Zoro Feigl @ Stedelijk Museum Schiedam

Stedelijk Museum Schiedam heropent na anderhalf jaar verbouwing met Zonvonkengesproei van Zoro Feigl. Zes zalen, zes installaties.

Zonvonkengesproei is een uitzonderlijke tentoonstelling: Briljant, innemend, aangenaam, verbluffend verrassend en verpozend. Kijk zo kan het ook. Uitzonderlijk op vele manieren, heel erg goed.

stedelijkmuseumschiedam.nl/tentoonstelling/zonvonkengesproei

Veel tentoonstellingen hebben zo hun in- en uitsluitende momenten. Voor de liefhebbers van prerafaëlieten vigeert victoriaans gepiel, liefhebbers van Nick & Simon buurten maar bij de bruut bestierde Fundatie, liefhebbers van een gesloten museum komen bij Boijmans aan hun trekken. Van liefhebbers van zwarte vierkantjes tot meer exhuberant gesmeer van humeur op de muur, Zonvonkengesproei is voor iedereen leuk. Waar leuk en voor elck wat wilsch normaliter niet als aanbeveling geldt – zulks riekt naar al te gemene deler, naar slappe zever, allemansvriend. Maar elk werk in de tentoonstelling staat krachtig en compleet heerlijk zichzelf te zijn. Deze allemansvrienden overtuigen jong en oud, de kreupele, de ingewijde en de buurtjogger kunnen komen buurten.

Uitzonderlijk ook dat elk werk herkenbaar is, same same but different, als onmiskenbaar Zoro Feigl en toch steeds ontsnapt aan gelijkenis met eerdere werken van zijn hand. Dat is knap. Ik zie eigenlijk nooit een Zoro die zichzelf herhaalt. Kom daar maar eens om. Niet alleen worden ingredienten herschikt, insert lopende band, insert water, insert bewegend doek, er gebeurt steeds iets wezenlijk anders. Waar elk werk toch ook weer hetzelfde is – loopjes, eindeloze herhaling van beweging.

Uitzonderlijk ook dat je bij elk werk in een seconde ziet dat het goed is. Maar dat je er vervolgens uren naar kan kijken. In de duur ontvouwt het zich. Zonder begin of einde.

Ook uitzonderlijk: de werken ogen zo natuurlijk. Waar de basisingredienten straf industriele producten zijn, het is een en al plastiek, anorganisch materiaal. De opgewekte beweging daarentegen emuleert louter Lauf der Dinge. Golfslag, zonsopgang, sterrennacht, vogelgezwerm.

Een feest om te zien en te beleven.

Een heerlijke heropeningstentoonstelling.

stedelijkmuseumschiedam.nl/tentoonstelling/zonvonkengesproei

About Jeroen Bosch 4742 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*