Trinidad, de kunstenaars

Trinidad, de kunstenaars

    See You on Sundays (SYoS) in Alice Yard.

Trinidad kent zoals ik al noemde in het vorig artikel over de instellingen een grote gevestigde groep kunstenaars in de traditionele media schilderen en beeldhouwen zoals Edward Bowen, Jackie Hinkson, Leroy Clarke, Lisa O’Connor, Sundiata en Che Lovelace. Ik ben voor het onderzoek op Trinidad meer geïnteresseerd in andere en mixed media en focus me dit bezoek vooral op kunstenaars die ik al ken. Ik spreek met hen vooral over of en hoe hun carrière is gegaan in de afgelopen jaren.

Trinidad, de kunstenaars

    Che Lovelace, Siamese Gorillas, 2006, foto Half Gallery.

Trinidad, de kunstenaars

Akuzuru is een performance kunstenaar, ik ontmoet haar voor het eerst in 2011 wanneer ik uitgenodigd wordt voor mijn eerste residentie in Alice Yard. Haar werk is vaak spiritueel en komt voort uit haar sterke band met de natuur en mensen. Ook Carnaval in Trinidad heeft haar werk, waarin het gebruik van een processie vaak terug komt, sterk beïnvloed. Ik ontmoet haar deze keer als ze net terug is uit Duitsland en Nederland waar ze in Amsterdam uitgenodigd was om deel te nemen aan Echoes of Shamanism georganiseerd door PAE.

Trinidad, de kunstenaars

Trinidad, de kunstenaars

Alex Kelly is een kunstenaar en onderdeel van Alice Yard met een studio in Granderson Lab. Hij werkt in diverse media in de lijn van Cozier en Noel. Hij nam deel aan Caribbean Linked (Aruba) en is geïnteresseerd in nationaal bewustzijn, de sociale en culturele omstandigheden van Trinidad en Tobago, hoe zich dit verhoudt tot de andere eilanden in het gebied en hoe hedendaagse kunst daar een rol in kan spelen.

Trinidad, de kunstenaars

Bruce Cayonne aka the Signman

Trinidad, de kunstenaars

Kriston Chen is ontwerper, uitgever en de drijvende kracht achter “Sticks in the Yard” (1000mokos). Ook Chen is onderdeel van Alice Yard en werkt vanuit Granderson Lab waar hij zelf rustig werkt en waar zijn toofprint pers staat. Hier print hij kleine boekwerkjes met werken van lokale kunstenaars als Rodell Warner en schrijvers/dichters als Nicolas Laughlin. Hij ontwerpt websites voor kunstinstellingen zoals National Gallery of Bahama’s en Caribbean Linked. Met ‘Sticks in the Yard’ leert hij jongeren de kunst het op stelt lopen. Moko Jumbie is een personage in het Carnaval in Trinidad die zijn oorsprong heeft in Afrika. Chen was afgelopen zomer deel van Caribbean Linked waar hij bij El Rancho jongeren uit Aruba ook leerde op stelten te lopen.

Trinidad, de kunstenaars

Trinidad, de kunstenaars

Trinidad, de kunstenaars

Marlon Darbeau is een mid-carreer ontwerper, ik ontmoette hem in 2011 toen hij pas zijn bedrijfje By Making had opgezet. Hij komt uit een familie van ambachtslieden, zijn grootvader, vader en oom hebben allemaal werkplaatsen in hout en metaal. Het ondernemerschap zit hem in het bloed zeg maar. Nu in 2018 is het tof om te horen dat het hard werken was en is maar dat Darbeau een samenwerking heeft met een fabrikant waar hij zijn eerste ontwerp ‘Bloom’ in productie is genomen en hij nu samen met de eigenaar nieuwe producten made in Trinidad aan het ontwikkelen is.

