Art Amsterdam sideshows 2011

Art Amsterdam sideshows 2011

Bernard Piffaretti

Een beetje kunstbeurs heeft tegenwoordig “fringe”-activiteiten: een thema tentoonstelling hier, een salon des refusés daar, er moet meer te doen zijn dan de reguliere beurs. Art Amsterdam bracht een boekje uit met een dergelijk programma: XrtinXmsterdXm. Nomen est Omen: mijn indruk is dat het een wat obligaat gebeuren is met een aantal gebeurtenissen die toch al plaats vonden en waar zo de aandacht op werd gevestigd. Enige afstemming of organisatie is niet echt te ontdekken. Een speciale activiteit is de alternatieve beurs in loods 6 en RE-Amsterdam dat door Galerie 10 is georganiseerd. Bij deze wat indrukken:

We beginnen aan de buitenkant van Amsterdam en bewegen dan naar het centrum. Als eerste Nieuw Dakota waar een tentoonstelling werd gemaakt ism de Franse galerie Frank Elbaz en Maison Descartes. Een weinig opzienbarend gebeuren met een schilder die me wel beviel:

(een bericht van Kees Koomen)

Bij Motive Gallery vindt de tentoonstelling Homo Ludens I plaats met internationale kunstenaars die een ambitie hebben die niet op de beurs te vinden is.

Art Amsterdam sideshows 2011

Tine Melzer

Art Amsterdam sideshows 2011

Celine Duval

In het glazen huis in het Amstelpark werd een tentoonstelling gemaakt die aansluit bij de tekeningententoonstelling in het Schiedams Museum, een mooi gebouw op een bijzonder fraaie plek:

Art Amsterdam sideshows 2011

Lenneke van der Goot

Art Amsterdam sideshows 2011

Totempaal van P.J. Roggeband.

Art Amsterdam sideshows 2011

Idem, detail.

In Huize Frankendael dachten wij een aansprekend programma op een toplocatie te vinden. Deze ruimte was echter gesloten:wat doet dat dan in zo’n boekje zou je denken!

Art Amsterdam sideshows 2011

Huize Frankendael, toplocatie!

Bij Zeeburg bevindt zich P///AKT een kunstenaarsinitiatief dat regelmatig nieuwsgierig maakt met haar programmering, terecht blijkt al snel. Op dit moment laten ze de Belgische kunstenaar Herman van Ingelgem zien met de installatie Shuffle. Een interessante kunstenaar met een aanpak die in Den Haag ook zou aanslaan. Daarnaast wordt de schilder Tijl Orlando Frijns getoond die met nogal minimalistische aanpak in het trappenhuis de installatie Waiting Room maakte. Bij de werken waaruit dit wordt samengesteld moet ik aan Raoul de Keijzer denken. De combinatie van de twee kunstenaars werkt ook gelukkig uit waardoor ik tevreden verder ga.

Art Amsterdam sideshows 2011

Herman van Ingelgem

Art Amsterdam sideshows 2011

Herman van Ingelgem

Art Amsterdam sideshows 2011

Herman van Ingelgem

Art Amsterdam sideshows 2011

Tijl Orlando Frijns

Art Amsterdam sideshows 2011

Tijl Orlando Frijns

Dan gaan we verder langs de buitenkant van de stad en komen op het KNSM eiland waar in Loods 6 de alternatieve beurs Artspot Amsterdam wordt gehouden. Het blijkt iets te zijn tussen de Holland Art Fair en Art Amsterdam. Galerie Artline die jarenlang aan de Toussaintkade in Den haag heeft gezeten was er ook en Bill Barends, de galeriehouder, blijkt nog steeds in grote abstracte schilderijen geïnteresseerd te zijn. Nu is hij in Roemenië geweest en heeft daar een schilder gevonden waar hij wild enthousiast over is: Marius Leonte.

Art Amsterdam sideshows 2011

Marius Leonte

Art Amsterdam sideshows 2011

Overzicht Artspot Amsterdam.

