De Kaaimaneilanden

De Kaaimaneilanden

  Natalie & Sandy Urquhart, ik en 2 bezoekers op de opening van Randy Cholette bij NGCI (2e van links Sandy en 2e van rechts Natalie).

De Kaaiman Eilanden zijn 3 kleine eilanden westelijk van Jamaica en ten oosten van Mexico, op de 3 eilanden wonen 58.000 mensen. Ik bezoek Grand Cayman op uitnodiging van Natalie Urquhart de directeur van de National Gallery of Cayman Islands (NGCI). NGCI is een juweeltje in het Caribisch gebied, ik ben echt onder de indruk van zowel het gebouw als wat Urquhart met haar kleine en jonge staf daar voor elkaar krijgt. De Kaaiman Eilanden horen bij de rijkste eilanden in het gebied, GDP per Capita is 49K (NL is 55K) en eerlijk is eerlijk dat helpt wel.

De Kaaimaneilanden

  Kaart Caribische Regio

NGCI is opgericht in 1996 en begon in een winkelpand in het centrum van Georgetown, om onder de dan bezielde leiding van Urquhart (directeur sinds 2009) in 2012 te eindigen in het centrum dat ik bezocht. NGCI is niet alleen een presentatieplek, het heeft ook en uitgebreid educatief programma met naschoolse opvang, schoolbezoeken en heel bijzonder een programma waarin jonge kunstenaars een studiebeurs krijgen om een BFA en/of MFA te doen in het buitenland (zie ook het artikel in het atelier van Simon Tatum). NGCI bouwt een collectie op van lokale hedendaagse kunst en presenteert regelmatig lokale kunstenaars in de verschillende ruimtes van het multifunctionele gebouw. De afgelopen 2 jaar bouwt NGCI actief aan een internationaal netwerk. Zo was NGCI de gastorganisatie voor Tilting Axis 2017, is directeur Urquhart voorzitter van de Museums Association of the Caribbean, en worden diverse kunstenaars, curatoren en schrijvers regelmatig uitgenodigd om kennis te maken met NGCI en de lokale kunstenaars. Dit is dus ook hoe ik (nadat ze een artikel van me las over mijn reis in Haïti) bij NGCI eindig en Urquhart heeft een heel schema gemaakt met studio en galerie bezoeken.

De Kaaimaneilanden

Al Ebanks is een schilder. Ooit begonnen in constructie en interieur design verkocht hij zijn schilderijen aan de eigenaren van de huizen waar hij werkte. Op dit moment kan hij zegt hij prima leven van zijn schilderijen, hij heeft een ruime studio en galerie aan huis. Al Ebanks is onderdeel van Native Sons een collectief van lokale kunstenaars dat hij met Wray Banker en Miquel Powery oprichtte in 1996. In 2001 voegden zich daar nog zeven andere lokale kunstenaars zich bij. Ze maken allemaal ander werk maar het verbindt zich door de esthetiek die zijn oorsprong vindt in het erfgoed en sociaal-culturele context van de Kaaiman eilanden.

De Kaaimaneilanden

  Al Ebanks

De Kaaimaneilanden

  Galerie/studio Al Ebanks

Aston Ebanks is kunstenaar en architect, iets wat ik regelmatig tegenkom op deze reis. Architectuur is, als er universitair onderwijs is op een eiland, de meest creatieve richting die je kan volgen. Zo ontwierp hij ook zijn eigen huis/studio en als ik de middelen zou hebben voor zo’n pand zou ik er zo intrekken. Hij maakt naast zijn werk als architect schilderijen en sculpturen en geeft aan op het moment vooral geïnteresseerd te zijn om publieke werken te maken waar hij kunst en architectuur kan verbinden.

De Kaaimaneilanden

  Aston Ebanks, mixed media.

Avril Ward is kunstenaar (schilderijen en sculpturen) en galerie eigenaar, ik ontmoet haar in de galerie die ze nog niet zo lang geleden geopend heeft en waar ze nu haar focus op heeft. Zo ging ik naar de opening van een eerste solo tentoonstelling in haar galerie van kunstenaar Yonier Powery-Serrano met surrealistische schilderijen en keramiek.

De Kaaimaneilanden

  Avril & Younier

De Kaaimaneilanden

  Land Ahoy, keramiek.

Carlo Lee is fotograaf en de producent van LIVE. Een festival voor kunst, eten en muziek (juni 2018) maar hij leeft van zijn commercieel werk.

De Kaaimaneilanden

  Carlo Lee – Live

Chris Christian (Native Sons) is schilder van vooral abstracte landschappen. Hij geeft les aan jongeren en is de galeriemanager bij het Ritz Hotel op Grand Cayman.

De Kaaimaneilanden

  Together, Acrylic on Canvass, 77 x 38 in.

Kaitlyn Elphinstone is een van de gelukkige jonge kunstenaars die een beurs kreeg vanuit de National Gallery. Ze is net klaar met haar daaropvolgende stage bij de NGCI. Haar werk is interdisciplinair, vooral met digitale media en installatie (gevonden voorwerpen). Ze richt zich vooral op werk dat een relatie heeft met het milieu een thema wat haar nauw aan het hart ligt werkend en wonend op een eiland.

De Kaaimaneilanden

  Crystal Beach Rock (2017)

Nasaria Chollette (Native Sons) is dichter en interdisciplinaire kunstenaar. Tijdens het studio bezoek laat ze super interessant conceptueel werk zien dat qua stijl verassend anders is dan de andere kunstenaars van Native Sons maar ook in haar geval terug te herleiden is naar het erfgoed van de eilanden.

De Kaaimaneilanden

  Nasaria Chollette

De Kaaimaneilanden

  Nasaria Chollette

Randy Chollette (Native Sons) is een spirituele abstract figuratieve schilder en musicus (drummer), hij is vooral op zoek naar zijn wortels, tradities en rituelen. Hij heeft tot eind van de maand een solo tentoonstelling in de project ruimte van NGCI die opende toen ik daar was.

De Kaaimaneilanden

  Opening bij NGCI

De Kaaimaneilanden

  The Red Queen (2018)

Shane Aquart aka Dready is van oorsprong een schrijver (hij heeft 8 boeken geschreven) en grafisch ontwerper. Hij is commercieel bekend met zijn ludieke Dready serie, hij zegt geen kunstenaar te zijn maar vooral lol te hebben in wat hij doet. Hij geniet van het succes dat hij nu heeft nadat hij veel tijd en werk in de zakelijke kant en het opbouwen van netwerken heeft geïnvesteerd en dat ook blijft doen. Hij verkoopt zijn werk internationaal maar draagt veel bij aan de lokale kunst economie doordat hij al zijn werk (ontwerpen, drukwerk, inlijsten, verzending, etc.) allemaal lokaal doet en daar kiest hij ook bewust voor.

De Kaaimaneilanden

  Dready print – Bike afari’s

Simon Tatum (zie ook eerder artikel in het atelier van).

De Kaaimaneilanden

  Tropical Forms (2018)

Mijn onderzoek in het Caribisch gebied is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds. Mijn trip in Kaaiman eilanden is mede mogelijk gemaakt door de National Gallery of Cayman Islands, Natalie & Sandy Urquhart. Met dank aan iedereen die me referenties gaf en alle kunstenaars, mensen werkend in de kunst sector en instituten die tijd vrij hebben gemaakt om mij te ontmoeten en met me te spreken over hun praktijk en ervaringen in het hedendaagse kunstveld!

About Sasha Dees 345 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*