Eindejaarslijst NP 2011

Kunstwerk van het jaar 1

Mathijs Lieshout, Comfort food.

Installatie dubbelt als restaurant in CBK Utrecht. Kunstwerk wordt leefomgeving voor een avond. Of zoals JB schreef ‘smakelijk, gezellig en extreem oncomfortabel’.

Kunstwerk van het jaar 2

D Tagno, The Morphogenetic Field Device Little Boy.

In drieënhalve seconden een rijdend schilderij van ruim 100 meter. Turboschilderen op lokatie en/of hardcore performance- kunst in de openbare ruimte, in Berlijn kan het allemaal.
(zie ook kunstwerk van het jaar 2008)

Kunstcarnaval van het jaar

Dublin Contemporary 2011

Dublin Contemporary 2011

Uw correspondent had slechts tijd voor 1 gebouw en koos voor de hoofdlokatie. 85 solotentoonstellingen later stuiterde ik weer naar buiten.

Tentoonstelling van het jaar in een museum

Dick Verdult @ Van Abbemuseum

Dick Verdult @ Van Abbemuseum

Van Boer of Duty tot gangsterliefje in Zuid-Amerika, 40 jaar Dick Verdult in 8 zalen Van Abbemuseum. U kunt nog t/m 26 februari a.s.


Tentoonstelling van het jaar in een galerie

Diederik Gerlach @ Maurits van de Laar

Diederik Gerlach @ Maurits van de Laar

Vijfentwintig prachtig geschilderde paneeltjes, die qua sfeer doen doen denken aan de boeken van Chris Ware, spoken 6 maanden later nog steeds door het hoofd.

Tentoonstelling van het jaar in een kunstenaarsinitaitief

Id11, Delft

Id11, Delft (deel 1 en 2).

Id11 laat zien dat je met een bescheiden budget, een paar leegstaande panden en een scherpe curatorenblik hele mooie dingen kunt laten gebeuren. 2×5 kunstenaars worden uitgenodigd om elk een maand in Delft te komen werken. Het resultaat, 2 groepstentoonstellingen met louter hoogtepunten, bewijst dat kunst kijken vaak het leukst/spannendst/interessantst/verrassendst is in een kleinschalig kunstenaarsinitiatief.

Klassieker van het jaar

Rondje Kröller-Müller Museum

Kröller-Müller Museum

Jaren was uw correspondent er niet meer geweest (schande!), gelukkig bracht bezoek uit het buitenland daar verandering in. Nu al een van de hoogepunten van 2012!

Tentoonstellingsperformance van het jaar

For The Love Of Money, de stand

Trendbeheer presenteert: For The Love Of Money

Portret van een kunstbeurs in 150 delen. Tijdens Art Amsterdam pakt Trendbeheer groots uit met een eigen stand. Elke zichtbare verkoop op de beurs wordt gedocumenteerd middels een foto van de rode verkoopsticker, krijgt een titel, wordt uitgeprint, ingelijst en opgehangen in een groeiend grit van 150 ingelijste fotowerken. 3 uur voor sluiting van de beurs is de stand gevuld en de installatie af.

Alle werken zijn te koop (oplage van 1). Tot op heden zijn er 79 werken verkocht, 71 exemplaren zijn nog beschikbaar. Voor de volledige lijst met werken klikt u hier, voor een overzicht van het wel en wee in de stand daar.

Dieptepunt van het jaar 1

Het overlijden van George Kuchar. De ongekroonde koning van de Amerikaanse no-budget film & video is niet meer. Naast buitengewoon productief en invloedrijk was George ook een begaafd docent. 40 jaar gaf hij les op het San Francisco Art Institute waaronder in 1995 een half jaartje aan een zekere NP.

Dieptepunt van het jaar 2

Het overlijden van Emmo Grofsmid en Karmin Kartowikromo. MK runden ze met de mentaliteit van een kunstenaarsinitief, verder kijkend dan alleen hun eigenbelang en altijd open voor samenwerking en dwarsverbanden met de rest van de wereld.

Ter nagedachtenis is de MK Award in het leven geroepen.

WTF verhaal van het jaar

Wel Geen Duijsens (foto HvdR)

Simpele auteursrechten zaak legt een kopieercircuit bloot waar menig Chinees een puntje aan kan zuigen (hoewel).

Nummer van het jaar

Death, Keep on Knocking

Death, een Detroit based bandje uit begin jaren 70, lang en breed vergeten maar met dank aan het internet de laatste jaren bezig met een bescheiden doorbraak (in 2009 kwam de debutplaat met opnames uit 1974 uit).

Liedje van het jaar

Brabants trots De Stoopjes breken landelijk door. Nu wil iederéén naar de Efteling.

Invloedrijkste kutje van 2011

Random hot fuck with Gadaffi song (nympho pussy)

Op 2 maart plaatst Majela ZeZe Diamond (a.k.a. the infamous youtube Queen Of Vagina) een ode aan Moammar incluis een neukpartij in haar wachtende liefdesgrot. 8 maanden later is Khadaffi dood en begraven.

Reportage van het jaar

Vice op bezoek bij het genie van Hillegersberg, Harry Merry.

Ondertussen in Brussel.

Proost en een heel goed 2012!

About Niels Post 3645 Articles
Niels Post is beeldend kunstenaar en actief als mede-oprichter van Trendbeheer.com. Hij is opgeleid aan de AKI in Enschede en het San Francisco Art Institute. Zijn werk is wereldwijd te zien geweest op videofestivals, tentoonstellingen en als zelfinitiatief in de openbare ruimte. Spam, computer gegenereerde tekst die niemand wil maar die overal opduikt, vormt de laatste jaren het basismateriaal van zijn beroepspraktijk. Post gebruikt het voor interventies op leegstaande winkelramen, wandsculpturen en ruimtevullende installaties.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*