This is Not a Chicken @ Het Domein

01-Domein-zaal

Koen Vanmechelen, bekend van het Cosmopolitan Chicken Project, breidt zijn werkveld verder uit met dromedarissen en oesterzwammen in Museum Het Domein in Sittard. Kipgenetica en medicinale innovaties. En allemaal artistiek verantwoord. Topp & Dubio doen verslag.

hetdomein.nl/hedendaagse_kunst/archief_hedendaagse_kunst/archief_2015/koen_vanmechelen.html

De aanpak van Vanmechelen is grondig en wordt met enthousiasme en wetenschappelijke precisie uitgevoerd. De kunstenaar combineert het smetteloze laboratorium met veldonderzoek in stront en modderpoel, de moderne boerderij met de klassieke bibliotheek en de filosofie van de kunst met actuele ethiek.

02-Domein-wand

In het Cosmopolitan Chicken Project, dat hier zeer inzichtelijk wordt gepresenteerd, is Vanmechelen sinds 1998 middels een mondiaal kruisingsprogramma op zoek naar de allesbestendige hybride kosmopolitische kip. Het project is inmiddels 18 generaties verder en er lopen op verschillende boerderijen in de wereld kippen rond met genen uit o.a. België, Mexico, Thailand, Turkije, Rusland, Senegal, China en Cuba.

03-Domein-kip

En al die nieuwe rassen zijn terug te leiden tot de Red Jungle Fowl, de oerkip, die in Sittard een eigen zaal heeft gekregen waar je in alle rust één op één onder vier ogen mee in gesprek kunt gaan.

04-Domein-energy-mass

Maar er is meer. In deze fraaie en mooi uitgebalanceerde presentatie zijn we getuige van de nieuwste experimenten in het MECC-project (Mushroom, Egg, Chicken, Camelids). The future is fungi!

05-Domein-dromedaris-portret

Het potentieel van geneeskrachtige paddenstoelen wordt gevoed door de poep van een dromedaris. Wanneer we haar lege hok bekijken wordt zij na een tijdje buiten in de regen te hebben gestaan net weer binnengehaald. Zo te zien heeft ze het naar haar zin in het museum.

06-Domein-bakken

Haar ontlasting wordt even verderop zorgvuldig ontdaan van schadelijke stoffen…

07-Domein-kweek

…en in een vochtige ruimte (OpUnDi Breeding Center; Open University of Diversity) op kweek gezet.
Alle onderdelen zijn bijzonder toegankelijk ingericht en zorgvuldig vormgegeven.

08-Domein-cafe

Ook het museumcafé wordt efficiënt in de tentoonstelling betrokken.

09-Domein-videos

En aan visuele documentatie en verdere verdieping is geen gebrek.

‘This is Not a Chicken’ is een geweldig mooie reis door Vanmechelen’s artistieke universum. En om met de kunstenaar te spreken: “Ieder organisme is op zoek naar een ander organisme om te overleven.” De onophoudelijke zoektocht van Koen Vanmechelen is er een om te volgen, dus op naar Sittard! (anders moet je later naar Venetië of Detroit)

Topp & Dubio

‘This is Not a Chicken’ is nog te zien t/m 7 juni 2015 in Het Domein, Sittard.
Op zondag 15 maart om 15.00 uur geeft Koen Vanmechelen een lezing bij de tentoonstelling.
Aanmelden via info@hetdomein.nl

hetdomein.nl/hedendaagse_kunst/archief_hedendaagse_kunst/archief_2015/koen_vanmechelen.html

About [Redactie] 8941 Articles
Berichten in Trendbeheer kort en ingezonden verslagen van gelegenheidscorrespondenten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*