Billytown!

a0.jpg

In Rijswijk opende Billytown weer haar poorten!

www.billytown.nl

www.billytown.blogspot.com/

a11.jpg

Billytown is een steeds groter wordende jaarlijkse expo.
Nu in drie weken tijd ingericht in vijf ruimtes, waarvan dit nog
maar de eerste is.

a21.jpg

Een in het oog springend schilderij van Marius Lut.

a31.jpg

Een mooi hokje met de overpeinzingen van Navid Nuur

a41.jpg

met een video van een grafietverspillende actie…

a51.jpg

die de compleetste controle van de puurste spontaneïteit
wil vastleggen (denkt Nuur wel eens niet?)

a6.jpg

Baldadige tekeningen van beeldend kunstenaar/muzikant
Melle (de Boer).

a7.jpg

Een 2/3-dimensionaal wandwerk van Femmy Otten.

a8.jpg

Een gemakkelijk over het hoofd ziend vloerwerk van Susanne
Bruynzeel en Rumiko Hagiwara dat de invallende zon vastlegt
om 17 november om half vijf.

a9.jpg

Een slaapsculptuur van Daan (den Houter)…

a10.jpg

en een ander soort sculptuur van Iede Reckman.

a12.jpg

Een aantal video’s waaronder eentje van S. Battal Kurt, die
onder meer laat zien dat het in Oost-Turkije flink kan sneeuwen.

a14.jpg

Studies over financiële zingeving van Ruchama Noorda.

a111.jpg

Een wandwerk van Marius Lut.

a15.jpg

Veel foto’s waaronder een mooie serie van Niels Stomps over
het tragisch lot van zonloze dorpjes in Noord-Italië.

a17.jpg

En dit alles onder de vlag van Jan van der Ploeg!

41 Comments

 1. Het werk op de foto waaronder staat dat die van Navid is is eigelijk een werk van Marijn van Kreij… De samenwerking van Navid en Marijn is in Billytown onstaan, zo is ook het werk met het podlood onder Marijns voorhoofd tot stand gekomen. Komen jullie kijken?? We zijn nog twee weken open, tot 22 december.

 2. Ja, dat was niet helemaal duidelijk in de publiciteit: het leek een Supermedium-achtige one night stand, kwaliteit voor kwantiteit!

 3. Mooi breed en diep, voor zover ik dat kan beoordelen natuurlijk achter mijn 40 bij 30.

  Die zonloze dorpjes raken mij diep in mijn ziel.

  Added!

 4. Straffe expo, zeker, en vooral ook bezielde aanpak en grote betrokkenheid. Wat een verschil met de zelfingenomenheid en het cynisme dat door Daan Samson verbluffend is blootgelegd met zijn ‘Sleutelfiguren’. Knijp je billen maar samen daar in Rotterdam.

 5. Het klopt dat het lauw-Loenen is hier in R’dam en het schijnt allemaal te gebeuren in Den Haag (en for the love of God in Rijswijk!). Ik snap alleen dat zelfingenomene en cynische niet dat door Samson zou zijn blootgelegd. Is een niet beantwoorde open invitatie meteen een teken van cynisme? Zijn de dames en heren niet eenvoudigweg met vakantie, zijn er misschien dringende zaken van persoonlijke aard? Onopghelderde vragen die wel de open deur van Samson’s project illustreren maar niet de juistheid van de aanname ervan.

  Of doel je uitsluitend op de kwaliteit van het gebodene in het Rotterdamse?

  En wat heb je toch met die billen?

 6. Kom kom…toch niet WEER zo’n met bedenkelijke argumenten gevulde stad vs stad-wrijving…uiteindelijk kan het altijd erger! Julie hebben tenminste nog water in de buurt!

