HET HEM: SWEET HARMONY & CHAPTER 5IVE

Touria Meliani (wethouder in Amsterdam) blikt in haar openingsspeech terug op haar eigen club verleden.

Ik ken Kim Tuin (directeur het Hem) een jaar of twintig, ik ontmoette haar als een van de oprichters (1995) van Barkers Agency een boekingskantoor voor DJ’s waar ik (met Philip Powel/John106) soms DJ’s boekte voor programma’s die we maakten. De muziek scene zit haar in het bloed niet zo gek dus dat een tentoonstelling over de rave en club scene in Nederland hier in het Hem te zien is.

Eens te meer omdat het niet alleen RoXY in Amsterdam en Parkzicht in Rotterdam maar ook nacht club Waakzaamheid en Hemkade 48 hier in Zaandam waren waar eind jaren tachtig de rave en housecultuur in Nederland ontstond. De clubs waren instrumenteel voor het succes van de acid house en gabber muziek scenes in Nederland in de jaren negentig.

Die scene is mij totaal vreemd, RoXY brandde 21 juni 1999 af op de dag van de begrafenis van drijvende kracht Peter Giele. Ik ben er (of in de andere plekken) nooit geweest en ken het alleen van foto’s en verhalen. Ik ga samen met kunst liefhebster Reia Lee op weg richting Zaandam voor de preview en opening van Sweet Harmony: Out of the Underground.


Etentje voor de gasten, yum! Het restaurant en cafe met leestafel en bibliotheek op de begane vloer is vrij toegankelijk.

De tentoonstelling mixed kunstenaars uit de rave en club scene van de jaren negentig als Inez & Vinodh met jongeren kunstenaars uit de club scene nu die reflecteren zoals Aukje Dekker. Ik kom te laat voor de preview en tegen de tijd dat ik na het eten de basement inloop is er een opstopping voor de RaRoXY Room. Feest der herkenning voor sommigen en nieuwsgierigheid voor anderen. Ik loop naast een oud RoXY bezoeker die zegt, ik doe geen rijen, dat deed ik niet om de RoXY binnen te gaan dus nu ook niet en me aankijkend, weet je nog? Ik weet het niet maar glimlach haar toe want iedereen die me kent weet ik doe ook geen rijen dus we lopen met haar voorbij de opstopping bij de deur, misschien een andere keer dan maar. In de ruimte met videobeelden van clubavonden in de RoXY zegt een andere met enorme hoed en zonnebril incognito (maar niet heus) oude RoXY bezoeker naar het scherm knikkend, dat ben ik en een paar frames later, dat was mijn beste vriend die is vlak erna overleden, weer frames later, dat ben ik ook. De aids epidemie maakt voor veel clubbers herinneringen aan deze tijd bitterzoet.

Bovengenoemde clubs zijn verdwenen, de scene veranderde maar Amsterdam bleef eigenzinnig met bijbehorende nieuwe locaties zoals Sexyland. Voor deze tentoonstelling vroeg mede oprichter van Sexyland, kunstenaar Aukje Dekker, Gerald van der Kaap of hij met haar een recreatie wilde maken van het werk ‘screentests’ (geïnspireerd door de videoportretten van Warholl) dat hij in de jaren negentig met Rineke Dijkstra maakte met mensen uit de club scene van destijds.

Dekker anno 2022 filmde op haar beurt bezoekers van Sexyland alleen voor een wit scherm dansend op de muziek van Van der Kaap. Het alleen zijn met een camera en ontbreken van de anonimiteit en context van het in een club zijn maakt hen zichtbaar zelfbewust, vaak ongemakkelijk, verlegen, en onhandig en soms performatief en exhibtionistisch. Als kijker heb je eigenlijk datzelfde gevoel in de anonimiteit van een club kan je ongehinderd en onzichtbaar schaamteloos staren naar mensen die zichzelf verliezen in de massa of juist om veel aandacht vragen. Voor de kijker geven de bijzondere vervreemdende kwetsbare beelden van mensen geïsoleerd van enige context in een tentoonstelling setting een ongemakkelijk gevoel van een opgedrongen intimiteit die je als kijker ook zelfbewust en kwetsbaar maakt.


Aukje Dekker & Gerald van der Kaap Buzzclub Sexyland 2022 (Screentest #9) (2022)

Exhibition “Sweet Harmony: Out of the Underground” by various artists, at Het Hem, Zaandam, The Netherlands, september 2022.

Meeus van Dis + Thomas van Linge

Ari Versluis-Dark Corners

Juha van ‘t Zelfde & Karl Klomp

Vinca Petersen

Spyros Rennt

R.A.R.O.X.Y-room II

Ik had ook Chapter 5IVE nog niet gezien en curator Rieke Vos neemt de tijd om Reia en mij de tentoonstelling die ze met gasten Rem Koolhaas en Samir Bantal maakte in het verlengde van hun tentoonstelling voor het Guggenheim in New York (2020) over de invloed van globalisatie op de relatie tussen mens en natuur.

“Can you be urban and rural at the same time?
Was the countryside ever romantic?
Was mankind once better?
Why did we embrace the Market Economy at the exact moment that science knew Climate change was upon us?
Does A.I. offer help?
When did we cease to meander?
Is it too late?
Where did the cows go?”

