In memoriam: Emmo Grofsmid en Karmin Kartowikromo

Emmo Grofsmid en Karmin Kartowikromo van MK galerie zijn overleden na een auto-ongeval.

Trendbeheer treurt over het verlies van twee kenmerkende gezichten in de Rotterdamse kunst en wenst familie en vrienden veel kracht toe.

“U wordt uitgenodigd om Emmo en Karmin op dinsdag 14 juni 2011 om 12.30 uur te gedenken in Crematorium Hofwijk.

Daarna is iedereen welkom in het Paviljoen van Museum Boijmans Van Beuningen om gezamenlijk herinneringen op te halen. De ontvangst is vanaf 14.30 uur.”

Meer:

mkgalerie.nl

Mooi persoonlijk document van Hans Wilschut:
hanswilschut.blogspot.com/2011/06/plaats-des-onheil.html

In memoriam Rob Perrée in Kunstbeeld:
kunstbeeld.nl/00/kb/nl/0/nieuws/16492/In_memoriam:_Emmo_Grofsmid_en_Karmin_Kartowikromo.html

Emmo en Karmin bij een opening van hun Berlijnse galerie, 2008


View Larger Map

Update 14 juni:

Een langdurig applaus voor Karmin en Emmo.

Een ontroerend grote opkomst, zowel bij het crematorium als later in het paviljoen van Boijmans.
Steekwoorden: warm, sociaal, betrokken, open, hart op de juiste plaats, filantropisch. Passie voor de kunsten en voor de mensen om hen heen.

About [Redactie] 9040 Articles
Berichten in Trendbeheer kort en ingezonden verslagen van gelegenheidscorrespondenten.

50 Comments

  1. Onwerkelijk en vreselijk triest. Een groot verlies voor de familie, vrienden, bekenden en de kunst. We zullen ze heel erg missen !

  2. Zat nog net drie weken geleden met een gezelschap naar Emmo te luisteren die mooi vertelde over hoe ze de galerie runnen en wat ze doen in Berlijn, en ik dacht: ‘Goh, die twee doen dat toch maar, zo, met die passie!!’

    Sprakeloos nu..

  3. zachtmoedig en zo genereus, we gaan
    ze verschrikkelijk missen; familie en vrienden
    veel sterkte

  4. Een verschrikkelijk bericht. De Witte de Withstraat zal leeg zijn. De Rotterdamse kunst verliest een groot deel van haar ziel. Ik leef mee…

  5. Het is simpelweg niet uit te leggen hoe lief beiden waren voor de medemens. Vol passie en humor gingen zij door het leven. Een ongekend gemis voor de kunstwereld.

  6. Moeilijk te bevatten. Ook in berlijn zullen ze erg worden gemist…
    gj

  7. Ongelofelijk, Onwerkelijk, door de Witte de Withstraat lopen zal niet meer hetzelfde zijn….. zoveel gastvrijheid, zoveel passie, strijdlust, nieuwe ideeen, dit mocht nog niet stoppen, maar toch…
    Bedankt Emmo en Karmin!

  8. Een gure wind die uit het niets opsteekt in zonnige dagen. Met Karmin en Emmo gaat voor mij plots een warm stukje Rotterdam heen. You will be with me.

  9. Ik kan het niet bevatten. Zulke lieve en gastvrije mensen.. Zijn niet meer. Ik zal jullie vriendschap missen.

  10. Twee mensen met een groot hart, immer betrokken. In hun galerie en bovengelegen huis was gastvrijheid troef. Twee ‘vaders’ voor Tubelight.
    Rijsttafels werden aangelegd waarbij iedereen welkom was, zoals met de afgelopen Art Rotterdam.

    Laten we hun generositeit, energie en vriendelijkheid eren tijdens de herdenkingsdienst in het Boijmans, die waarschijnlijk komende dinsdag plaatsvindt.

  11. Wat een schok is dit. Na de bijdrage van Emmo op Art Amsterdam in het panel-gesprek over het kunstklimaat in Berlijn, de recente keer dat ik Karmin in Berlijn nog heb gesproken en vooral de onvergetelijke open huis sessies bij MK in Rotterdam. Ze deden het gewoon goed! Jongens wat een verlies.

  12. Intens triest bericht.
    Mooie tentoonstellingen, fijne, hartelijke gesprekken.
    Ik zal het nooit vergeten.

  13. Heel heftig nieuws.

    Galeriehouders, zoals galeriehouders moeten zijn: gepassioneerd, nieuwsgierig en altijd met de neus naar voren.

    Emmo en Karmin, ik zal jullie ontzettend missen.

  14. Lieve Emmo en Karmin, Opeens zijn jullie weg. We zagen elkaar zo vaak, het leek alsof een half woord genoeg was. Had ik maar in langere zinnen gesproken. Heb ik jullie ooit gezegd hoe fantastisch jullie waren?

  15. Laatst vertelde Karmin ons dat iemand had beweerd dat hij op internet stond. Op internet? Karmin? Wat bleek: toen de Google Streetview-wagen voorbij kwam, had hij op het stoepje van de galerie de krant zitten lezen. Inderdaad, ik zag hem zojuist weer zitten, herkenbaar zichzelf, in lectuur verzonken.