  Alhoewel; wie weet; gooi het er maar uit. Ik ben eigenlijk wel benieuwd…

 7. @JS: nee, juist niet de kwaliteit van het gebodene, integendeel. Maar de buitenlandse directeur die de verbinding met ‘het Rotterdamse’ zo belangrijk vindt is nauwelijks ter plaatse (terwijl hij echt wel ‘Party-Geile’ curatoren in dienst heeft) – cynisch – en wijst een, blijkens het uiteindelijke ‘resultaat’ uiterst twijfelachtige vervanger aan – uit eigen kleine kring, want fav hangout, dus zelfingenomen. Rutger Wolfson heeft zich nog nooit serieus met de Rotterdamse kunstwereld beziggehouden. En, ofschoon getalsmatig van een enorme potentie, de Stadsredactrices schitterden opnieuw door afwezigheid ondanks hun terecht aangehaalde ‘mission statement’ – cynisch.
  Vakanties zijn voor softies en sleutelbewaarders ruim voorhanden. Kortom: geen reden om ‘de Rotterdamse kunstenaar’ zó te laten zitten. Dat deze vervolgens niet eens de waardigheid kon opbrengen om zich ‘bekocht’ te voelen – zelfingenomen.
  Overigens wel rspk voor je analyse van ‘Sleutelfiguren’.
  @ERosie: één plaagstootje tussen de billen, dat moet toch kunnen (leverde 2 alliteraties op).

 8. Potverdrie.
  Jullie daar in Den Haag hebben én een bemoeizuchtig directielid die een stroom omlegt in het heden en die zich bovendien niet geneert om over party-billen te berichten en er daarnaast welgerichte plaagstoten tussen uit te delen én een meubelboulevarende museumdirecteur én een charmante schreeuwlelijk die wel 2 keer het Gelredome vol gaat krijgen.
  En dan ook nog eens een keer een benijdenswaardige expositie geheel compleet met stippeltesvlag!!

  Zou de zon hier misschien ook nog eens gaan schijnen?
  Toe…politiek…daar boven…de rivieren…ik smeek u…bedeel ons hier in knor ook eens wat beter… wij moeten het nu met broodjes zweetkaas en culturele vastgoedcorporaties doen…en met dichtgeketende koelvoorzieningen…
  Met dichtgeknepen billen waar het onmogelijk plaagstootjes tussen uitdelen is en met potjes die al uitgedeeld zijn…of reeds leeg…
  Waar beslist geen grammetje honing meer in zit…
  Ik zou haast een zonde begaan om een enkeltje DH-centraal te bemachtigen en mij te begeven in dat warm bad.
  O o Den Haag, mooie stad, achter de duinen…werd er gezongen…en daarmee werd het nakijken beklonken…

  Waar zijn de zielen
  Waar is de vreugd/
  van elkaar een kolenschop te geven
  een meelbaal om de nek te hangen
  en 50 meter lopen voor een feest?

 9. @Arno
  wat ik bedoelde was dat de openheid van Samson’s uitnodiging en zijn niet geinformeerd willen zijn over de bereidheid van de sleutelfiguren avant het gebeuren, het mes op de keel zette van deze (door hem) aangewezen personen bij niet verschijnen. je kunt op deze manier alleen maar sympathie voelen voor de in de steek gelaten kunstenaar. nou, heb ik weinig zin om in zijn empathische sturing mee te gaan. Ik kan me voorstellen dat de sleutelfiguren zich deze druk ook niet laten welgevallen. Is een aangesproken curator altijd verplicht het spel mee te spelen als zijn positie in het spel zo in het zonlicht wordt gezet?

  de analyse over het niet functioneren van Witte de With dat nog steeds met de rug gekeerd staat tav het Rotterdamse in tegenspraak met de missive is zonneklaar. en dat de dames van de Stadsredactie het laten afweten is op zijn minst flauw te noemen.

  Het is opvallend hoe je je uitlaat over je peers in het bestuurs-/beleids-/curatorieel vakgebied. Het is een openheid die tegen de mores van de beroepshygiene indruist. Chapeau en broodnodig om eens inzicht te krijgen in de meningen en verhoudingen achter de coulissen.

 10. Rotterdam-Den Haag =
  Kreuzberg-Charlottenburg
  Manhattan-Harlem

  waar hebben we het over? Alleen Eindhoven is een klere-end weg

 11. Haha…precies!

  Ik ben het geheel met MB eens; Rotterdam ligt best een eind van Eindhoven verwijderd ja. Maar als je er een beetje moeite voor doet valt het best wel mee hoor…

  Wat een provenciaalse manier van denken zeg!

