In memoriam: Emmo Grofsmid en Karmin Kartowikromo

Emmo Grofsmid en Karmin Kartowikromo van MK galerie zijn overleden na een auto-ongeval.

Trendbeheer treurt over het verlies van twee kenmerkende gezichten in de Rotterdamse kunst en wenst familie en vrienden veel kracht toe.

“U wordt uitgenodigd om Emmo en Karmin op dinsdag 14 juni 2011 om 12.30 uur te gedenken in Crematorium Hofwijk.

Daarna is iedereen welkom in het Paviljoen van Museum Boijmans Van Beuningen om gezamenlijk herinneringen op te halen. De ontvangst is vanaf 14.30 uur.”

Meer:

mkgalerie.nl

Mooi persoonlijk document van Hans Wilschut:
hanswilschut.blogspot.com/2011/06/plaats-des-onheil.html

In memoriam Rob Perrée in Kunstbeeld:
kunstbeeld.nl/00/kb/nl/0/nieuws/16492/In_memoriam:_Emmo_Grofsmid_en_Karmin_Kartowikromo.html

Emmo en Karmin bij een opening van hun Berlijnse galerie, 2008


View Larger Map

Update 14 juni:

Een langdurig applaus voor Karmin en Emmo.

Een ontroerend grote opkomst, zowel bij het crematorium als later in het paviljoen van Boijmans.
Steekwoorden: warm, sociaal, betrokken, open, hart op de juiste plaats, filantropisch. Passie voor de kunsten en voor de mensen om hen heen.

Avatar
About [Redactie] 8511 Articles
Berichten in Trendbeheer kort en ingezonden verslagen van gelegenheidscorrespondenten.

50 Comments

 1. Bedankt, Karmin, dat je een stukje liefde voor de kunst aan me hebt overgebracht.

 2. Als oud collega ben ik zeer geschokt door het droeve bericht over het ongeval. Beide waren lieve en zeer gewaardeerde collegas. Hun beider passie voor de kunst was een verademing in een wereld waarin het grote geld steeds belangrijker werd. Ze zullen zeer gemist worden. Door mij in ieder geval. Ik wens de familie, vrienden en kunstenaars veel sterkte.

 3. Lieve Emmo en Karmin, als vrienden sterven, als water uit een glas gieten, wij rouwen als droef neervallende droppels, tien teertonnen, tien traantonnen, dat jullie mooie ziel verder mag reizen.

 4. :-(

  Q tristeza. Q horror!
  Wat een verdriet. Wat verschrikkelijk!

  Descansar en paz, buenos hombres.
  Rust zacht, lieve mannen.

 5. Wat een vreselijk nieuws! Ik wens vrienden en familie veel sterkte en kracht. Dit is een groot verlies voor de Nederlandse kunstwereld en ik hoop dat hun gedachtegoed zal worden voortgezet.

 6. Vanochtend in de krant: wat een schok en een groot gemis voor de Rotterdamse kunstwereld.Was pas nog onder de indruk van Karmin op de laatste Tamtam.

 7. Niet te bevatten,ze nooit meer te zien.
  Dat ze er altijd waren was zo vanzelfsprekend.
  Gastvrij, behulpzaam en lief.

  Annet en Jeroen

 8. Lieve Karmin en Emmo,
  Wat zal ik jullie missen.
  Vorige week nog met Emmo gepraat over nieuw werk en expositie. Het is heel vreemd maar ook fijn dat we elkaar toen nog hebben gezien en zo’n interessant gesprek hadden. Nu zijn jullie er niet meer, dat voelt zo verdrietig en is niet te bevatten. Bedankt voor het vertrouwen en alle leuke momenten samen.

