Openbaar surseanceverslag New Art Space Amsterdam

NASA is nu ook feitelijk failliet – althans de Stichting die een gesubsidieerde kunstinstelling exploiteert.

Eerder surseanceverslag is openbaar. Cleber advocaten besteedde er 72 uur en 42 minuten aandacht aan.

Een mooi document, incluis fraaie termen:

“Vuistloos pandrecht”

Ik heb geen idee wat het betekent, ben hier helemaal niet in thuis. Iets met stront en knikker – en dat Jan en Alleman het schip in gaat. Zoveel is me duidelijk.

Zakelijk en artistiek directeur Thomas Peutz is sinds 10 april geschorst na signalen van mogelijk financieel mismanagement.

insolventies.rechtspraak.nl/pdf.ashx?ID=13.ams.13.41.S.V.01

13_ams_13_41_S_V_01 (PDF)

Publicatiekenmerk 13.ams.13.41.S.3313.1.13 publicatiedatum 04-07-2013 publicatieomschrijving “Beëindiging door omzetting in faillissement op 2 juli 2013” staat niet op rechtspraak.nl.

About Jeroen Bosch 4660 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

10 Comments

 1. Hoi Jeroen,
  In een update heb ik het geprobeerd samen te vatten:
  ‘Op 2 juli is de Stichting New Art Space Amsterdam failliet verklaard. De surseance is omgezet in een faillissement. Op 31 juli komen de crediteuren bijeen. Dat zijn onder meer de fiscus, de verhuurder, de filmladder, de exploitant van de drankenautomaat en ZZP’ers die werkten voor tentoonstellingen. Optie is een doorstart vanuit het faillissement. Directeur Thomas Peutz was al op 10 april geschorst naar aanleiding van ‘mogelijk financieel mismanagement‘. Tevens claimde hij met z’n moeder 70.000 euro uitgeleend te hebben. Vraag is of er door de gemeente Amsterdam en het Mondriaan Fonds geld in een bodemloze put is gesmeten.’
  http://georgeknightlang.wordpress.com/2013/05/21/new-art-space-amsterdam-beweegt-richting-faillissement/

  Die laatste vraag over Amsterdam en het Mondriaan Fonds lijkt me niet onbelangrijk. Er doemt uit het dossier toch een beeld op van mooie beloften, smijten met geld en mismanagement. En dat komt in tijden van krapte dubbel zo hard aan.

 2. @segbars
  ja de wat? daar ben ik ook wel nieuwsgierig naar. Hunkeren naar een persbericht. Smart Project Space en Nederlands Instituut voor de Mediakunst (NASA) zijn dus failliet vertklaard en dat is weer eens wat anders dan geen subsidie meer krijgen/stekker eruit van overheidswege.

  En toen?

  Allerlei mensen zullen kunnen fluiten naar geld. En mbt doorstart: gaan geplande expo’s door? Nu ja eigenlijk vragen zat.

 3. Nergens niks over sluiting NASA/Smart volgende week juli de koeranten tot op heden. Ontluisterend.

  Jan Cunen en Paviljoens Almere toe werden breed ‘gecoverd’. Die stuurden waarschijnlijk persberichten die knip en plak zo in de kolommen konden.

 4. @JB
  Zeker opvallend dat er niks in de gevestigde media te vinden is over het faillissement van New Art Space Amsterdam. Maar had je anders verwacht?

  Aan Jan Cunen en Paviljoens kun je het Geldmuseum nog toevoegen. Met een onhandig opererende Utrechtse wethouder:
  http://www.duic.nl/politiek/44712/was-de-tweet-van-wethouder-de-rijk-wel-zo-goochem/

  Ik denk ook dat meespeelt dat een redactie geen kant-en-klaar persbericht in handen krijgt over het faillissement.

  Maar ook dat NASA tegelijk slachtoffer en dader is, het als publiekslieveling verbruid heeft en daarom niemand er graag op terugkijkt. Wellicht goedbedoeld vanuit het idee dat de cultuurhaters geen extra munitie moeten krijgen. Maar met journalistiek heeft zo’n overweging uiteraard niks te maken. Het gaat om de feiten en die blijven nu onderbelicht.

 5. > had je anders verwacht?

  Ja. Tis geen Van Gogh, Stedelijk of Hermitage maar toch – wel funded gouden huwelijk instituten dat misloopt is wel nieuws.
  Zon Clemens K die bij voorheen het Fonds de deur uit loopt met koffers geld is misschien wel tekenend. Wie controleert de financiers?

  > “dat meespeelt dat een redactie geen kant-en-klaar persbericht in handen krijgt over het faillissement.”

  Dat is de kern van journalistiek vrees ik.

 6. Toch knap om op een dikke 3,5 euroton verlies in 2012 uit te komen terwijl er 1,75 ton aan inkomsten uit subsidie is. Ik weet niet of de naheffing btw hierin besloten is. Misschien snap jij dat George? Hoe dan ook ernstig mismanagement lijkt me.

 7. @segbars
  Goeie vraag over die BTW. Het is een vordering van de fiscus, dus komt waarschijnlijk bovenop het verlies. Onduidelijk over welk jaar.

  Er lijkt zonder rem en verstand van zaken geld uitgegeven te zijn gedurende opeenvolgende jaren. Wat zeker vragen oproept over de directeur, maar niet minder over de raad van toezicht.

  Waaruit bestond dat toezicht van deze raad? Had het verstand van zaken? Tekenend is dat het pas eind mei 2013 het Mondriaan Fonds inlichtte, aldus Birgit Donker. Dit roept het vermoeden op dat de raad van toezicht achter de feiten aanliep. En achteraf ingelicht werd door de curator. Wat weer vragen oproept over de kwaliteit van het bestuur in de culturele sector.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*