Kunstenaar Agnes Denes werkte jarenlang aan een project Tree Mountain – A Living Time Capsule – 11,000 Trees, 11,000 People, 400 Years (1982, 1992-96). Een kunstmatig gemaakte nieuwe heuvel beplant met 11.000 bomen. Er zijn sketches met mathematische patronen hoe de bomen gepland moeten worden op een manier dat over 400 jaar onderzoekers kunnen zien dat dit een door mensen geplant bos was, maquettes, een video met een kort interview met Denes en een video van de uiteindelijke realisatie van haar project in Finland. In een oude mijn groeve werd een kunstmatige zandheuvel gemaakt, 11.000 mensen kochten een boom en werden formeel eigenaar van die boom, compleet met genotariseerd certificaat van eigendom. Een poging om het voor altijd te laten bestaan als groen gebied. Mocht je eigenaar van dit gebied willen worden moet je 11.000 eigenaren vinden, aanschrijven en allemaal uitkopen… tijd is geld, wie heeft tijd?

Ik zit te kijken naar de heuvel met bomen en zie hoe sommige bomen groter en groener zijn dan andere en vraag Vos of de bomen gefaseerd geplant werden, het 1 soort of meerdere soorten zijn die verschillende leef jaren hebben, en er nagedacht is over onderhoud en voortbestaan van het bos. Vos vertelt dat alle bomen op hetzelfde moment geplant zijn en ze 1 soort koos en haar visie alweer ingehaald is door de huidige kennis over monocultuur. De wereld verbeteren en ecologisch verantwoord landschappen ontwerpen is complex. Denes is kunstenaar, hoewel het project ecologisch faalt om de stress weg te nemen, roept het wel al deze vragen op en is alleen daarom al geslaagd als kunstwerk.

Agnes Denes Tree Mountain – A Living Time Capsule – 11,000 Trees, 11,000 People, 400 Years (1982, 1992-96)

Rieke Vos (curator) en Reia Lee bij Maarten Vanden Eynde, The Great Decline (2019)

Detail The Great Decline (Maarten Vanden Eynde)

Jasper Coppes

Agnes Waraguru (Rijksakademie)

Bram Demunter

De Onkruideniers

Ian Cheng, Emissary Forks at Perfection (2015-16)

1. Chapter 5IVE: Countryside, The Future
Nog te zien t/m 25 september 2022

Deelnemende kunstenaars: Agnes Denes, Agnes Waruguru, Bram Demunter, Cathy van Eck, Christian Jankowski, De onkruidenier, Futurefarmers, Gerard Ortin Castellvi, Ian Cheng, Jasper Coppes, Maarten vanden Eynde, Musasa, Rembrandt van Rijn, Suzanne Husky en Various Authors. Curator: Rieke Vos, Gasten: Remko Koolhaas en Samir Bantal.

2. Sweet Harmony: Out of the Underground
Nog te zien t/m 30 oktober 2022

Deelnemende kunstenaars: Harvey Ross Ball, Aukje Dekker & Gerald van der Kaap, Meeus van Dis, Franklin, Thomas van Linge, Michele Rizzo, Sarah Schönfeld, Alyson Sillon, Ari Versluis, Juha van ‘t Zelfde, Spyros Rennt, Mark Leckey, Vinca Petersen. Curatoren: Maia Kenny, Kim Tuin en Rieke Vos.
In de R.A.R.O.X.Y. Kamer zijn werken te zien van Paul Blanca, Leigh Bowery, Cleo Campert, Jean-Paul Commandeur, Erik Fens, Peter Giele, Pieter Bijwaard, Harry Heyink, René Habermacher, Jurriaan van Hall, Gerald van der Kaap, Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin, Seymour Likely, Siert Dallinga, Maxim Meekes, Erwin Olaf, Ruud van der Peijl, Walter Russ, Niels Schumm & Nepco, Gebr. Silvestri, Aam Solleveld, Jan Verburg, Guus van der Werf en anderen. Curatoren: Inez Giele de Jong en Joost van Bellen.

Toegankelijkheid Disclaimer:
Sweet Harmony speelt zich af in onze ondergrondse schietbaan, die helaas alleen via trappen bereikbaar is. Mensen in een rolstoel of met andere mobiliteitshulpmiddelen, neem voorafgaand aan uw bezoek contact met ons op, zodat we kunnen beoordelen hoe we uw bezoek aan deze tentoonstelling kunnen vergemakkelijken. De tentoonstelling bevat ook zeer donkere secties, snel flikkeren en harde geluiden.

Foto’s met dank aan: Aukje Dekker, Cassander Eeftinck Schattenkerk, Reia Lee, Het Hem.

Het HEM
Warmperserij 1
Zaandam
+31 757 100 073
info@hethem.nl
www.hethem.nl

Openingstijden:
Vrijdag – zaterdag: 12.00 – 24.00 en zondag: 12.00 – 22.00 uur.

Bereikbaarheid met OV:
Trein naar Zaandam Station, buurtbus 456 Assendelft Station naar Middenweg dan 2 minuten lopen, of bus 64 Zaandijk/Rooswijk (uitgang B) naar Hembrug (1x per 30 min.), dan 10 minuten lopen.

About Sasha Dees 347 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*