Eindejaarslijst 2017 Niels Post

Ana María Gómez López

Het kunstwerk van het jaar(1) zag ik reeds in januari tijdens Fluid Matter bij MU in Eindhoven. In eerste instantie ben je geneigd eraan voorbij te lopen, Inoculate. Ana María Gómez López kweekt een piepkleine waterbegonia in de traanbuis van haar rechteroog.

Trendbeheer.com/2017/01/16/fluid-matter-mu/

Het kunstwerk van het jaar(2):

Rick van Meel,

    Change of Shape of an Element in Tension | 2017 | mdf, steel, plastic | 203 x 253 x 189 cm

Rick van Meel studeerde afgelopen jaar af aan AKV|St.Joost met deze wonderlijke tot sculptuur verworden technische tekening. In 2018 is hij onder andere te zien tijdens Apprentice Master waarbij hij met internetpionier/animatiekoning Han Hoogerbrugge aan de slag gaat.

Rickvanmeel.nl/13.html

Privé-initiatief van het jaar:

Collectie De Groen

De afgelopen jaren openen in Nederland steeds meer bijzondere private initiatieven die kunst ontsluiten voor een breed publiek (o.a. De Garage, Parts Project, Museum Voorlinden). Allemaal plekken met een geheel eigen signatuur en insteek. Arnhem mag zich in de handjes knijpen met Marjolein de Groen & Peter Jordaan, twee kunstenaars die vanuit hun eigen praktijk en interesses zijn begonnen met het aankopen van kunst en hun verzameling nu toegankelijk maken in een eigen collectiegebouw in het centrum van de stad.

Trendbeheer.com/2017/06/07/collectie-de-groen-geopend/

Sowieso gebeurt er veel goeds in Arnhem op het moment (o.a. Plaatsmaken, Omstand, Code Rood, Spatie, Circa…Dit).

Tentoonstelling van het jaar in een kunstenaarsinitiatief

[arve url=”https://www.youtube.com/watch?time_continue=78&v=kf_kkcYiyIo” /]

“Wellicht werkt het extra vervreemdend omdat je nergens gillende mensen hoort, slechts de piepknor van mechanica.”

Oscar Peters bouwde samen met een groepje collega-kunstenaars een achtbaan voor sculpturen in het hart van de Amsterdam. Gesamtkunstwerk van het jaar. Het ontslaan van de vorige directeur blijkt bijzonder goed uit te pakken voor de Warmoesstraat, sindsdien eigenlijk altijd experimentele shows van hoge kwaliteit, er gaat niks boven de kunstenaar als topcurator.

Trendbeheer.com/2017/07/18/the-wild-w139/

Brouwer van het jaar:

Marz Community Brewing

In Bridgeport Chicago, The community of the future, wordt momenteel druk gebouwd aan het grootste project tot op heden van Edmar Marszewski, de nieuwe bierbrouwerij van Marz Community Brewing. Indrukwekkend, sociaal betrokken en enthousiasmerend vormen de rode draad in de overweldigende output van Marszewski maar hier overtreft hij zichzelf maal tien.
Schaalvergroting met als doel kwalitatief wonderbier (geen woord aan gelogen, de Marz bieren zijn naast experimenteel vooral ook heel erg lekker), een salaris voor de inmiddels veertig mensen op zijn loonlijst en als financieringsmodel “to pay for all the artcrap”. Gaat dat drinken.

Marzbrewing.com

Trendbeheer.com/2017/02/17/marz-community-brewing/

Toen ik er in februari was stond de teller op zo’n 60 verschillende bieren, daar zijn er inmiddels een stuk of 20 bijgekomen en altijd vormgegeven door kunstenaars/illustratoren. Op het fotootje hieronder een kleine greep uit veel. En natuurlijk het ontroerend mooie biertje Ruby’s Tears, opgedragen aan Edmars dochterlief.

Marz Community Brewing

Optreden van het jaar:

[arve url=”https://www.youtube.com/watch?v=7bEaw5Po1t4″ /]

Gitaarpap bij candlelight en de grote verrassing tijdens Kliko Fest in Haarlem (opschieten, uw early bird ticket à € 15 koopt u nog t/m vandaag!). La Muerte kende ik nog niet, schande!, klinken als jonge honden maar blijken Belgische cultband uit de jaren 80, fokking vet!

Stripboek van het jaar:

Box Brown, Tetris

“Minstens zo verslavend als het spel, Tetris: The Games People Play van Box Brown. Een geschiedenisles in 250 pagina’s over computerspellen en de Koude Oorlog aan de hand van het verhaal van Alexey Pajitnov, computerprogrammeur in Moskou ten tijde van de Sovjet Unie, die in zijn vrije tijd Tetris bedacht en maakte.

Het internet liep toen nog niet richting het Oostblok en langzaam maar zeker ging het spel viraal van floppy disk naar floppy disk tot het belandde op een computerbeurs in Hongarije. Waar het ontdekt werd door ene Robert Stein die daarop een telex (dat is nog van voor de fax) stuurde richting het Kremlin met het aanbod de rechten te kopen. Maar zo makkelijk gaat dat niet natuurlijk.”