  :-P

 12. Beste dames, het gaat niet over de afstand of over dat het moeilijk is om er te komen. Het gaat erover dat er in DH interessanter dingen gebeuren dan in R’dam.

 13. @Arno
  Je schrijft dat ‘de Rotterdamse kunstenaar’ niet eens de waardigheid kon opbrengen om zich ‘bekocht’ te voelen.
  Wie bedoel je met ‘de Rotterdamse kunstenaar’? Zijn dat misschien al die kunstenaars die urenlang naar dichtgeketende koelkasten hebben staan kijken? Of doel jij op die ene kunstenaar die uiteindelijk het heft in eigen handen nam?

 14. Misschien is deze thread over Billytown niet echt de juiste plek om een potje Den Haag versus Rotterdam te spelen.
  Het lijkt me verder dat Billytown en een aantal andere Haagsche initiatieven (hint hint) nu juist de behoefte hebben aangetoond om het ‘Haagsch beschermd duingebied’ open te stellen voor buitenhaagsche invloed om vervolgens te komen tot verkwikkende nieuwe combinaties, ideeen en energie opwekkende benaderingen…

  En was dat nu juist niet het leuke bij Billytown (wat overigens verdomd ver weg ligt van die duinrand).

 15. @RM ‘stroom omlegt in het heden’… Ik heb de indruk dat je verkeerd geïnformeerd bent.
  @De Rotterdamse Kunstenaar (ben je die van de blikschaar, of vertegenwoordig je ‘het veld’): ik bedoel inderdaad al die mensen-van-900 die – geheel vrijwillig – urenlang naar dichtgeketende koelkasten hebben staan kijken. Doet me een beetje denken aan de ‘fans’ van Pete Doherty of Amy Winehouse.
  @MB, ERosie, JS: tuurlijk gaat het niet over afstand. En provinciaal denken laat zich uitstekend combineren met Wanderlust, reisbudget of internationaal succes.

  Het gaat mij er om dat ik in de voorbereiding van Billytown (kon helaas niet op de opening zijn) een vitaliteit, ambitie en openheid ervaarde die ik lang niet gezien heb. Daar krijgen veel mensen energie van. Daar voelen veel mensen zich welkom en betrokken. Dat garandeert absoluut geen kwaliteit (misschien dat EvdL dat bedoelt), maar impliceert wel diverse basisvoorwaarden voor een cultuur die uiteindelijk wel degelijk kwaliteit oplevert. Onder meer omdat die open staat voor invloeden van buiten maar zich ook wil verhouden tot de buitenwereld. En dan bedoel ik niet alleen maar de kunstwereld van elders in de Randstad, maar ook een meer algemene ‘buitenwereld’.

 16. Wanderlust; sehr schön.

  @Arno; Los van Billytown; je laatste paar zinnen vertegenwoordigen pakkend het hoe en wat van een gezonde sfeer. Mooi verwoord! Maar is het niet raar dat in een klein land als Nederland zo vaak blijkt dat er een “eilandvisie” heerst? Los van Rdm-DnHg.
  Vandaar mijn commentaar.

  Provinciaals denken gebeurd naar mijn idee echt niet alleen in de provincie…

 17. Arno, ja inderdaad zeg!
  Daar heb je gelijk in.
  Maar evengoed goed dat je hier af en toe wat van je laat horen.

 18. Hoi Arno, als je zo begaan bent met de tragedie van de Rotterdamse kunstenaar, wat doe je dan in Den Haag?

 19. Er zijn meer kunstenaars in rotterdam dan het enkel genoemde multinational popi-jopie klupje. er gebeurt overal heel veel ( vergeet groningen bv niet!). maar blijkbaar blijft het nog altijd belangrijker om op feestjes hard en leeg te lullen om gezien te worden! helaas. niet alleen een den haagse museumdirecteur maakt zich schuldig aan werk aankopen zonder het te kennen. de gemiddelde kuntenaarsnetwerker van tegenwoordig is geen haar beter…

 20. @Arno.

