In memoriam: Emmo Grofsmid en Karmin Kartowikromo

Emmo Grofsmid en Karmin Kartowikromo van MK galerie zijn overleden na een auto-ongeval.

Trendbeheer treurt over het verlies van twee kenmerkende gezichten in de Rotterdamse kunst en wenst familie en vrienden veel kracht toe.

“U wordt uitgenodigd om Emmo en Karmin op dinsdag 14 juni 2011 om 12.30 uur te gedenken in Crematorium Hofwijk.

Daarna is iedereen welkom in het Paviljoen van Museum Boijmans Van Beuningen om gezamenlijk herinneringen op te halen. De ontvangst is vanaf 14.30 uur.”

Meer:

mkgalerie.nl

Mooi persoonlijk document van Hans Wilschut:
hanswilschut.blogspot.com/2011/06/plaats-des-onheil.html

In memoriam Rob Perrée in Kunstbeeld:
kunstbeeld.nl/00/kb/nl/0/nieuws/16492/In_memoriam:_Emmo_Grofsmid_en_Karmin_Kartowikromo.html

Emmo en Karmin bij een opening van hun Berlijnse galerie, 2008


View Larger Map

Update 14 juni:

Een langdurig applaus voor Karmin en Emmo.

Een ontroerend grote opkomst, zowel bij het crematorium als later in het paviljoen van Boijmans.
Steekwoorden: warm, sociaal, betrokken, open, hart op de juiste plaats, filantropisch. Passie voor de kunsten en voor de mensen om hen heen.

About [Redactie] 9063 Articles
Berichten in Trendbeheer kort en ingezonden verslagen van gelegenheidscorrespondenten.

16 Comments

 1. Emmo en Karmin! Wat een gemis – voor de stad, voor de kunst en voor de vele mensen die jullie hebben gekend!

 2. Hoe Emmo op de Art Amsterdam voor de honderdste keer weer die zwarte steentjes bij elkaar veegde, nadat er iemand onoplettend doorheen was gebanjerd. En al die keren met een lach. Dat was Emmo! En daarom zit hij én Karmin in de harten van heel kunstminnend Nederland.

 3. Net terug van vakantie en dan dit afschuwelijke nieuws… Wat erg! Als ik alle reacties lees valt me op hoeveel harten jullie geraakt hebben en hoeveel jullie hebben gegeven. Jullie gaven het leven een diepere betekenis met oprechte liefde voor kunst en vooral voor mensen. Bedankt daarvoor en kracht voor iedereen die om ze rouwt.

 4. Lieve Emmo, we spraken met jou nog op de laatste dag van de Art Amsterdam over kunst en leven. Lieve Karmin, je was al in Berlijn bezig met de voorbereiding van jullie nieuwe opening daar. Een week later waren wij daar ook en heb jij heerlijk gekookt in jullie appartement. Het was een mooie avond vol met kunst en leven. En met nog steeds veel plannen voor de kunst en het leven. Nu zijn jullie er beiden niet meer, maar jullie geest leeft voort met de kunst in het leven. Het is hier even heel stil nu, onwerkelijk, jullie afwezigheid. Maar de herinnering aan jullie levenskunst zal ons bijblijven. Jullie waren bijzondere mensen. Dat blijft voor altijd. We zullen jullie missen. Frank en Frey.

 5. Welk een vreselijk bericht.
  Kunst en kunstenaars zulle hen missen in R’dam en ver daarbuiten.
  Veel sterkte aan familie en vrienden gewenst.

 6. XX Multiple Galerie
  Voorheen Witte de Withstraat 55 en 77

  L ART BRUT

  Groot respect voor jullie

 7. met vakantie, laatste dag. De laptop is mee en vooruit: mails lezen. Dan: een niet te plaatsen, niet te vatten bericht. Emmo en Karmin….Het wil niet landen. Wat een pijn. Voor hun kunstenaars, voor hun pleegkinderen. Wat die twee betekend hebben, dat is nauwelijks te begrijpen. Hun plotselinge dood nog veel minder. Rauw. Rouw.

 8. Lieve Emmo en Karmin,
  Ik kan nog steeds niet geloven dat we jullie niet meer zullen zien, in Rotterdam, in Berlijn, op de beurs, in de Witte de Withstraat. Altijd lief, altijd tijd, altijd vol enthousiasme over kunst en vooral kunstenaars. Nooit meer jullie. Het is onvoorstelbaar en een groot verlies voor zoveel mensen. Er is zoveel in ons huis wat aan jullie herinnert, maar ook zonder dat zijn jullie onvergetelijk.
  Dikke kussen van mij en Francisco.

 9. Hier zit ik dan 17 oktober 2011. Midden in mijn toetsweek. Doe hard me best om te leren. zit met mijn boeken open. Maar er rollen tranen over mij wang. Daar gaat mijn concentratie.. Elk minuut dat ik stil sta of zit. zijn mijn herinneringen weer bij jullie.

  Mis jullie ontzettend , Hou van jullie

  Je nichtje Vanessa Kartowikromo

 10. Ik ben Emmo & Carmen uit het oog verloren(na omzwervingen door groningen ben ik nu in Delft beland) door drukte en hektiek in het leven. Ik heb ze leren kennen in Kralingen(ze bewoonde toon een huisje in de Lusthofstraat) .Twee zeer aimabele mensen die mij uit een dal probeerde te trekken.Ik ben niet zo.n kunstkenner en iedereen gaat in het leven zo zijn weg.Hun passie ben ik uit het oog verloren.Tóch heb ik heel veel aan hen gedacht omdat ze zo sociaal waren, erg opgewekt van karakter, niet materialistisch en betrokken.. Waar heb je dat nog? Ik hoor vanmorgen op Radio rijnmond over een veiling van Kunst en toen ik Emmo en Karmen hoorde schrok ik enorm. ….. Het waren hele goede mensen!

 11. Het is nu al weer maanden geleden en soms nog onwerkelijk. Denk wel eens aan dingen die Emmo en Karmin me gezegd hebben op bepaalde dingen en dat helpt me dan wel even. Het laat wel een groot zwart gat open het gemis van jullie. In juni verhuizen we naar Breda. We hebben daar een mooi huis gekocht. Jammer dat jullie het niet hebben kunnen meemaken maar denk dat als jullie er nog geweest waren we nog wat langer in Rotterdam gezeten hadden. Wat er gebeurd is is deels bepalend geweest maar niet de enigste reden maar dat wisten Emmo en Karmin wel. Had het wel vaker erover gehad met ze. Zelfs zouden ze nooit en te nimmer meer weg gaan uit Rotterdam. Ze hadden het er erg naar hun zin. Al was Berlijn ook een stad waar ze meer en meer van begonnen te houden.
  Ik heb al veel geschreven aan en over jullie wat me goed af gaat. Mis jullie enorm en ondanks ik altijd weinig verstand had van kunst ben ik toch veel dingen nu gaan waarderen en hangt er ook wel wat kunst in ons huis. Dat heb ik ook van jullie geleerd. Nou heb denk nu al genoeg geschreven. Jullie zitten altijd in me hart.

  Kus en knuffel van Sander

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*