Trendbeheer.com/2017/03/06/box-brown-tetris-the-games-people-play/

Tentoonstelling van het jaar in een instituut

Erik Kessels @ NRW-Forum, Düsseldorf

“Kessels aan de haal met de fotografie van alledag. Met dank aan rommelmarkten in heel Europa weet Kessels een geheel eigen wereld te bouwen met de fotografische obsessies van anderen. De schaterlach ligt immer op de loer maar het is Kessels’ zorgvuldige manier van kijken en zijn liefde voor de door hem gevonden fotografen die het werk uittillen boven platte bulder. Misschien wel de tentoonstelling van het jaar.

Prachtplek trouwens het NRW-Forum, sinds 2015 wordt het gerund door Alain Bieber. Dat maakt hem voor zover ik weet de eerste kunstblogger (www.rebelart.net) die het heeft geschopt tot directeur van een grote kunstinstelling.”

Trendbeheer.com/2017/10/31/erik-kessels-nrw-forum-dusseldorf/

Tentoonstelling van het jaar in een museum (1):

Ton Boelhouwer @ Bonnefanten

Ton Boelhouwer pakt uit in drie zalen Bonnefanten, hardcore schilderfeest als totaalsculptuur. Echt heel erg goed, kunst op zijn best wanneer je er min of meer per toeval tegenaan loopt en van je sokken wordt geblazen. In die zin deed het me denken aan Jordy van den Nieuwendijk anderhalf jaar terug bij Billytown. Een presentatie die zich in je hoofd gaat nestelen.”

Trendbeheer.com/2017/03/24/ton-boelhouwer-bonnefanten/

Tentoonstelling van het jaar in een museum (2):

Raymond Pettibon @ Bonnefantenmuseum

Nogmaals Bonnefanten, Raymond Pettibon, de zelfkant van Amerika gevat in 700 tekeningen. Van kindertekeningen uit de jaren 60 tot Trump anno nu. Overweldigend is een understatement.

Trendbeheer.com/2017/10/24/raymond-pettibon-bonnefantenmuseum/

Beste buitententoonstelling:

Facade Middelburg 2017

Facade 2017 in Middelburg.

“Locatie gebonden beelden, op één na allemaal speciaal gemaakt voor Middelburg. Zorgvuldig geplaatst, plek en beeld versterken elkaar, en verbonden middels een wandelroute die niet de kortste weg van beeld A naar B volgt maar tussen de beelden juist ook de schoonheid van de Middelburgse binnenstad toont.

Aan alles zie je dat de kunstenaars de vrijheid hebben gekregen in hun keuze voor locatie en werk. Bovendien bijzonder goed bewegwijzerd en ontstloten (online, catalogus maar vooral ook ter plekke op straat). Aanrader en must see want zoveel goede tentoonstellingen met site-specific werken in de buitenruimte zijn er niet in Nederland.”

Trendbeheer.com/2017/10/21/facade-middelburg-2017/

Flippermuseum van het jaar:

Dutch Pinball Museum

Is natuurlijk het Dutch Pinball Museum in Rotterdam.

“Ruim honderd jaar aan voornamelijk Amerikaanse beeldcultuur gevat in ongeveer zeventig flipperkasten bij het meest hands on museum van Rotterdam en wijde omstreken. Op de alleroudste kasten na, 1900-1950(?), mag er op het overgrote deel gespeeld worden. Voor slechts € 7,50 koopt u anderhalf uur onbeperkt speelplezier en à € 10 waant u zich drie uur de flipperkoning van Katendrecht.”

Trendbeheer.com/2017/12/11/dutch-pinball-museum/

Zelfinitiatief van het jaar:

[arve url=”https://rumble.com/embed/v1eic1/” /]

De weg was recht de weg was krom, maar met de hand je eigen sluiproute bewegwijzeren op het asfalt van een miljoenenstad, dan kom je er wel.

The Modern Express reports that a 28-year-old man surnamed Cai, was fined 1,000 yuan (£112; $151) in the eastern city of Lianyungang, Jiangsu province. He was captured on camera on 27 September with a can of white paint painting new arrows onto the road to redirect traffic, and told police it was the result of frustrations over the long delays on his daily bus journey to work.

“I saw that the straight lane was always packed with cars, while the lane that turns left has a lot of space,” he told the police.

“I thought changing the signs would make my commute smoother.”

Bbc.com/news/blogs-news-from-elsewhere-42181263 (via BB)

Taart van het jaar:

[arve url=”https://www.youtube.com/watch?v=7qBZSTOUz_8″ /]

    “Inside: crunchy layer, sponge cake, cremeux, mousse Alpaco, mousse Biskelia.”

Heel Holland bakt voor gevorderden. Dinara Kasko maakt haar taarten met behulp van 3D printer en algoritmes. Zelf aan de slag kan ook, op haar website koopt U taartvormen inclusief bijpassende receptuur.

Eindejaarslijst 2017 Niels Post

Alle goeds, hartelijke groet & tot volgend jaar!

Niels.

About Niels Post 3653 Articles
Niels Post is beeldend kunstenaar en actief als mede-oprichter van Trendbeheer.com. Hij is opgeleid aan de AKI in Enschede en het San Francisco Art Institute. Zijn werk is wereldwijd te zien geweest op videofestivals, tentoonstellingen en als zelfinitiatief in de openbare ruimte. Spam, computer gegenereerde tekst die niemand wil maar die overal opduikt, vormt de laatste jaren het basismateriaal van zijn beroepspraktijk. Post gebruikt het voor interventies op leegstaande winkelramen, wandsculpturen en ruimtevullende installaties.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*