Het Fundraising Diner deel 2

“Wat doet die prehistorische Roemeense flugelhorn op de voorkant van de uitnodiging?” Jan-Dirk stond trillend naast Marijke’s bureau. De sociaal zwakbegaafde conservator inheemse kunst van het Museum voor Toeters en Bellen ontweek zijn collega’s het liefst, maar nu kon hij zich niet langer verstoppen in zijn kantoortje. Marijke had een van zijn topstukken op de uitnodiging voor het aankomende fundraisingdiner geplaatst, wat waarschijnlijk betekende dat zijn dierbaarste item onder de hamer zou gaan.

Ondertussen werd haar hoofdpijn steeds sterker. Marijke duikelde een Advil op uit de zakken van haar Cora Kemperman-jurk. Was het al tijd voor een wijntje? “Luister Jan-Dirk, ik heb van onze directie een lijst met stukken ontvangen die geveild mogen worden. De prehistorische Roemeense flugelhorn stond ook op die lijst en we kunnen het geld goed gebruiken.”

Marijke gebaarde als de assistente van een quizmaster naar het abominabele kantoortje waar ze al sinds jaar en dag ‘tijdelijk’ verbleef. In de winter groeiden de bloemen op de ramen en in de zomer fikte ze er weg. De eerste dag dat ze de sleutel van het lang ongebruikte kantoortje omdraaide lagen de dode vliegen bij bosjes op haar bureau.

Jan-Dirk begon aan zijn antwoord maar bleef zoals gewoonlijk haperen op de eerste lettergreep. Rustig blijven, zei Marijke tegen zichzelf, dit kan nog wel even duren. Toen Jan-Dirk uitgefoeterd was, draaide hij zich theatraal om en stommelde weg. Marijke had wel met hem te doen. Het was niet het eerste collectiestuk dat Jan-Dirk moest inleveren ‘voor het goede doel’. Nog een geluk dat Jan-Dirk geen licht was, want het was maar de vraag of het museum deze nationale collectie wel mocht aanspreken om de eigen balans op te plussen.

Volgende actiepunt: de cateraar vragen om de offerte nogmaals naar beneden bij te stellen. Ze vroeg zich af welk argument ze dit keer moest gebruiken. De beste man was al 50% in prijs gedaald. Ze schaamde zich zo voor deze onderhandelingen dat ze zich afvroeg hoe moeilijk het zou zijn om 120 sliptongetjes in zoutkorst op een bedje van truffelpuree zelf te maken? Ze appte een vriendin die goed kon koken. Vijf minuten later had ze tien smiley’s met tranen als antwoord.

About Jacques Placques 97 Articles
Jacques Placques schrijft over hardnekkigheden, schandaaltjes en stereotypen in de kunst- en designwereld. Als stille getuige tekent hij observaties op die geromantiseerd zijn weergegeven om herkenning te voorkomen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*