Marketingprijs NRC voor innovatieve reclame

De nieuwe doelgroep van NRC (mensen met korte linkerarmpjes) blijkt een enorme groeimarkt.

Gelukkig trekken de vernieuwingen van de laatste weken weer nieuwe lezers naar NRC Handelsblad. De halve coverwrap met Rolex van vorige week is zoiets: mensen met korte linkerarmpjes blijken een potentiële groeimarkt.

NRC heeft een afspraak voor vier keer en dat dekt de jaarsalarissen van twee journalisten.

Een exclusieve preview van wat u de komende vier weken te wachten staat: alleen bij Trendbeheer.

advertentie(s)

Deze week wordt de doelgroep mensen met korte rechterarmpjes die graag ondersteboven lezen op haar wenken bedient. Koopt Zure Jenever! krijt een imitatiekok op zwarte achtergrond. Jeneverboer blij, mensen met korte rechterarmpjes die graag ondersteboven lezen blij, NRC blij. Weer 200 tevreden lezers erbij.

Bij de meeste kranten staan dit soort innovaties onder druk, als die al niet zijn wegbezuinigd. Bij NRC niet. De/het NRC weigert zich neer te leggen bij de gedachte dat alles sneller, korter en vooral goedkoper moet.

“Met sabena was u er al geweest.”

Een ex-adverteerder is teruggehaald. Het abonnementsgeld van de lezers van NRC dekt een deel van de kosten, maar lang niet alle.

Met het geld van Sabena kunnen 300.000 kranten worden gevouwen en kan Hans den Hartog Jager de komende jaren 687 recensies schrijven.

Kleren van de keizer TM

“Wat is dat, is dat een van een oude krant gevouwen hoed, papa?”
“Nee kinderen, het is de nieuwe NRC.”

Alles uit de kast halen om de klant elke week weer te verrassen. Adverteerders beperken hun budget, en verplaatsen hun uitingen naar internet, waar ze beter denken te kunnen meten of ze worden opgemerkt. Door de krant als een hoed gevouwen af te leveren verwacht de/het NRC vele nieuwe Facebook vrienden te verwelkomen. Elke zaterdag een virale bom op de mat is het devies.

Het kerstnummer

De missie van de/het NRC is niet alle lezers tevreden te houden. Als het dan toch moet, zijn zij liever de oorzaak van kritiek op overvloedige advertenties.

Visionair Vandermeersch (VV voor vrienden): “In de krant van gisteren / wordt visch verpakt.” Bij aankoop van een iPad krijgt u dan ook 20 kilo toekomstig oud papier kado.

Brandend nieuws / heet van de naald

Veel gratis publiciteit wordt verwacht van het nieuwjaarsnummer. De/het NRC is nog lang niet opgebrand. Vol vuur, met elan. Geen krant van/voor uitgebluste opa’s.

Wij feliciteren de/het NRC met hun fantastische innovaties.

Een papieren variant van de popup bij elkaar innoveren. Je moet er maar opkomen.

Kudos voor die Belg en de Egerias!

(Bij het Fonds voor de Pers ligt bereids een subsidieaanvraag voor de journalistieke megaproductie De Ondergang van NRC van binnenuit.)

About Jeroen Bosch 4659 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

9 Comments

 1. Ondertussen schuift het personeel: Raymond van den Boogaard exit als chef kunst. Z’n LinkedIn profiel is al aangepast.

 2. de nrcnext van vandaag ook goei, met gesponsord spelletje als groots voorpaginanieuws. maar die is danook voor kids bedoeld natuurlijk

 3. > gesponsord spelletje als groots voorpaginanieuws

  Nah das anders: next opent altijd met 1 onderwerp op de voorpagina, ik denk niet dat het spel betaalt voor de splash en ik denk dat het nieuwswaardig genoeg voor next is om er een vertelling van te laten maken.

 4. Voor alle patserige poen die ze ten nadele van hun lezers ophalen bij het het volkomen verkeerde horloge en net de smerigste single malt (& bij wat ons nog te wachten staat) huren ze helemaal geen onderbetaalde jonge journalisten in, maar laten ze de gejatte buitenlandse teksten door Google Translate lopen. Een échte vertaler had Zadie Smith jl. zaterdag hier-en-daar intact gelaten; nu was er niet doorheen te komen.

 5. Net als je denkt dat het niet innovatiever kan: laat het Amsterdam Diamond Center het jaarsalaris van een werknemer betalen voor een horloge om je kerstnummer en plaats op de achterkant van je kerstbijlage hetzelfde horloge maar dan van concurrent Leon Martens / Schaap en Citroen. Is dat een poging om behalve lezers ook de teruggehaalde ex-adverteerder en verse buurman te schofferen?

 6. Ja het is weer treurig. De winnaars en verliezers van 2010 kopt de zaterdageditie van vrijdag. Winnaar is Vandermeersch. Die kan zijn Volkskrant maken. Winnaar is Ernst-Jan Pfauth. (“and I’m about to tell you something corny: blogging changed my life.”) Hij heeft een baan. Arm verliezend Nederland.

  Adverteerders maken zich wel zorgen over de leegloop van NRC.

 7. De JB? Ik zou het ‘Het Dagelijks Nieuws’ noemen, dat dekt beter qua lading betreft. Doch geen probleem, wanneer de NRC met gaten verschijnt weten insiders dat Kinderen van de Zon geresenseerd is. Met een spleet in het midden, maar dat is voor de insiders insiders.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*