Between Lightness and Gravity

Between Lightness and Gavity

Opdat al dit moois niet aan velen ongemerkt voorbij zal gaan: Between Lightness and Gravity van Nico Parlevliet in Pictura, Dordrecht, gaat zijn laatste week in (tot 25 oktober). De tentoonstelling bevat een aantal monumentale geluids/bewegingswerken, die zijn ontstaan tussen 1988 en 2015.

(een bericht van Frans van Lent)

Between Lightness and Gavity

In het werk De Zee uit 2000 kantelen drie polyester kano’s traag en ongelijk binnen een mechanische constructie. Grind in de kano’s schuift mee heen en weer als de branding. Geluid is leidend in de beweging, als in de meeste van Parlevliets werken.

Between Lightness and Gavity

Verderop in de zaal bevindt zich de meest recente installatie. In Bouncing Between Lightness and Gravity (2015) worden 12 basketballen aan dunne kabeltjes traag de lucht in getrokken. Als er een het hoogste punt heeft bereikt, ontspant de kabel en stuitert de bal terug op de planken vloer. Een spel van stille concentratie en ontspanning.

advertentie(s)

Between Lightness and Gavity

    ‘Zouden tafel en stoelen er ook bij horen?’

In het midden van de foyer staan twee tafeltjes waarop vaasjes met penselen staan. Voor het raam hangen drie traag draaiende veren plumeaus, dansend in het zonlicht. Op lage tafels langs de wand staan maquettes, kleine objecten en voorstudies, erboven tekeningen. De ruimte ademt de sfeer van een (goed opgeruimd) atelier.

Between Lightness and Gavity

Between Lightness and Gavity

Studies, maquettes, inspiraties.

Between Lightness and Gavity

Swinging Scallops, ritmisch object.

Between Lightness and Gavity

In de hal draait een groot drukpersachtig object met de titel Kleurengeluidsignaalmachine (1994), gemaakt naar aanleiding van een prent van H.N.Werkman (Kleurengeluidsignaal uit 1942). Hamertjes tikken in een onregelmatig op het stalen buizenframe.

Between Lightness and Gavity

Between Lightness and Gavity

Verderop in de Derde zaal bevindt zich een installatie van geluidsobjecten met de titel Timbre Variable (1988). De objecten zijn vormen, genaaid uit luchtdichte textiel, waaraan grote zinken toeters zijn bevestigd. Door het gewicht van de toeters zakken de objecten telkens weer in elkaar waarbij ze een diep grommend geluid produceren. De toonhoogten lopen in elkaar over waardoor er tussen de objecten een gesloten ring van geluid ontstaat.

Between Lightness and Gavity

In de tentoonstelling wordt ook een DVD aangeboden, een multiple in een kleine oplage. De DVD is verstopt in een mysterieus houten plankje en heeft zijn eigen ontstaan als thema.

T/m 25 oktober a.s.

Pictura.nl/wp/tentoonstelling/between-lightness-and-gravity-2/

About [Redactie] 8948 Articles
Berichten in Trendbeheer kort en ingezonden verslagen van gelegenheidscorrespondenten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*