe belangrijk kun je je als “kunstenaar” (lees: prutser) voelen door eisen te stellen. […] Er moet gewoon gestopt worden met subsidie ,voor zo genaamde kunstenaars ! want de gemeente geeft geld aan een zooitje niksnutten ! die te lui zijn om te werken , en mocht het er toelijden van een aankoop is de koper de baas ! over het geen hij heeft aangekocht , als ik morgen een rembrant koop en steek hem in de brand , kan ook niemand wat zeggen , dus kappen met die onzin ! […] Eerst vermogens aan subsidie voor – heel vaak – niet te definieren kunst, en dan weer veel geld moeten betalen om er vanaf te komen. […] Kunst, wat is kunst, bij ons in vlissingen staan een aantal afzichtige beelden, gemaakt daar een kleuter (kunstenaar) die daar met mijn belasting geld voorheeft gehad. als mensen dit als kunst zien, dan sporen die dus niet. […] Moord en brand! Langharig werkschuw tuig is het! Prutsende profiteurs onder een linkse regering! Niemand begrijpt deze vage artistieke types die drugs gebruiken! […] Gewoon die rommel niet aankopen.Als die kunstenaar zijn onzin niet verkoopt.Wordt hij maar straatveger of zoiets. […] Kunstwerk!!!, laat me niet lachen!!! […] Overigens zou ik willen pleiten voor het afschaffen van alle subsidie voor de kunst. […] Iedere huis-, tuin- en keukenmijt noemt zich tegenwoordig kunstenaar. Beetje spuiten en slikken, de gesjeesde student in kunstwetenschappen uithangen, met een moderne coole blik in den ogen en er is weer een kunstwerk geboren ten bedrage van 10.000 euro […] Dit gedoe om een stelletje nietsnutten wekt bij mij agressie. ”

About Jeroen Bosch 4660 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

21 Comments

 1. > De link met de linkse kerk wordt niet gelegd deze keer.

  Dit is slechts een kleine selectie met focus op het beeld van de kunstenaar (nietsnut, langharig werkschuw tuig, artistieke types, knoeiers, prutsers etc etc)

  Dat het allemaal de schuld van links is passeert ook een paar keer de revue:

  “Alleen links NL prijst het de hemel in. […] Dat hebben we letterlijk allemaal aan Links te danken. […] De meeste mensen hebben echt niet om zo’n prul gevraagd maar dit is hen eenvoudig opgelegd door PvdA en GL. Een soort van dictatuur in het klein dus. Maar ja dit soort partijen dringt en dwingt ALTIJD al en wil ook haar zin hebben.. […] Prutsende profiteurs onder een linkse regering! […] Zou het toeval zijn dat prutsende kunstenaars die met hun wanproducten niet in staat zijn in hun onderhoudt te voorzien voor 95% een linkse signatuur hebben? En is het toeval te noemen dat het vaak gemeenteraadsleden met dezelde signatuur zijn die menen de burgers met zo’n wanproduct te moeten opzadelen?”

 2. Gister schreef ik in het forum van kunstsubsidiedebat.nl:

  “Waar volgens mij dringend in geïnvesteerd dient te worden is enerzijds het verbeteren van de beeldvorming over beeldend kunstenaars en anderzijds de kennis van en het inzicht in de plaats die kunstsubsidies innemen in het nederlandse subsidiewezen in zijn totaliteit.”

  En zie: het AD en met name het lezerspubliek bedienen mij op mijn wenken met eindeloze voorbeelden hoe het met de beeldvorming gesteld is onder ‘hoi polloi’.

 3. Kom mensen, laten we eerlijk zijn, veel van die constructies zijn ook niet om aan te zien.
  En dat de kunstenaar in dit specifieke geval volgens de Telegraaf niet meewerkt om het naar een andere plaats te dirigeren en er een gerechtelijke procedure voor nodig is (aldus de telegraaf) die ook weer het nodige aan centen kost, tja, dan geeft je de ‘mens in de straat’ ook wel de nodige munitie om mee te schieten…
  Onhandig.

 4. Sommige gemeentes hebben al een zogenaamd 10-jaren-contract. Werk in de O.R. blijft 10 jaar staan waarna de gemeente het recht heeft om de situatie te heroverwegen en evt. samen met de maker een andere locatie te zoeken.

  Na 10 jaar kan er veel veranderd zijn..En is misschien ook de kunstenaar niet meer blij met de plek.

  Er staat trouwens niet in het stukje dat 99% van de gemeentes geen budget heeft voor onderhoud en dat dus ook niet doet..

  Vind ik persoonlijk bijna net zo erg als slechte kunst in de O.R.

 5. Beste Jan Doedel

  Laat ik even aannemen dat dat je echte naam is.
  Ik zag dat je website nog niet online is en kijk er naar uit.

  Op de academie heb ik nog nooit iemand horen zeggen dat geld vies is. Op zich vreemd want het is het natuurlijk wel. Er zijn weleens kweekjes van gemaakt en daaruit bleek dat op geld de de meest smerige bacterieen wonen. Maar dat terzijde. Dat is meer een biologiekwestie.

  Verder klinkt het alsof je beroepseer hoog houdt, zoals je je collega’s adviseert en helpt. Of dat vriendjespolitiek is of niet, dat kan alleen jij beoordelen denk ik.
  Maar kern van de kwestie is nu juist niet dat je je bij elk ‘project’ afvraagt of je er wat aan hebt en of je er ‘verder’ mee kunt financieel. Want dat is nu juist het grootste probleem van kunst. Maar tegelijkertijd ook zijn grootste zegening. Dat men zich niet hoeft af te vragen of je er commercieel succes mee zult hebben.

  En dat je belasting betaalt, ja, dat is wel zo burgelijk, daarmee zet je jezelf als kunstenaar eigenlijk direct buitenspel. (~:
  Maar goed, ik wacht even je website af om te bezien wat je zoal maakt.
  Bedankt voor de reactie iig.

  Met groet,

  R.

 6. goede vondst, leuk om dergelijke reacties te lezen
  kunst in de openbare ruimte is veel omstredener dan ik haar gun

 7. Tot op heden de laatste reactie op de site van De Telegraaf:

  “7% van de Nederlanders geeft wel om beeldende kunst. Deze groep is hoogopgeleid en het merendeel heeft een hoog inkomen en betaald de daarbij komende belastingen. Hiermee is de discussie ten einde. Koop een kunstgeschiedenisboek en reageer niet meer onder werktijd.”

 8. “Deze groep is hoogopgeleid en het merendeel heeft een hoog inkomen en betaald de daarbij komende belastingen.”

  Hoger opgeleid en dan dit soort taalfouten? Hmn.

 9. Mrs. deane, in uw engelandse blog staat in de bovenste post (over Prora) op regel 7 een spelfaut.

 10. Me dunkt dat de spelfaut in de eerste regel van het vertaalde citaat – ‘layed’ – meer van dezelfde soort is. Hoewel, ‘betaald’ is nog een bestaand woord.

 11. Layed is een bestaand woord.

  “Layed seems to have been an alternative spelling until the 17th century (OED)”

  Blijkbaar teveel oud engels gelezen lately.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*