 9. Lieve Karmin en Emmo,
  Als collega en vriendin kan ik het niet geloven. Vanmorgen kreeg ik dit trieste nieuws te horen. We hadden laatst nog een afspraak gemaakt om met onze oude team te gaan eten of jij zou koken. De tranen en pijn die ik heb zullen nog lang vloeien. Karmin en Emmo ik zal jullie heel erg missen. Mijn kinderen die je als baby hebt opgetild zullen het niet willen geloven. Gisteren zei ik nog aan een collega Karmin is in Berlijn.Wij zijn allemaal verbijsterd. Dit had niet moeten gebeuren.De bieb is geschokt.
  Rust zacht lieve vriend, broer en collega.
  Rust zacht. Wij allemaal zullen jullie heel erg missen.
  Lucille

 10. Lieve allebei, dit is niet te bevatten, ik ben verbijsterd. Wat zal ik jullie missen, jullie passie voor de kunst en warmte voor de medemens, jullie fantastische diners, jullie lach en vrolijkheid. Twee heel bijzondere mensen zijn er niet meer. Intens verdrietig.
  Roos van Put

 11. ik sluit me aan bij Frank van der salm..

  Ik ben in shock. Onbegrijpelijk en ongelooflijk. Ik zal ze verschrikkelijk missen. Alles van waarde is weerloos….

 12. hartepijn..
  Wat een groot gemis op héél véél fronten.
  Emmo&Karmin, twee mooie mensen.
  Ook ik ga jullie intens missen.

 13. Dit is zo treurig.
  Heel veel sterkte toegewenst aan familie en vrienden.

 14. Ik ben enorm geschrokken van dit nieuws. Ik kon altijd gezellig met ze praten op beurzen. Het waren harde en lieve werkers. Ik zal deze lieve collega’s missen

 15. Zo abrupt kan het leven eindigen. Ik wens de vrienden en familieleden van Emmo en Karim heel veel sterkte. Het waren zeer bijzondere collega’s.

 16. Zo verschrikkelijk. Ben er helemaal stil van. Bedankt Emmo en Karmin voor jullie warme en gulle hart. De Nederlandse kunstwereld rouwt. Sterkte aan familie en vrienden.

 17. Geschokt van dit nieuws! leven mee met de familie vrienden en bekenden .
  Rust zacht lieve mannen !
  Cees en Theo

 18. Mijn lieve oompjes,

  nooit maar dan ook nooit zal ik jullie vergeten. Hoe warm en hoe verwelkomd wij bij jullie aankwamen.. Ik zal jullie missen..

  Gilbert Karmin Madnoersan

 19. Inderdaad, schatten van mensen waren het……!!!!! Allebei altijd vrolijk en klaar om het positieve eerst te zien. Erg pijnlijk allemaal
  Kees

 20. Karmin & Emmo

  deze stilte
  draagt de echo
  van twee open harten

  als een zachte bries van liefde

 21. Onze oude buren van de Mathenesserlaan, overal kunst in het huis en langzaam werd het huis een galerie. Toen naar de Witte de With. Een disco werd galerie. In deze wereld bestaan écht aardige mensen en dat waren Emmo en Karmin. Het is niet te bevatten dat ze er ineens niet meer zijn. Een erg gemis. Rust zacht. Jp en Sabine

 22. Verschrikkelijk bericht, verschrikkelijk einde, groot verlies voor kunst en kunstenaars.

 23. Karmin en Emmo,samen overleden.
  Wat een schokkend en droevig bericht!
  Ik vind het verschrikkelijk voor de familie en ook voor de galerie-collega’s om deze bijzondere mensen te moeten missen.Ik wens jullie allen veel sterkte toe.
  Liesbeth Lips.

 24. Karmin and Emmo, i’m so shocked and sad about your tragic death. we have been booth neighbours at art fairs. we had so much fun. you were both so positive and passionate art people. i will miss you !
  Barbara

 25. Altijd een praatje. Nooit meer: “wat is jullie dochter gegroeid”. Zulke aardige, goeie, hardwerkende mensen. Wat zal de Witte de Withstraat jullie missen. We wensen familie en vrienden alle sterkte toe. De buren, Björn, Caitlan en Lux (55B2)

 26. Verbijsterd. Samen aardig wat gedeeld. Groot verlies voor iedereen hier en voor de kunst.

 27. Hoe bizar kan het leven soms eindigen. Een klap voor de Rotterdamse kunstwereld. Een klap die een impact heeft maar ook een klap die we niet zullen vergeten. We zullen het niet vergeten omdat jullie veel voor ons allemaal hebben betekend. Daarvoor dank!