De volgende dag bewegen we ons in het centrum. In de Nes vindt de Amsterdam Art-Book Fair plaats. Kleine uitgevers, echte liefhebbers, met boeken, boeken en nog eens boeken. Daarnaast wordt in de Brakke Grond een selectie Vlaamse kunstenaars getoond.

Art Amsterdam sideshows 2011

Boeken, boeken, boeken!

Art Amsterdam sideshows 2011

Ben Schot heeft ook CD’s en DVD’s.

Art Amsterdam sideshows 2011

Mil Ceulemans

Art Amsterdam sideshows 2011

Alexandra Crouwers

Vervolgens gaat het naar Arti et Amicitiae waar de tentoonstelling Tast Zin me gezien de deelnemers interessant lijkt. Daar lijkt niet erg over nagedacht te zijn. De werken van de deelnemende kunstenaars variëren in materiaalgebruik, maar hoe en waarin zich dat verhoudt tot het thema is mij niet duidelijk. De bijgaande DVD gaat meer over materiaalgebruik en toepassing, het ambacht eigenlijk. Wat dat met de tactiele elementen in een kunstwerk te maken heeft ontgaat mij. Er zijn wat mooie werken, maar in een aantal gevallen had ik andere keuzes gemaakt.

Art Amsterdam sideshows 2011

Harmen Brethouwer

Art Amsterdam sideshows 2011

Tom Claassen: Barre.

Art Amsterdam sideshows 2011

Berend Strik: is transparantie tastbaar?

Art Amsterdam sideshows 2011

Gijs Frieling: Bijna een middeleeuwse muurschildering.

Art Amsterdam sideshows 2011

Maria Roosen: Rosenkrans.

In W 139 werd het symposium Allegories of good and bad government gehouden met een vierdaagse bijeenkomst waarbij de deelnemers in de ruimte in tenten sliepen en leefden: Big brother goes political. De overblijfselen zijn nog te bewonderen:

Art Amsterdam sideshows 2011

Tafel waaraan gediscussieerd werd.

Art Amsterdam sideshows 2011

Tentenkamp deelnemers.

Art Amsterdam sideshows 2011

De muur als flipover.

Art Amsterdam sideshows 2011

Waarvan wel goed gebruikt werd gemaakt!

Tenslotte, de laatste stop bij Re:Amsterdam waar Galerie 10 een toplocatie had geregeld voor een gevarieerd gezelschap aan kunstenaars. Vanavond werd een feest gegeven dat nu, as we speak, nog niet uitgeraasd is neem ik aan. Het blijkt ook een van de leukere gelegenheidsinitiatieven te zijn met een paar erg mooie ruimtes:

Art Amsterdam sideshows 2011

Inge Aanstoot

Art Amsterdam sideshows 2011

Joris Kuipers

Art Amsterdam sideshows 2011

Art Amsterdam sideshows 2011

V&B: Goyesque

Art Amsterdam sideshows 2011

Hidde van Schie goes R&R.

Art Amsterdam sideshows 2011

Atladóttir& dÓrs

Art Amsterdam sideshows 2011

Efrad Zahavi

Art Amsterdam sideshows 2011

Tableau de la troupe coupé met voor Alex Jacobs en Hidde van Schie en achter Laura d’Ors, Joris Kuipers en Dagmar Atladóttir (Atladóttir& d’Ors).

Art Amsterdam sideshows 2011

Michiel ten Bokum

Art Amsterdam sideshows 2011

Concluderend kunnen we wel zeggen dat het een ad hoc verzonnen en bijeengeraapt geheel is waar een paar goede dingen te zien zijn. De Amsterdamse kunstscene is kennelijk net zo tam als de galeriehouders op de beurs.

About [Redactie] 8976 Articles
Berichten in Trendbeheer kort en ingezonden verslagen van gelegenheidscorrespondenten.

4 Comments

  1. Da’s leuk voor mensen die van buiten naar de beurs komen en aangetrokken worden door de vermelding in het boekje!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*