Charl van Ark @ Phoebus

Charl van Ark @ Phoebus

De werken van Charl van Ark bestaan uit onooglijk detail en eindeloze kruisverwijzing. De detaillering toont zich in het echt – de werken zijn stapelingen van ‘fouten’: krasjes, deuken, gaten, vlekken. De kruisverwijzingen zijn onderling, herhaling van zetten en voor wie het weet ook naar buiten: bronbestand foto van (atelier, plek) danwel dat atelier of die plek zelf. Het heeft een hoge mate van reflexiviteit en zelfverwijzing. Eenmaal een beetje vertrouwd met het oeuvre kun je de diversiteit proeven; gecontroleerd toeval.

charl-van-ark4

charl-van-ark2

charl-van-ark

charl-van-ark9

charl-van-ark10

Een werk met tekst wordt bijna altijd strip, illustratie. En ontsnapt daar soms aan als het klopt. Van mij hoeft de expliciete taligheid in de vorm van titel als tekstelement op het werk (joods licht) niet zozeer. Tekst neemt snel over en leidt af van beeldende eigenheid. Waar het hierboven helemaal op zijn plek is.

charl-van-ark5

Hier wordt het echt gek – lijken wel sporen van wichelarij, het in elkaar passen.

charl-van-ark6

Altijd mooi – de achterkanten van de doeken/panelen maken evenzeer deel uit van het verhaal.

charl-van-ark7

Die geheel eigen kruisverwijzing gaat niet alleen naar buiten, heeft een lichamelijke component. Hand – hart. Misschien is het fetish-aspect wat lang not done was (en is) net wat te verborgen. Waar dat dit werk juist zo buitengemeen tegendraads abstract maakt.

charl-van-ark122

charl-van-ark133

In de projectruimte van Phoebus een selectie kleiner werk, dat geen geheel wil worden, het is een verzameling eerder dan een expositie. Maar must see en visit desalnietemin woor wie wil proeven aan een groots en weerbarstig oeuvre van een van de meest interessante (en onderschatte) Nederlandse kunstenaars.

Nog tot 3 mei.

phoebus.nl

About Jeroen Bosch 4753 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*