    Karmin was net begonnen van Berlijn te houden.
    Sprakeloos blijven we achter.

    Xiu Lin en Bart

  16. Wat een vreselijk nieuws, kan het nog steeds moeilijk bevatten. Twee hele lieve, betrokken en oprechte mensen, altijd bereid om je te helpen. Een groot gemis.

  17. Zoveel warmte, zoveel liefde. Een haven voor de kunst. Twee handen op een buik, en hopelijk nu ook weer samen.

  18. Onze onbekendheid met hun laatste minuut brengt het besef naar boven dat we in de grond onbekend zijn met ieders elke minuut. Maar zie, er gloeien ontelbare draden op die ieder van ons met Emmo en Karmin verbond. Dit is een troost die ons, de overlevenden, rest.

  19. Het enige dat me troost is dat ze nu altijd samen zijn…
    Wat heb, niet alleen ik, maar wij allemaal veel gehad aan de energie die zij beiden hebben gegeven.

    Ik ga ze zo missen, maar zal ze niet vergeten

  20. Gisteren legde ik 2 jonge merels terug in hun nest.
    Karmin en Emmo waren dat warme nest in de kunstwereld.
    Een nest met talent wat zij zo goed verzorgden.

  21. Vreselijk nieuws. Mijn gedachten gaan uit naar hun familie en vrienden. Sterkte

  22. Lieve Emmo, ik was net weer een lijstje aan het maken van films die we zouden kunnen gaan zien. Pina 3D draait nog altijd in Berlijn. En lieve Karmin met jouw vele zoete verrassingen. Bo, Mo, San, Bart en ik denken met een lach aan jullie terwijl de tranen biggelen.

  23. Emmo en Karmin waren mij ook zo dierbaar.
    Hun onuitputtelijke energie en liefde blijven voor altijd een voorbeeld.

  24. Verdomme, een klap vol op de kanis.
    Twee lieve mensen met een goed, groot hart.
    Heel veel sterkte toegewenst aan de nabestaanden.

  25. Ik leerde ze juist een beetje kennen na voor What’s Up te zijn begonnen. Genoeg om te weten wie er nu gemist gaan worden: sterkte aan alle naasten en betrokkenen!

  26. Ongelooflijk triest en verbijsterend nieuws.
    De meest collegiale galeriehouders die ik kende. Altijd vrolijk en opgewekt en wat een energie!
    We gaan jullie echt missen jongens!

  27. Rust zacht lieve Emmo en Karmin .
    Ik wens de familie heel veel sterkte met dit gemis het waren zulke lieve mensen

  28. Een zeer groot verlies en ze zijn onvervangbaar een eerbetoon is op zijn plaats.

    MottArt

  29. Vanochtend kreeg ik dit verschrikkelijke nieuws te horen van Lucas Verweij uit Berlijn. Twee vrienden, die kunstenaars, ontwerpers en hun publiek met open armen ontvingen. Bij hen had ik altijd het gevoel persoonlijk gekend te zijn. Hun gedrevenheid, om telkens meer te doen dan een mens normaal gesproken kan, heeft hen wreed uit het leven gerukt.
    Ik zal jullie missen.

  30. Groot verlies voor de kunstwereld. Zeer actieve, betrokken en aardige mannen. Ik zal ze missen. Heel veel sterkte voor familie en vrienden.

  31. Verschrikkelijk ! een groot verlies voor de kunstwereld. Zulke lieve, gepassioneerde actieve galeriehouders. Veel sterkte voor familie en vrienden en iedereen die hen kende.

  32. Ik hoorde gistermiddag dit verschrikkelijke bericht, helemaal van slag.Zoveel goede herinneringen. En plannen. Misschien komt er toch, in een of andere vorm een huiskamergalerie op de Delftsestraat? Ik ga jullie missen. Veel sterkte voor de families en vrienden.

  33. Hoorde het gisteren.Wat een schok! Niet te vatten….Deze 2 warme mensen zullen,in zoveel opzichten, zo gemist worden…in Rotterdam, Berlijn, Nederland…
    Iedereen sterkte

  34. Onbegrijpelijk, ongelooflijk, even snel de galerie in om gedag te zeggen is er niet meer bij.. Karim ben je nu samen met Emmo in Awawawoebie? Hopelijk is het er net zo mooi als je altijd met pretlichtjes in je ogen beschreef..Herinneringen schieten voorbij, de tranen in mijn ogen.Ik ga jullie missen.

  35. Wat een ongelofelijk triest nieuws. Groot verlies voor de kunstwereld. Gepassioneerde collega’s die we allemaal gaan missen. Ik wens alle nabestaanden sterkte toe.

  36. Wat een afschuwelijk nieuws om te horen dat voor Emmo en Karmin het leven afgelopen is.
    Op zulke momenten besef je dat je van elke dag moet genieten alsof het je laatste is, want het kan ons allemaal overkomen.
    Ik heb recent nog kunnen ervaren hoe gepassioneerd Karmin met zijn vak omging en hoe hij anderen daarvan liet meegenieten.
    R.I.P.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*