Zaterdag 27 maart opende de expositie Volkskrant Beeldende Kunst Prijs met werk van de genomineerden in het Stedelijk Museum Schiedam.
stedelijkmuseumschiedam.nl/tentoonstellingen/volkskrantprijs.htm
Veel fototjes van Paulien Oltheten (voorgedragen door Hanne Hagenaars) waarin zij haar eigen foto’s met erg simpele zinnen op gele memoblaadjes becommentarieert.
Videowerk van Mounira Al Solh (voorgedragen door Lene ter Haar)
Werk van Navid Nuur, zoals deze boomstam, die bij nader inzien gedeeltelijk bewerkt blijkt te zijn (Xander Karskens)
Van Sharon Houkema een videopresentatie waarin een auto door de uitsnedes van diverse films rijdt (voorgedragen door Martijn Sanders)
En een ruimtevullende installatie van Karin Schipper (voorgedragen door David Bade).
Een grote hoeveelheid vrij conceptuele kunst. De kunstenaars doen allemaal hun best zo veel mogelijk kunstzinnig verantwoord onderzoek te doen. Alleen mis ik dat er na al dat onderzoek ook eindelijk eens een statement gemaakt wordt. Het blijft allemaal erg vrijblijvend.
Buitenbeentje in deze expositie is Karin Schipper. Veel materie, alleen is daar de inhoud vrij ver te zoeken.
De jury van Joep van Lieshout, Sacha Bronwasser, Wilma Suto en Ronald Plasterk kiest een winnaar. Mijn tip: de poetische conceptuele kunst van Navid Nuur.
Ondertussen naar een prachtig optreden van Tim Knol.
Een klein intermezzo van jurylid Ronald Plasterk met Tim Knol.
In de andere zalen van het museum zijn uiteraard nog de expositie van Alex van Warmerdam, en een collectiepresentatie te zien.
Met een grote tekening van Renie Spoelstra
Een Iris van Dongen
Erik Odijk
En de altijd nog even prachtige installatie van Fransje Killaars.
De Volkskrant Beeldende Kunst prijs is nog te zien t/m 13 juni. De collectiepresentatie t/m 12 april.
stedelijkmuseumschiedam.nl/tentoonstellingen/volkskrantprijs.htm
lijkt me duidelijk…
Waar kan gewed worden?
Navid Nuur? Echt? Vond ik persoonlijk de zwakste van het vijftal.
Ik werk af en toe als webdesigner voor Karin Schipper, dus ik hoop natuurlijk dat zij wint (ook omdat ik haar werk sprookjesachtig mooi vind).
Verder vond ik de verhalen over geen kunst meer maken en de Libanese mannen van Mounira Al Solh pakkend.
Lijkt ook mij duidelijk, maar misschien ook toch maar even kijken. En dan oordelen met voorkennis of alleen op grond van deze presentaties?
Het lijkt er soms op dat er meer Nederlandse kunstprijzen zijn dan Nederlandse kunstenaars.
hehe, jammer genoeg is dat niet het geval e.rosie! by the way, er hangt ook een mooi doek van ondergetekende bij die collectiepresentatie, (in de andere vleugel…)
Ja, laten we gaan wedden. Ik doe Oltheten.
with out the jurry there is no preis.
Volgens mij zei Sacha Bronwasser ook zo iets in de openingsspeech, maar ik kon het niet zo goed verstaan omdat het geluid zo zacht stond.
Misschien eens een kunstprijs >35 jaar…
Die van <35 jaar zijn er al zo vreselijk veel…
Die prijs voor 35+ kunstenaars bestaat al! De Heden Oeuvreprijs, € 6000, een publicatie en een solo bij Heden. Dit jaar gewonnen door Pim Piet en daarvoor door Jean van Wijk.
de heden oeuvreprijs is bedoeld voor kunstenaars die een bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkelling van heden en inzet voor het haagse kunstleven. daarmee is de prijs welliswaar voor kunstenaars boven de 35 jaar. maar nog steeds voor een wel heel erg kleine doelgroep.
je hebt idd steeds meer kunstprijzen in nederland. maar de verdeling lijkt mij nog wel zoek. zo bestaan er duidelijk meer kunstprijzen voor schilderkunst. en vaak die leeftijdsgrens van 35.
als ik zo naar de prijzen in nederland kijk, dan kom ik erachter dat ik als beeldhouwende, buitenlandse 35+ kunstenaar volgens mij weinig kans meer op een prijs maak.
maar daarmee sta ik niet alleen. ik weet niet zo goed hoe het met andere disciplines als bv. digitale media staat. maar kan mij voorstellen dat het daar ook dun gezaaid is met prijzen.
hoe langer de traditie, hoe breder het draagvlak, hoe groter de hoeveelheid prijzen.
http://www.workspace10.nl/
voor alle leeftijden en nationaliteiten (zolang je maar in nl woont)
Een prijs, oh ging het daarom?
Volgens mij praat de recensent recht wat krom is bij deze Navid Nuur, echt onzin wat die man in Schiedam heeft laten zien. (hoop blabla en gebakken lucht).