  Nou dat bedoelde ik eigenlijk niet. Ik doelde er meer op dat het lang een Haagsche traditie is geweest om in Den Haag Haagse kunst van Haagsche kunstenaars met Haagsche stijl en Haagsche traditie te laten zien met vaak diep bedroevende resultaat.
  Er is een generatie geweest die zich afzette tegen de hegemonie van Amsterdam, zichzelf maar bleef neerzetten als een soort van ‘Haagsche school’ en ondertussen het ene na het andere rabberige kunstwerkje in Pulchri ophing. (maar nu generaliseer ik overigens wel een beetje)
  De afgelopen tien jaar is er meer interesse binnen Den Haag gekomen om combinaties te zoeken buiten Den Haag en de afgelopen paar jaar zijn die initiatieven duidelijker naar voren gekomen met als gevolg dat er vorig jaar in Den Haag o.a. aardig wat Rotterdamse kunstenaars werden getoond.

  Dus wat ik probeerde aan te geven was dat de energie die momenteel aan Den Haag wordt toegeschreven ook voorkomt vanuit een import aan niet-Haagschen.

  En daarnaast probeerde ik aan te geven dat het voor de Billytowners misschien minder leuk is als hun expoverslag op trendbeheer een potje kunstvoetbal tussen Rotterdam en Den Haag wordt.

  MB heeft het wel een beetje bij het goede eind: het verschil tussen Rdam en DH is een paar KM, een verschil in cultuur of attitude aan proberen te wijzen is wellicht onnodig polariserend.

 21. voor alle duidelijkheid:

  ‘En was dat nu juist niet het leuke bij Billytown?’

  Zo’n gebrek aan vraagteken kan opbreken natuurlijk.

 22. @EvdL ….de energie die momenteel aan Den Haag wordt toegeschreven ook voorkomt vanuit een import aan niet-Haagschen….
  eigenlijk sinds de huidige directeur van Stroom naar het Haagsche is gekomen, toch?
  Met vriendelijke groeten vanuit een rustig Amsterdam.

 23. allejezus lang in de file gestaan van Den Haag naar Roffa vertelde mijn afspraak gisteren. Anderhalfuur…toch best ver weg eigenlijk

 24. iedereen die zich als een multinational: unilever of een maggi door de kunstwereld heen stampt..

 25. @M
  Welke Rotterdamse kunstenaars stappen als soeparoma door de kunstwereld heen? Namen graag…

 26. Er is ontegenzeggelijk een veel positieve energie in Den Haag momenteel en veel komt nu samen. Dat er voorheen in Den Haag niets gebeurde wat een wat bredere scope had dan de kunstenaarsverenigingen en de musea is echter niet juist. Ik denk aan het de Artoteek Den Haag (tegenwoordig HEDEN), het HCAK, het Archief, galerie Den Haag, Maldoror, de activiteiten rond de Boekhorststraat, Quartair, de Haagse rondgang/Hoogtij, theater Zeebelt: recente ontwikkelingen komen daar wel uit voort. Toen ik voor het eerst in Supermedium kwam was ik stomverbaasd dat daar Rotterdamse kunstenaars rondliepen en Amsterdammers (die zijn echt niet hier te krijgen)! Ik vind het heel belangrijk wat daar gebeurde evenals bijvoorbeeld hoe de DCR zich ontwikkelde, mensen die bij Billytown betrokken zijn hebben mede geholpen de DCR op te bouwen (om even een bruggetje te maken). De nieuwe galeries in Den Haag (West en Th gallery) zijn breed georiënteerd en laten zich overal zien in plaats van in hun hok te blijven. STROOM is erg belangrijk, ze faciliteren veel, organiseren veel en staan open voor ideeën. Sociaal is het een erg prettige tent. Arno van Roosmalen manifesteert zich als een geëngageerd directeur die publiek deelneemt aan het discours en daarin duidelijk stelling neemt wat ik als een zegen ervaar. Hij komt overigens uit het hoge noorden als ik het wel heb en niet uit Rotterdam.
  Tijdens Den Haag sculptuur vond in de afgelopen zomer het Bureau voor Hedendaags avontuur plaats wat de zomer bijzonder heeft verlevendigd en naast het Gemeentemuseum was het GEM ook een plek waar veel moois gebeurde. Tussen al deze initiatieven en gebeurtenissen lopen wel lijntjes en verbindingen: als Den Haag al een eilandenrijk was dan is dat wel veranderd naar mijn idee. Het is misschien interessant van de afgelopen dertig jaar ook eens een overzicht te maken.
  De samenwerking tussen de Rotterdamse en Haagse kunstwereld vind ik voor de hand liggen, maar dat hangt op enthousiasme, initiatieven: in het Wilde Weten worden wel dingen georganiseerd, maar ik zou nu niet weten waar ik als Haagse kunstenaar terecht kan als ik iets zou willen in Rotterdam. JS kan binnenkort in de DCR terecht en neemt dan waarschijnlijk publiek mee, in Rotterdam moeten ook Hagenaars komen met hun publiek: daardoor krijg je interactie!

