Diego Rivera Gallery @ SFAI

Diego Rivera @ SFAI

    The Making of a Fresco Showing the Building of a City (“Making a Fresco”), 1931.

Een van de vier muurschilderingen die Diego Rivera maakte in en rond San Francisco. Bovenstaand exemplaar vindt u in de inpandige tentoonstellingsruimte voor studenten van het San Francisco Art Institute.

Hoe hardcore, en intimiderend, is dat. Als academiestudent je werk laten zien onder het toeziend oog van een van de allergrootsten. Rond de veertig studentenshows per jaar vinden er plaats maar de zomervakantie is inmiddels begonnen dus de ruimte heeft u dezer dagen geheel voor uzelf.

En als u er dan toch bent loop dan even door richting Walter and McBean Galleries (ook on campus, waarover later meer) en sluit af op het dakteras voor een werkelijk schitterend uitzicht op de stad en het water.

Sfai.edu/diego-rivera-mural

Diego Rivera @ SFAI

Diego Rivera @ SFAI

“At the center of the upper central panel is Rivera, who has painted himself sitting on the scaffold with his back to the viewer, holding a paintbrush and a palette.”

Diego Rivera @ SFAI

“He watches his assistants working above him […]”

Diego Rivera @ SFAI

“[…]sculptor Ralph Stackpole (in cap with goggles) works with a pneumatic tool on the head of a monumental stone figure[…]”

Diego Rivera @ SFAI

“On the scaffold below them a sculptor works with a chisel on the lower section of the stone figure […]”

Diego Rivera @ SFAI

“On the scaffold below Rivera stand three men wearing suits and hats, looking at a large piece of paper: (from left to right) architect Timothy Pfleuger, who designed the San Francisco Stock Exchange, the location of another Rivera mural; William Gerstle, president of the San Francisco Art Association, who commissioned The Making of a Fresco; and Arthur Brown, Jr., architect of the school’s new building, Coit Tower, City Hall, and many other San Francisco landmarks.”

SFAI_Diego-Rivera_09

De schildersmaterialen van dienst.

SFAI_Diego-Rivera_10

SFAI_Diego-Rivera_11

“Three men are at work in the middle distance astride the steel beams of a skyscraper.”

Diego Rivera @ SFAI

“In the lower right panel architect and painter Michael Goodman, who worked with Pfleuger, stands at the side of a drafting table, holding a scale ruler; Geraldine Colby Frickie, an architect and designer, stands behind the table, holding measuring calipers; and Albert Barrows, an engineer who turned Rivera’s sketches into full-scale cartoon stencils for the mural, bends over the table.”

SFAI_Diego-Rivera_12

Overweldigend en groots.

SFAI_Diego-Rivera_13

Verwijzing naar de andere drie Rivera murals in de buurt: Sfai.edu/resources-and-other-locations

Diego Rivera @ SFAI

Werkelijk schitterend gelegen, het San Francisco Art Institute.

Diego Rivera @ SFAI

Het beroemde trapje richting Studio 8 waar George Kuchar veertig jaar elke vrijdag zijn lessen gaf.

Diego Rivera @ SFAI

Er gaat niets boven een kunstacademie gelegen op triple A lokatie (het gelijkt wel Dresden).

Diego Rivera @ SFAI

Diego Rivera @ SFAI

Met om de hoek het beroemdste straatje van de stad.

Sfai.edu/diego-rivera-mural

About Niels Post 3648 Articles
Niels Post is beeldend kunstenaar en actief als mede-oprichter van Trendbeheer.com. Hij is opgeleid aan de AKI in Enschede en het San Francisco Art Institute. Zijn werk is wereldwijd te zien geweest op videofestivals, tentoonstellingen en als zelfinitiatief in de openbare ruimte. Spam, computer gegenereerde tekst die niemand wil maar die overal opduikt, vormt de laatste jaren het basismateriaal van zijn beroepspraktijk. Post gebruikt het voor interventies op leegstaande winkelramen, wandsculpturen en ruimtevullende installaties.

4 Comments

  1. Het voortbestaan van het San Francisco Art Institute lijkt af te gaan hangen van het al dan niet verkopen van de Diego Rivera à $ 50.000.000

    Van alle kanten -artistiek inhoudelijk, administratief, logistiek- een monsterklus/rel: “[…]this would provide only a limited lifeline, and does not address patterns of misbehavior and mismanagement by S.F.A.I.’s board and executive officers. […]”

    “It would be a crime against art and the city’s heritage. Educational institutions should teach art, not sell it. […]”

    https://www.nytimes.com/2021/01/05/arts/design/san-francisco-art-institute-diego-rivera-mural.html

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*