Eindejaarslijst NP 2012

Kunstwerk van het jaar

Cor Kraat, Kunstwerk van het jaar 2012

Kunst, Koek en Koffie, 1980.

“een experimenteel tentoonstellingsconcept in de openbare ruimte. Aan de Oudedijk in Noord werd op een lange blinde muur een tentoonstelling ingericht met werk van 19 Rotterdamse kunstenaars. Wat er niet bij werd gezegd was dat wie zin had gratis en voor niets een werkje mee mocht nemen. Bij daglicht bleef alles netjes hangen. ‘s Avonds en ‘s nachts werd er gepost en gefilmd om te zien of er toch nog wat zou gebeuren.”

Al ruim 40 jaar gebruiken Cor Kraat (en kornuiten) de Stad Rotterdam als onderwerp, podium en basismateriaal. Afgelopen herfst een groots overzicht in LP2 met Kunst, Koek en Koffie als een van de vele hoogtepunten.

Een andere favoriet vindt u op de Boompjes.

Aankoop van het jaar

Berndnaut_Smilde_01

  Berndnaut Smilde
  Cumulus – Adlergasse 1, 2011.
  Plastic model of the exhibition space, Aerogel, 3,5x7x7 cm.

Beeldhouwwerk in de woonkamer, ik kan het iedereen aanraden.

Inclusief sokkel en installatie aan huis koopt u een schaalmodel van de tentoonstellingsruimt waar het werk voor het eerst te zien was. Het blok aerogel is met 99,8% lucht het lichtste vaste materiaal op aarde.

Tentoonstelling van het jaar

Jeremy_Deller

  Joy in People, Jeremy Deller @ Hayward Gallery.

“Zelfs de videowerken van een uur in een black cube (Battle of Orgreave) blijven overeind. Ook al val je er halverwege in, normaal het sein om te maken dat je weg komt, dan nog blijft het boeien (ik vergat zelfs een foto te klikken). Iedereen die er binnenkomt blijft minstens een half uur.”

Sociaal betrokken onderzoekskunst op zijn allerbest, Jeremy Deller. Gelukkig gezien tijdens een bliksembezoek Londen.

Festival van het jaar

Incubate_b_2012_01

Incubate, Tilburg.

“De Open Source Expo blijkt een gouden greep om het festival te integreren in de stad, je kweekt er bergen goodwill mee en het is er de hele dag een komen en gaan van publiek en deelnemers. Zelfde verhaal bij de overvolle muziekprogrammering, grote delen daarvan zijn op allerhande locaties in de stad vrij toegankelijk.”

Razend spannend festival dat vaak bijzondere muzikanten, kunstenaars en projecten (dit jaar o.a. Steve Lamberts Capitalism Works For Me! True/False) naar Nederland weet te halen. Overvol program met jonge honden en oude helden. Gaat u komend jaar naar Incubate trek dan minimaal een dag uit voor de muziek en een voor de kunst. Woont u in Tilburg en omstreken dan is er geen ontkomen aan, dan neemt u een week vakantie in eigen stad.

Ontdekking van het jaar

Haarlemse_Lente_2012_maart_01

Haarlem als kunststad. Voorheen kwam ik er zelden tot nooit, sinds de Haarlemse Lente bundelt men de publiciteit en bewegwijzering in de Haarlemse Ladder.

Een rondje Haarlem blijkt bijzonder goed te bewandelen

Vijf dagen Kunstcarnaval

Kunstcarnaval

Dit jaar pakte Rotterdam al uit, het komende jaar nog meer nog groter. Zeven (7!) grote beurzen/tentoonstellingen staan er op het program; Art Rotterdam, Re:, RAW, Warehouse, Object, Projections, Prospects & Concepts.

Tel de diverse randprogrammering in musea/projectruimtes/initiatieven daarbij op en u heeft aan vijf dagen nooit genoeg.

Tentoonstelling in een galerie die ik graag in het echt had gezien

On Kawara

On Kawara Date Painting(s) in New York and 136 Other Cities. Meer dan 150 date paintings bij elkaar. Gelukkig is er het boek.

Tentoonstelling in een museum die ik graag in het echt had gezien

lewitt-01

  Sol LeWitt / Wall drawings @ Centre Pompidou-Metz

Anne Wenzel maakte me erop attent middels een mooi verslag. Lijkt me geweldig voor in het nieuwe Stedelijk.

Lied/drummer van het jaar

“Mooie details: de drumkit van de drumkid, de dictie van de frontman en het t-shirt van de toetseniste.”

Twee maanden later stonden ze voor 10.000 mensen in het voorprogramma.

Videoclip van het jaar

  Lushlife, Magnolia, 2012.

“weer eens wat anders dan dat gelul over een Rothko op je plee. Plus, heel knap, shoutouts naar Rammellzee en Herb & Dorothy in één en hetzelfde nummer.”

Hoewel die van David Lynch ook erg goed is.

Optreden van het jaar

Bovenstaande video is opgenomen in Mexico City maar afgelopen stonden de Kumbia Queers toch echt live in de lokale kroeg van Tilburg tijdens Incubate.

Hamburger van het jaar

Burgertrut

Die eet u bij de Burgertrut in Rotterdam. Onder een dak met Roodkapje aan de Meent serveert men een maandelijks wisselende hamburgerkaart. In de smaak vlees zijn ze goed, in de smaak vegetarisch vele malen beter. Ik at er mijn beste burger ooit, die van Marokkaanse kikkererwten.

Gastvrijheid van het jaar

Scheurwater

Het traditionele kerstdiner in Huize Scheurwater. Iedereen is welkom en wie zin heeft haakt in. Hester, man Alexander en de kinderen kookten een driegangen diner voor een buitengewoon divers gezelschap van 42(!) personen.

Niels-Post-On_Spam_Comment_Spam_7_800_01

  On Spam, Comment Spam #7, 2012.

Naast werkzaam voor Trendbeheer is uw correspondent ook actief als producent van kunst in de meer traditionele zin van het woord:

Deelname aan de Re: bleek de opmaat naar een jaar vol verkopen. Art Amsterdam werd helaas afgelast. Verder onder andere Business Proposals in Londen en Weymouth, de Easy show, semi-permanent werk op de ramen van Platform57, werk op maat in Oranienbaum, deelname aan de Kunstvlaai (1 & 2), interviews in de nieuwe Neural en bij de collega’s van We Like Art.

Weymouth

  (opklik voor groot)

Bent U vanavond in Rotterdam dan zie ik u daar.

Bedankt, proost en alvast alle goeds voor 2013!

NP

About Niels Post 3656 Articles
Niels Post is beeldend kunstenaar en actief als mede-oprichter van Trendbeheer.com. Hij is opgeleid aan de AKI in Enschede en het San Francisco Art Institute. Zijn werk is wereldwijd te zien geweest op videofestivals, tentoonstellingen en als zelfinitiatief in de openbare ruimte. Spam, computer gegenereerde tekst die niemand wil maar die overal opduikt, vormt de laatste jaren het basismateriaal van zijn beroepspraktijk. Post gebruikt het voor interventies op leegstaande winkelramen, wandsculpturen en ruimtevullende installaties.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*