Eindejaarslijst 2017 Johan Nieuwenhuize

2017 is bijna ten einde. Tijd voor de lijstjes der lijsten, de Trendbeheer eindejaarslijstjes.

Hier het beste wat het jaar mij te bieden had toen ik tussen het in de lucht houden van de u welbekende ballen door tijd had om naar een museum, galerie, theater, platenzaak, of internet in de buurt te gaan.

Beste tijdverspilling in de categorie filmpjes in de geest van Fischli und Weiss: Thomas Train Stunts

Beste collectie presentatie van een privé verzamelaar bij een presentatieruimte van een andere privé verzamelaar: Art – History – Collection van Reyn van der Lugt bij Parts Project in Den Haag, nog tot en met 21 januari 2018. Tevens beste kerstvakantietip.

Beste performance op de Biënale van Venetië – Faust van Anne Imhof

Beste theatermarathon – The Nation van het Nationale Theater. t/m 31 augustus 2018

Beste fotoboek waarbij fotografie en vormgeving elkaar versterken. Flat Finish van Stephan Keppel, een geweldig ontwerp van Hans Gremmen, uitgegeven door Fw: gezien op Unseen bij Radical Reversibility.

Met aan de basis daarvan natuurlijk de prettig onnavolgbare logica van Keppel, waarbij het werk niet is doordrenkt van strategieën om onder de aandacht te komen, maar waar vooral intrinsieke motivatie om te fotograferen leidend is. Amateurisme in de beste zin van het woord. Kom er nog maar eens om. Hier zijn meer pagina’s te zien en is het boek ook nog verkrijgbaar. Een beste kerstkadotip ook trouwens.

Beste strip, waar ik meer over had willen schrijven dit jaar, Eloise van de Haagse kunstenaar / striptekenaar Ibrahim R. Ineke. Een prachtig verhaal over de verhuizing van een jong meisje, en zoals we gewend zijn van hem met een prachtig donker randje. Verschenen bij Sherpa, hier verkrijgbaar. Tevens meest duistere kersttip.

Beste winkel van 2017

Beste tuin – Piet Oudolf voor Museum Voorlinden, Wassenaar

Beste patronenherkenner – Hans Eikelboom in Fotomuseum Den Haag

Beste jong hip haags kunstinitiatief – Facetime Den Haag

Beste concert – BADBADNOTGOOD in Paradiso, Amsterdam

Beste filmmuziek – GoGo Penguin bij Koyaanisqatsi op het AFFR, Rotterdam. Begin 2018 komt hun nieuwe album uit.

Beste fotografieofeerderinstallatietentoonstelling – Not the actual site van Marleen Sleeuwits bij LHGWR, Den Haag. Fotografie, sculptuur en ruimte worden er één. Een pretentieloos spel waarbij grenzen vervagen zonder dat Sleeuwits daar een punt van maakt. Nog tot 21 januari 2018. Tevens op een na beste kerstvakantietip.

[arve url=”https://player.vimeo.com/video/232441753″ /]

Beste truc uit eigen doos – Eerst zien dan geloven voor Het Nationale Theater en NTjong, in Theater aan het Spui, Den Haag

Fijne feestdagen!

 

About Johan Nieuwenhuize 61 Articles
Johan Nieuwenhuize is kunstenaar, fotograaf en curator. De relatie tussen het geheugen en fotografie vormt de basis van zijn werk. Zijn werk was te zien in de Vleeshal, Fotomuseum Den Haag, Streetlevel Photoworks en het Dazaifu Tenmangu Shrine Museum en is opgenomen in diverse publieke en privécollecties.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*