In memoriam: Emmo Grofsmid en Karmin Kartowikromo

Emmo Grofsmid en Karmin Kartowikromo van MK galerie zijn overleden na een auto-ongeval.

Trendbeheer treurt over het verlies van twee kenmerkende gezichten in de Rotterdamse kunst en wenst familie en vrienden veel kracht toe.

“U wordt uitgenodigd om Emmo en Karmin op dinsdag 14 juni 2011 om 12.30 uur te gedenken in Crematorium Hofwijk.

Daarna is iedereen welkom in het Paviljoen van Museum Boijmans Van Beuningen om gezamenlijk herinneringen op te halen. De ontvangst is vanaf 14.30 uur.”

Meer:

mkgalerie.nl

Mooi persoonlijk document van Hans Wilschut:
hanswilschut.blogspot.com/2011/06/plaats-des-onheil.html

In memoriam Rob Perrée in Kunstbeeld:
kunstbeeld.nl/00/kb/nl/0/nieuws/16492/In_memoriam:_Emmo_Grofsmid_en_Karmin_Kartowikromo.html

Emmo en Karmin bij een opening van hun Berlijnse galerie, 2008


View Larger Map

Update 14 juni:

Een langdurig applaus voor Karmin en Emmo.

Een ontroerend grote opkomst, zowel bij het crematorium als later in het paviljoen van Boijmans.
Steekwoorden: warm, sociaal, betrokken, open, hart op de juiste plaats, filantropisch. Passie voor de kunsten en voor de mensen om hen heen.

About [Redactie] 9073 Articles
Berichten in Trendbeheer kort en ingezonden verslagen van gelegenheidscorrespondenten.

50 Comments

 1. Absoluut afschuwelijk nieuws. Een schok.

  Buitengewoon ondernemend, betrokken, open naar de hele kunstwereld, belangrijk voor de Rotterdamse kunst – maar vooral ook aardig, sympathiek: gewoon twee heel leuke mensen, hart op de juiste plaats – we zullen ze gaan missen.

 2. Zo recent nog met hen samengewerkt voor Guess Who’s Coming #2. Emmo een week geleden nog gesproken in de galerie. Ik ben met stomheid geslagen.

 3. Dit is echt shocking news! Heb ze nog gesproken in Venetie op woensdag en dan nu dit bericht… ik kan het gewoon niet geloven. Kan me helemaal aansluiten bij JB zijn bericht, echt het hart op de juiste plaats! Ga de warme ontmoetingen met de glimlach en twinkelende ogen van Karmin missen. Veel sterkte toegewenst aan de nabestaande en alle vrienden bij dit grote verlies.

 4. Afschuwelijk, werkelijk verschrikkelijk.
  Zulke lieve mensen…
  Ik weet niet goed wat te zeggen.

 5. Vannacht werd ik wakker gebeld voor dit vreselijke nieuws. Ik kan het nog nauwelijks bevatten. Emmo en Karmin waren twee lieve, filantropische, hard werkende en uit het juiste hout gesneden mannen. Voor mijn man waren ze tevens zijn steun en toeverlaat, een vader zoals hij die nooit gehad heeft. Dit is een groot verlies.

 6. Ik ben in shock. Onbegrijpelijk en ongelooflijk. Ik zal ze verschrikkelijk missen. Alles van waarde is weerloos….

 7. Lieve Emmo en Karmin jullie waren als zorgzame ouders voor vele van ons. Het is een afschuwelijk gemis. Jullie steun en toeverlaat blijft in ons hart gegrift.

 8. Verschrikkelijk nieuws, ben de hele dag van slag, zulke goede vrienden en lieve collega’s, ze zijn weg. Heel groot verlies voor de NL kunstwereld. We dragen ze voor altijd in ons hart.

 9. Rotterdam mist niet alleen zijn twee meest betrokken galeriehouders. Maar vooral twee heel erg fijne, bijzondere, warmhartige mannen.
  Ik kwam er zo graag. Even een praatje maken. Karmin met al zijn ideeen die nog lang niet uitgeput waren. Emmo met veel advies. Altijd een luisterend oor.
  ik zal ze zo verschrikkelijk missen.

 10. Wat een vreselijk bericht, eigenlijk niet te geloven. We zijn er kapot van.
  Lieve collega’s, mooie mensen, altijd warmte. We kunnen het even niet bevatten. We wensen familie, vrienden, kunstenaars, collega’s en ieder ander die Emmo en Karmin kenden veel sterke om dit verlies te dragen.
  Tom en Joyce

 11. Zoveel mooie herinneringen, het is allemaal nauwelijks te bevatten.
  Ik ga jullie missen.

 12. Ik kan het niet bevatten. Ik ken ze beide al zo lang. Ontzettende lieverds, geweldige galeriehouders. Maakte met zoveel plezier met karmin de what’s up. Ik heb zo’n bewondering voor de manier waarop ze alles deden. Een diepe buiging daarvoor. Ik ga onze avonden, middagen en onverwachte bezoekjes met lekkers zowel hier als in Berlijn vreselijk missen. Veel sterkte voor iedereen die dichtbij hen stond. Karmin en Emmo, ik hou van jullie.
  Masja

 13. Ik kan het nog maar moeilijk geloven. Een instituut dat er van het ene op het andere moment niet meer is. Emmo en Karmin’s levens -en werklust hadden hun weerslag op meer mensen dan ik me kan voorstellen, zo ook op mij. Een baken van warmte en oprechtheid in de kunstwereld en daarbuiten. Ik zal ze erg missen

 14. ik kan het eigenlijk niet geloven; Dit doet heel veel pijn! Ik ken ze al zo lang! Zo veel meegemaakt en samen gedeeld. Emmo en Karmin waren altijd bereid je te helpen, je kon altijd een praatje met ze maken! Twee lieve schatten mensen met het hart op de goede plaats! Wat een liefde voor de kunst! Wat een gemis!!!

 15. Hier zijn geen woorden voor, alleen een gevoel van ongeloof.
  Ik wens familie, vrienden en bekenden veel sterkte toe

 16. Ben zo’n beetje groot gegroeid met Emmo en Karmin. Ze waren er altijd. Wat een gemis. Heel veel sterkte voor vrienden en familie en kunstenaars die met hen werkten.

 17. Een verschrikkelijk en ontzettend triest bericht over een groot verlies. Kan het eigenlijk niet geloven en wens familie en vrienden heel veel sterkte toe.

 18. R.I.P. Ik heb er geen woorden voor hoeveel pijn het doet dat ze er niet meer zijn. Ik kan het gewoon niet geloven. Ze waren me steun en toeverlaat en heb een hoop gezelligheid met ze gehad. En ik denk zo voor heel veel mensen. Dit kan gewoon niet waar zijn. Wat is in hemelsnaam gebeurd dat dit heeft kunnen gebeuren? Kan er met me verstand niet bij en zal ze enorm missen.

 19. Zo onwerkelijk dit nieuws van twee geweldige mannen, zo maar uit het leven weggerukt. Het voelt als of ik ben verdoofd. Rust zacht lieve Emmo en Karmin. Ik zal jullie missen.

 20. Kan het nog maar moeilijk geloven. Een heel erg verdrietig bericht en een groot verlies voor iedereen.

 21. de W.de Withstraat zal nooit meer hetzelfde zijn, wat een gemis. Een mooie herinnering zal blijven.

 22. Voor degene die de vide moet gaan sausen; De lange ladder ligt aan de overkant in de brandgang, ze kwamen hem regelmatig lenen maar zijn niet meer in de gelegenheid het door te vertellen. Ongelofelijk!
  De overbuurman

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*