 27. Kees wrote: –Dat er voorheen in Den Haag niets gebeurde wat een wat bredere scope had dan de kunstenaarsverenigingen en de musea is echter niet juist. Ik denk aan het de Artoteek Den Haag (tegenwoordig HEDEN), het HCAK, het Archief, galerie Den Haag, Maldoror, de activiteiten rond de Boekhorststraat, Quartair, de Haagse rondgang/Hoogtij, theater Zeebelt–

  Je hebt natuurlijk helemaal gelijk. Er is een hoop gebeurd.
  Daarnaast zie ik (maar wellicht is dat persoonlijk)dat Den Haag ook wel enige tijd geteisterd is geweest door navelstaarderij. Een soort van sluiten van de stadsgrenzen om het eigen gelijk en het verzet tegen de amsterdamse grachtengordel te bevestigen. De HCAK en ook Stroom boden daartegen een soort van eerste altenatief en daar is inderdaad vervolg op gekomen.
  Begrijp me niet verkeerd….

 28. Ha Eelco, ik begrijp heel goed wat je bedoelt en ik wilde alleen voor de buitenwacht duidelijk maken dat er in Den Haag altijd wel mensen zijn geweest die oog hadden voor de “buitenwereld”. Ik hoopte ook een stoot reacties te krijgen met plekken waar je in Rotterdam als Hagenaar een voorstel kan doen voor een project, maar Lauw Loene!

 29. @Kees, elke kunstenaar kan overal een voorstel doen. Volgens mij is het vooral van belang dat je de beste omgeving voor je werk/project zoekt. En dan gaat het eerder om het inhoudelijk programma dat men voert, de doelgroep tot wie men zich richt, de input en doorwerking die je verwacht, de sociaal-culturele omgeving, dan om de topografische locatie (al hangt het eerste wel met het tweede samen).
  Overigens loopt Billytown nog maar tot en met 22 december..

 30. @ Arno, je hebt helemaal gelijk Arno, het is niet voor niets dat we in het kader van mêkh and beyond dit soort zaken thematiseren en ook diverse voorstellen op verschillende plekken ten uitvoer hebben gebracht en nog gaan brengen. Ik probeer met een speelse provocatie enthousiasme op te roepen voor een vruchtbare interactie op de as Den Haag -Rotterdam. Een breder speelveld geeft meer mogelijkheden, qua omgeving, doelgroepen, interactie, receptie en wat daaruit voortkomt: naast het maken van kunst een doen van voorstellen voor de presentatie is het opbouwen van een levendig tentoonstellingscircuit wat mensen intrigeert en ontvankelijk maakt ook belangrijk denk ik.

 31. wat is dat toch met Rotterdam en Den Haag terwijl het tegenwoordig allemaal in Gouda gebeurt.

 32. Ik ben niet zo digitaal maar vind wel dat iedereen zijn bakkus open moet trekken, zij het met voorbedachte rade (whatever that may be). dus: stop met ouwebetten en kom maar op met voorstellen en participatie, constructief gezijk over slap beleid (liefst op de man af en niet op de man gespeeld tenzij daar aanleiding voor is) en graag publiek!

  overal en altijd: de wereld begint aan onze voeten!

  wees welkom in Eindhoven, waar mijn voeten starten, bij stadsgalerij Eindhoven, your-space, of indien meer gepast bij Onomatopee, waar ik ook melk brokkel: kom maar op met rotte en mooie brokjes!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*