Bastien Gachet @ Galerie Sissingh

DSC02664

Het regent en het is november. Bij Galerie Sissingh exposeert Bastien Gachet (CH,1987). Op zijn eindexamen verraste hij met ‘Crying door’ (Rietveld, 2015, cum laude). Begin dit jaar toonde hij bij C&H artspace de installatie ‘On not coming back’ (2016). In deze opgejaagde tijden is een kunstenaar vaak zo goed als zijn ​eerste ​ werk. Een traject als Mondriaan is nauwelijks nog denkbaar. Met een beetje geluk wordt het bereikte niveau nog een keer geëvenaard. We gaan het zien.

Een onderdeel van BOTU: Heen & Weer van Showroom Mama

showroommama.nl/nl/projecten/798/BoTu-Heen-amp-Weer

(Een bericht van GS)

In de nieuwste installatie borduurt Gachet verder op de eerder genoemde werken. Het werk leest zich van buiten naar binnen.

DSC02667

Hoog aan de pui van de galerie is een ‘dak’goot bevestigd. Hierin vangt Gachet het Hollandse regenwater dat via een flexibele slang en koperen waterleidingbuis binnen wordt geleid naar een aan het plafond gehangen aluminium reservoir.

DSC02668

Vanuit dit reservoir loopt een overstortleiding weer terug naar een gat in de gevelmuur.

DSC02669

Een deel van het regenwater mag door en druppelt onder het vale licht van twee tl lampen even verder op een werktafel.

DSC02672

DSC02673

DSC02675

DSC02676

Alles elegant en met precisie uitgevoerd. Materialen uit de bouwmarkt (metaal, PVC), magazijntafel, regenwater en licht. Het werk lijkt wel een mimetische voetnoot bij de nog zichtbaar aanwezige restanten van tachtig jaar infrastructuur in de niet gerenoveerde galerieruimte. Form follows function. So far so good.

Wat is de bedoeling? Buurman Yuksel (Carwash Millennium) ziet er een prototype in van een toekomstige omgang met nu nog doelloos verspild regenwater. Zijn jaarlijkse waterrekening is natuurlijk ook niet misselijk. De connaisseur waant zich wellicht even in Real Space.

Maar Gachet is geen Judd. Want met een simpele ingreep wordt het werk gelanceerd in de symbolische ruimte.

DSC02674

Als een verveelde scholier heeft Bastien een tekst in de tafel gekrast, tevens de titel van het werk.

Nog steeds heel letterlijk, want opgetekend uit de mond van een wijkbewoner uit Bospolder-Tussendijken, waar Gachet op uitnodiging van Showroom MAMA met een aantal collega’s voorbereidend veldwerk verrichtte: I FEEL SAD WHEN IT RAINS

Nog tot 27 november:

showroommama.nl/nl/projecten/798/BoTu-Heen-amp-Weer

Spangesekade 182 Onderdeel van ​BOTU: Heen & Weer Rondleiding met audiotour
Niet uw paraplu vergeten

(Foto JB:)

witte-de-with-2016-11-20-002

About [Redactie] 9072 Articles
Berichten in Trendbeheer kort en ingezonden verslagen van gelegenheidscorrespondenten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*