Manifesta 9 @ Waterschei, Genk

Eerste verdiep, historiserend onder de titel: 17 ton: het erfgoedluik herbergt een bonte verzameling mijnbouwrelieken, restmateriaal, artefacten en huisvlijt alsmede het mijnbouwmuseum en twee van de meest opmerkelijke (niet) kunstwerken.

Bidmatjes Turkse migranten

Gipsen schaalmodellen van de mijnbouwschool uit de jaren 50

Een van mijn persoonlijke hoogtepunten: de honderden koppen van Manuel Durán, ex-mijnwerker.

Huisvlijt achter glas.

Het mijnbouwmuseum is wel heel pittoresk, maar is tegelijkertijd volkomen op zijn plaats op deze lokatie. Vooral veel memorabilia, incluis een stuk nagebouwde mijngang.

Het is wat kunstenaars graag doen: een stuk oldschool museum imiteren, verzamelingen parafernalia tonen, vlaggen en winpels hangen. My first spreekbeurt. Dat gevoel. Maar dit is gewoon echt. Geen valse imitatie van amateurkunst, maar door liefhebbers bijeen gezochte voorwerpen van vroeger. Dit zijn voorwerpen van vroeger.

De laatste wagen ever.

Het is niet onprettig zo’n omgekeerde Guillaume Bijl in hedendaagse kunstsetting. Het breekt tegelijk het members van de kunstclub only gevoel van een manifesta open.

Waarop diverse kunstliefhebbers liepen te schuimbekken. Die zagen liever een echte Guillaume Bijl in plaats van klompen van kompels en hopen steenkool. Hoeveel hedendaagse kunstenaars leggen niet bidmatjes, al dan niet (a)politiek correct ingezet als commentaar ergens op. Dit zijn bidmatjes. Een verdieping vol kunst die geen kunst is en het ook niet wil zijn.

Een verdieping hoger is het een en al steenkoolkunst wat de klok slaat.

Belgisch trots topkunstenaar Marcel Broodthaers ingezet als illustratief materiaal. Doet pijn om te zien.

De video van de reënactment van de britse mijnstakingen van 1984 de Battle of Orgreave van Jeremy Deller nog maar eens een keer.

Full force wandje Boltanski Les Régistres du Grand Hornu.

Richard Long doet ook wat met steenkool – Bolivian Coal Line.

Dit is echt te gek. Ik dacht daar heb je Kounellis waar is Kounellis de kolen zijn toch niet op Kounellis waar ben je we hebben je nodig blijkt dit een Marcel Duchamp uit 1938.

Halverwege de tweede verdiep gaat de steenkoolmanifesta Dark Matter / Donkere materie over in de meer contemporaine Manifesta: de poëzie van de herstructurering. 39 kunstenaars verspreid over anderhalve verdieping.

Een selectie:

Houtskooltekenmachine – ja we blijven thematisch ingeschakeld – Carlo Amorales.

Persoonlijk dieptepunt, ik kan hier niet naar kijken. Ni Haifeng laat tien ton textielresten aan elkaar naaien. Weiwei – die ook het ‘het is veel werk en repetitief ‘ in ieder geval hoog in het vaandel heeft staan – meets Boltanski’s doekenparadijs. Chineese kopieertrots extra uitgelicht of zo. Ik kan er niet veel anders van maken. De (prachtige) ruimte is in ieder geval grondig bedorven.

Rossella Biscotti, Title One: The Tasks of the Community. Hersmolten lood en koper uit de kerncentrale van Litouwen.

Emre Hüner zo uit het Rijks geplukt.

Eén van Tomaz Furlan hulpstukken uit de wear series, de man-machine video’s.

Ante Timmermans met tekeningen, een installatie en op de opening Ante aan het werk: gaatjes perforeren en elk afzonderlijk gat documenteren. The making of confetti.

Sisyfus Office Deployment.

Binnen langzaam groeiende witteboorden berg – resultaat van één een dag noeste arbeid – buiten zicht op een overgroeide steenkoolrestenberg.

Performance komt van perforeren.

Elke set gaten krijgt drie verschillende stempels, wordt voorzien van datum, tijd en signatuur en gaat dan in de klapper.

Nog 800 ordners te gaan.

Incluis steenkool van goud.

Nicoline van Harskamp arbeidsintensief als altijd. Aan de haal met de correspondentie van de anarchist Karl Krueger, Yours in Solidarity.

Geen idee of dit nu heel goed werk is. Ik ben er niet uit. Ana Torfs.

Heel esthetische kleurenboxen, dat dan weer wel.

Edelkitsch of arbeidslust Michael Matthys

Documenaire fotografie Paolo Woods.

Chinezen in Afrika.

Aglaia Konrad’s studies naar prefabriceerde huizen voor de arbeidersklasse.

Productieland China bij Jota Izquierdo

Uit de afdeling om te lachen. Binnenkort niet bij een Bijenkorf bij u in de buurt.

Uit de categorie om te huilen. Beschilderd hout/kartonnen reuzenmobile van Ben Cain.

Long van boven.

Claire Fontaine

Magdalena Jitrik

Het plasticrif van Maarten Vanden Eynde is een groots werk maar valt wat weg in de grote ruimte.

Zie rechts.

Enorme pseudokiefer van Irwin is de kitsch met glans voorbij. Bloed, steenkool, olieverf op doek, aluminium, marmer, glas en goud.

Nu is Kiefer zelf ook geen lieverdje maar dit is met recht een drama. Uit 1987.

Lina Selander

Meubelsculptuur en kraakvideo van Erik van Lieshout.

Met wat steenkooltjes? Dat maakt het in een klap nul ambigue en reduceert het tot werk in opdracht. De nieuwe Rembrandt, basismateriaal steenkool. Zoiets.

Liederlijk letterlijk geklieder met het voorgeschotelde thema.

Dan zijn de honderden koppen van Manuel Durán heel wat oorspronkelijker.

(Noot: op TRACK / Gent neemt Van Lieshout glansrijk revanche met een wel heel geslaagde ingreep.)

Documenaire fotografie Edward Burtynsky

Kleurrijk China.

Aan het eind van de gang – niets. Geluid van hamer en aambeeld als lokkertje. Oswaldo Maciá.

Manifesta 9 kent een vreemd soort gelaagdheid. Drie ineen lopende verdiepingen van kunst en historie. Eerder op trendbeheer: de lokatie, de architectuur. Alleen al de lokatie is meer dan de moeite om te gaan. Het wonderlijke samengaan van verschillende tentoonstellingsuitgangspunten ineen des te meer.

Manifesta 9 is nog te zien tot 30 september 2012.

manifesta9.org

About Jeroen Bosch 4775 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

7 Comments

  1. Ik ga zeker, maar de eigentijdse kunst-afdeling ziet er niet erg aanlokkelijk uit.. In ieder geval Italiaans eten na afloop in de Vennestraat bij La Posta.

  2. En mochten we om de een of andere manier de souvenierswinkel niet kunnen vinden, dan hebben we in ieder geval altijd deze memorabele tb-post nog!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*