Zoro Feigl publieksfavoriet Volkskrant Beeldende Kunstprijs 2013

zorofeigl

Thumbs up en juichen maar. Ik bezocht de schaars bezochte bekendmaking van de publieksprijs de laatste dag van de tentoonstelling in Stedelijk Museum Schiedam als vastberaden en bevooroordeelde scout. Ik nomineerde Zoro Feigl immers en in die rol schoot ik zondagmiddag slechts één kiekje en ging ik vervolgens vrolijk aan het bier.

Mooie interviews Sacha Bronwasser met Femmy Otten, Esther de Graaf en Zoro Feigl, de aanwezige kunstenaars. Saskia Noor van Imhoff (druk in Berlijn) en Chaim van Luit waren verhinderd. Sacha die bewonderenswaardig talent heeft om de juiste prikkelende open vragen te combineren met hang naar diepgang en context. Schijnbaar vanzelfsprekend allemaal maar precies dat balanceren tussen open nieuwsgierigheid en toegangkelijkheid en werk en context ontsluiten voor een groter publiek dat niet altijd van wanten weet – dat is knettermoeilijk.

De dame half rechts op de foto won een tas met boeken met een winnende omschrijving: “Zoro feigl […] spelplezier” Ik nam me voor de zin letterlijk te onthouden en die hier vlekkeloos te reproduceren doch maakte onvoldoende mentale notitie. (Mij bleef vooral een andere frase bij “Zoro zat als kind vast uren te staren naar een draaiende wasmachine”)

De dame is Ineke Riem wier debuutroman Zeven pogingen om een geliefde te wekken zojuist is verschenen.

De Volkskrant Beeldende Kunstprijs 2013 in Stedelijk Museum Schiedam was een erg goede diverse tentoonstelling met een wel heel fijne selectie kunstenaars. Publicitair mocht het allemaal wat beter opgebakken en uitgeserveerd worden, met de kwaliteit(en) van de kunstenaars en de tentoongestelde werken was niets mis. Waar ik een too close to call verwachtte tussen Zoro Feigl en Saskia Noor van Imhoff waar het de Echte Prijs betrof ging onverhoeds Femmy Otten met de 10.000 euro lopen.

Vervolg is nog niet zeker. Mondriaan draait de geldkraan dicht en houdt het bij financiering van de Prix de Rome.

(Verslag papieren koerant staat niet online – en dat is een gemiste kans waar het uitmelken van publiciteit voor de prijs en de kunstenaars betreft.)

Update 20-6:

Prachtimpressie Jeanne van der Horst

vimeo.com/68603505

About Jeroen Bosch 4714 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

3 Comments

  1. Vervolg is nog niet zeker want Mondriaan draait de kraan dicht? Oh? Ik dacht dat het een Volkskrant-gefinancierde aangelegenheid was. De naam deed me zoiets vermoeden…

  2. Riep het al jaren, de prijs zou eigenlijk Mondriaan Fonds prijs moeten heten.. Gefeliciteerd Zoro!

  3. Heel kenmerkende video van het werk van Zoro op de tentoonstelling ingevoegd. Door Jeanne van der Horst (ondermeer Pictura, Dordrecht)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*