Kunstprijzen en de leeftijdsgrenzen en disciplines daar gaat het inderdaad om in deze discussie…
Ik vindt het inderdaad een gemis. De hoeveelheid kunstprijzen voor jonge kunstenaars schieten als paddestoelen de grond uit, terwijl er amper prijzen zijn voor de wat “oudere” kunstenaars. Misschien zal het wel iets te maken hebben met de tendens, dat de kunstwereld wat hyperig was de laatste jaren. Jong, jonger, jong en nieuw, nieuwer, nieuwst.
Het zou m.i. heel goed zijn als er wat meer aandacht zou zijn in de vorm van een fijne prijs voor kunstenaars, die langer bezig zijn en zich of haar over een langere periode hebben bewezen.
En dan eens voor de verandering, geldend voor alle disciplines.
Ik zal vast wel klinken als een ouwe lul, maar ja, wat wil je: 35+…
Jammer dat het niet een vereiste is dat er nieuw werk moet worden gepresenteerd. De Prix de Rome doet dat beter.
Beetje slappe hap zo. Niet echt origineel zo’n prijs.
Sharon Houkema gaat winnen. Wedden?
Zal wel flauw zijn als de Sharon Houkema – hit zou winnen.
@klaas. als je goed leest heeft de recensent met alle kunstenaar zo z’n problemen. alleen het is een prijs. dus één iemand zal hem winnen. deze winnaar wordt bovendien niet door recensent, maar door de boven genoemde jury gekozen. en dat zou best nuur kunnen worden.
@zip. ik persoonlijk vind het nieuwe werk maken voor de prix de rome altijd een behoorlijk pedagogisch gedeelte. en daarmee twijfelachtig. kijk gewoon wat er voor werk is. en beoordeel dat. klaar.
een prijs hoeft niet origineel te zijn als de kunst goed is.
wat wel bijzonder aan de volkskrantprijs is dat meerdere partijen hun krachten bundelen en daardoor duidelijk meer uit de prijs te halen is. de volkskrant schrijft over de kunstenaars, kunststof tv doet de uitzending op tv, het stedelijk museum toont het werk, het fonds bkvb doet de financiering. (alhoewel het laatste vast wel weer op tegenreacties zal stoten)
en@rob. ik ben ook voor een fijne kunstprijs voor 35+!
dus beste fonds bkvb, wat denk je van een verhoging van de leeftijdsgrens?
Waarom heet de Volkskrant prijs de Volkskrant prijs als er zoveel partijen aan meedoen?
de recensent heeft gewonnen! nuur is ddw de winnaar! alleen wie gaat mij nu welke prijs hiervoor uitreiken?
Prijswinnaar: Navid Nuur met de ‘boomtak in witte kamer’.
In mijn ogen wordt hiermee aangetoond dat de kunst (in ieder geval in Nederland) aan zijn einde gekomen is, men weet de kunstwereld blijkbaar niet beter te complimenteren (alle kunstenaars hieven luid applaus aan bij de afkondiging) dan dat een boomtak uit de natuur gerukt (met minimale correcties als een paar takjes nog wat afgezaagd en een klein stukje zwart gemaakt) en neergevleid is op de vloer beter is dan alle andere door kunstenaars gewrochtte kunstwerken. Nou ja dan geef je als jury de kunstenaars effectief het advies beter maar wat anders te gaan doen als b.v. tuinman: dan mag je de hele dag takken snoeien en top-kunst produceren. Ik heb me slap gelachen in ieder geval, ook vanwege de voorspelbaarheid, maar het is wel een cynisch lachje dat wel. Zelf had ik als kunstenaar niets in de kamer gelegd en alleen een titel opgeschreven: “De contemporaine kunst in Nederland” en deze voor de kamer duidelijk, groot weegegeven in WITTE letters op een ZWARTE ondergrond, ze (de ‘kunstkenners’) zouden dan de witte kamer binnentreden en geconfronteerd worden met niets (want wit is zelfs geen kleur). Op die manier zou je een statement kunnen geven die m.i.z. de allerhoogste prijzcategorie verdiend (en vermoedelijk had ik die ook gekregen).
De Volkskrant heeft het aankomende kabinet een duidelijk signaal gegeven: schaf alle kunstsubsidies t.b.v. contemporaine kunst maar direct af.
Navid Nuur is een van de weinige Hollandse originelen die gekoesterd dient te worden. De prijs heeft hij absoluut verdient. Hoewel de andere deelnemers (behalve Karin Schippers, maar da’s persoonlijk) ook hadden kunnen winnen kan er tijdens zo’n moment opname maar een de winnaar zijn. De kunstgeschiedenis zal uitwijzen wie er daadwerkelijk ‘gewonnen’ heeft. Time will tell.
@ Brutia Pots Kunst
Dit statement is al eens afgegeven met de “presentatie” van de terugtrekking/nominatie van Peter Friedl voor de Van Goghaward back in ‘008.
Herinnerd u zich deze nog??
https://trendbeheer.com/2008/07/03/peter-friedl-over-terugtrekking-vincent-award/
kan iemand wat meer informatie hier over zeggen ? want ik doe hier een werkstukje over over dit ? m.v.g. kiki van de loo