Trinidad, de kunstenaars

Trinidad, de kunstenaars

Nicolai Noel is een mid-carreer kunstenaar die ik voor het eerst ontmoette in New York toen hij nog studeerde. Hij werkt in diverse media in de lijn van Cozier (zie ook zijn werken in het vorig artikel bij Medula Art Gallery). Hij is onderdeel van Alice Yard en heeft een studio in Granderson Lab. Hij is samen met Luis Vasquez Roche (doet momenteel een Fulbright MFA in USA) en Alicia Milne (is momenteel voor 3 jaar in China) organisator van de serie See you on Sundays (SYoS) in Alice Yard. Er zijn ‘Open Crits’ waar kunstenaars elkaar kritiek geven op elkaars werk en/of er wordt gesproken werd over een specifiek afgesproken onderwerp waar kunstenaars in Trinidad tegen aan lopen en behoefte ligt voor discussie. Nu twee van de drie kunstenaars tijdelijk niet op Trinidad zijn lijkt de serie jammer genoeg stil te liggen.

Trinidad, de kunstenaars

Trinidad, de kunstenaars

Rodell Warner is een multimedia digitale kunstenaar. Warner hoort bij de groep kunstenaars die de grenzen van het gebruik van technologie in de kunst verkennen en oprekken binnen en buiten het gebied. Zijn werk was deze zomer nog te zien in “I’m not who you think I’m not” een programma van Cozier tijdens de Berlijn Biënnale. Zijn werk was, samen met toofprints van Chen, ook onderdeel van het Third Horizon Film Festival in Florida.

Trinidad, de kunstenaars

Trinidad, de kunstenaars

Tamara Tam Cruickshank is een fotografe die experimenteert met verschillende vormen van fotografie. Zo manipuleert ze eigen en archiefbeelden en maakt video’s. Ze heeft net haar afstudeertentoonstelling afgesloten dus die miste ik maar kwam langs met wat originele werken en haar portfolio op de laptop. Ze doet me denken aan het fotowerk van Claudio Arnell in St. Maarten, beide hebben hun studie afgerond en staan nu op dat punt waar je als kunstenaar op zoek moet naar je eigen stem en je op z’n Ruttes je moet invechten in het veld. Kunstenaar blijven hangt af van veel factoren en ik ben benieuwd hoe het niet alleen Cruickshank maar alle opkomende kunstenaars die ik het afgelopen jaar heb ontmoet op de verschillende eilanden zal vergaan.

Trinidad, de kunstenaars

Mijn onderzoek in het Caribisch gebied is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds. Mijn trip in Trinidad & Tobago is mede mogelijk gemaakt door Alice Yard: Christopher Cozier, Nicolas Laughlin & Sean Leonard. Met dank aan iedereen die tijd vrij heeft gemaakt om mij te ontmoeten en/of door te verwijzen en met me te spreken over hun praktijk en ervaringen in het hedendaagse kunstveld!

Dit is het laatste artikel in de serie “Standplaats Caribisch Gebied”, onderdeel van mijn onderzoek in het Caribisch gebied waarin ik binnen mijn mogelijkheden de infrastructuur in de beeldende kunsten per bezocht eiland in kaart bracht. Terug in Amsterdam met de kachel hoog, en buiten sneeuw, sluit ik geïnspireerd door alle ervaringen en ontmoetingen de serie af.

Trinidad, de kunstenaars

Henry Mercedes Alves, Jean-Ulrick Désert, Jorge Pineda, Sasha Dees, Joel Butler.

Ik schreef al over het gebied voor deze serie en zal dat ongetwijfeld blijven doen nu ik het onderzoek heb afgerond.

Next up dwaalde ik door het Reina Sofia museum in Madrid. Er blijft voorlopig wat overlap want ik bezocht Madrid om vrienden uit het kunstveld in de Domincaanse Republiek te ontmoeten. Verder bezocht ik het atelier van Yair Callender in Den Haag met wie ik kennis maakte tijdens het Moengo Festival 2018 in Suriname, daarover in de eerste week van januari meer.

About Sasha Dees 348 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*