 28. Ze waren mijn tweede ouders, mijn beste vrienden. Ik zal ze ontzettend missen. Een voorbeeld voor de mensheid. Bedankt voor alles makkers.

 29. Emmo en Karmin,
  Jullie zaten altijd vol plannen, waren onafgebroken bezig ze te realiseren en deelden jullie enthousiasme over de kunsten met een lach en een intense interesse voor de ander. Jullie hebben een eigen plekje in mijn hart.

 30. Dag lieve Emmo en Karmin,
  We hadden nog zulke mooie plannen!
  Wat zal ik jullie ontzettend missen,
  jullie niet-aflatende enthousiasme, het gigantische vertrouwen in mij en mijn werk, de goede adviezen, het altijd bereikbare klankbord, mentoren en daarbovenop, alsof het nog niet genoeg is, lieve vrienden.

 31. Het bericht bereikte mij pas laat, toen ik van de Bienale weer thuis in Buenos Aires kwam. Ik heb ze nog zojuist in Venetie ontmoet… Ik kan het niet geloven en elke gedachte aan hun overlijden werkt verlammend. Zulke goede vrienden. De liefste mensen die ik ken. Een deel van mijn hart, voor altijd…

 32. R.I.P. Ik heb er geen woorden voor hoeveel pijn het doet dat ze er niet meer zijn. Ik kan het gewoon niet geloven. Emmo & Karmin waren me steun en toeverlaat en eigenlijk was Emmo een echte vader voor me die ik altijd zo gemist heb. Heb een hoop gezelligheid met ze gehad en veel leuke mensen door ze ontmoet. Kan er met me verstand niet bij dat het gebeurd is en zal ze enorm veel missen. Meer dan ze kunnen indenken. Er is weinig voor nodig momenteel om me aan het huilen te krijgen zo veel verdriet voel ik momenteel. Emmo & Karmin zijn onvervangbaar.

 33. Intens verdrietig. Een groot verlies voor Rotterdam.
  Dag lieve Emmo en Karmin, ik zal jullie missen.

 34. Lieve Emmo en Karmin,
  Ik heb te weinig woorden voor dit grote verlies.
  Wat zullen we jullie, op veel nu nog niet te peilen momenten, verschrikkelijk gaan missen.

 35. Ongelofelijk verdrietig nieuws, het waren inderdaad twee hele warme, enthousiaste en ondernemende mensen, die niet weg te denken zijn uit het Rotterdamse culturele leven. Nu zullen we het veel te vroeg met hun nagedachtenis moeten doen.

 36. Nog kan ik het niet bevatten. Het maakt me zo verdrietig. Een hechte vriendschap van ruim 30 jaren is plots afgebroken. Lieve Emmo en Karmin, jullie zijn voor altijd in mijn hart. Ik zal jullie missen.

 37. Soms staat de wereld ineens even stil. Het is een schok die niet waar kan zijn, maar het toch is. We zijn er stil van.
  Namens het Heden team, Jacko Brinkman

 38. Lieve Emmo,
  Wij kennen elkaar van een lang verleden Sea-Land tijdperk. We zijn elkaar uit het oog verloren maar niet uit mijn geheugen.
  Triest dat een zo’n lief persoon niet langer van het leven en zijn vrienden heeft mogen genieten.

 39. Misschien wel twintig jaar geleden: MK nog aan huis op de Mathenesserlaan. Opening… Alle huisraad en meubels verwerkt tot een enorme installatie (van wie ook alweer?) die door voor- en achterkamer heen liep. Emmo en Karmin moesten weken lang op de grond zitten en van plastic wegwerpservies eten. Het dagelijks bestaan werd een sculptuur, het leven werd kunst. Dat is sindsdien eigenlijk nooit veranderd; ze leefden kunst – tot maandag. Wat achterblijft zijn onuitwisbare herinneringen en een indrukwekkend voorbeeld van liefde voor kunst en de mensen die daarbij horen. Ars longa, vita brevis. Dag MK.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*