Kunst in Maastricht

Kunst in Maastricht

Niels Post stuurt me een persbericht over Streetview een project van curator Bart van den Boom met de vraag of ik zin heb om er heen te gaan? Post kent zijn reislustige “correspondent”, natuurlijk heb ik daar zin in! Het project is in de avonduren dus ik stop een tandenborstel en schone onderbroek in mijn handtasje en stap op de trein voor 2 daagjes Maastricht.

Ik kom uren verlaat aan wegens een op de informatie schermen vermelde “persoon op het spoor”. Van den Boom heeft me voor vertrek tips gegeven waar ik voor de avonduren nog heen zou kunnen in Maastricht. Ik loop van het station door het prachtig gerestaureerde historische centrum (Maastricht is al 2000 jaar bewoond), via straten en het Vrijthof mij bekend van Monopoly naar Marres, huis voor hedendaagse kunsten.
Het is mijn eerste bezoek aan de locatie, ik word warm verwelkomd bij de receptie en krijg een korte uitleg over de plattegrond van het gebouw, een toelichting over de tentoonstelling: “History’s Footnote, on Love and Freedom”, en ontvang de gratis brochure met meer informatie. Daarna wordt ik voorgesteld aan de zaalwacht van de begane grond, die me vriendelijk toelacht en aangeeft dat ze mijn vragen kan beantwoorden of meer informatie kan geven mocht ik daar behoefte aan hebben, maar zich vervolgens discreet opstelt mocht ik dat allemaal juist niet willen.

Gender-, seksuele, raciale en culturele ongelijkheid staat sinds het afgelopen jaar hoog op de agenda. Aangezien het decennia lang onderbelicht is geweest in Nederland is er weinig tot geen kennis en netwerk bij de curatoren en dat vertaalt zich in het tonen van dezelfde handvol kunstenaars, niet wit-Europees en vrouw, dat tikt direct twee checkboxen, en in vaak slecht samengestelde tentoonstellingen met problematische uitleg en teksten.

Niets is minder waar bij Marres. “History’s Footnote, on Love and Freedom” is met stip de beste inclusieve tentoonstelling die ik ooit gezien heb in Nederland en de eerste die zich in alles (keuze in curator en kunstenaars, selectie en kwaliteit werken, balans en dialoog tussen werken, installatie, brochure teksten, ontvangst, uitleg door zaalwachten als je daar zelf om vraagt), kan meten met wat ik de afgelopen vijfentwintig jaar in diverse andere landen buiten Nederland aan tentoonstellingen gezien heb op dit gebied. Wat het vooral extra bijzonder maakt is dat de aandacht ligt op de zeggingskracht en verbeelding van de werken zelf. Er is nergens uitleg in de tentoonstelling zelf over het thema, de werken, of namen van kunstenaars en titels van de werken. De curator geeft haar absolute vertrouwen aan de kunstenaars om de werken voor zichzelf te laten spreken, wat een verademing!

Kunst in Maastricht

Kunst in Maastricht

Kunst in Maastricht

Kunst in Maastricht

Kunstenaars: Felipe Castelblanco, Nicholas Galanin, Lungiswa Gqunta, Noncedo Gxekwa, Hymn_self, Janaú, Euridice Zaituna Kala, Eric Magassa, Nástio Mosquito, Géraldine Tobe, Kemang Wa Lehulere. Curator: Khanyisile Mbongwa.

Marres, Huis voor Hedendaagse Cultuur
dinsdag t/m zondag: 12:00 — 17:00 uur
Capucijnenstraat 98
6211 RT Maastricht
T: +31 (0) 43 327 02 07
E: info@marres.org

Marres Kitchen
Geopend voor lunch en avondeten van dinsdag t/m zondag:
12:00 – 17:00 en 18.00 – 22.00 (keuken sluit om 21.00)
Om een tafel te reserveren, bel +31 (0) 6 13 33 35 83
Grote groepen kunnen een tafel reserveren via marreskitchen@marres.org

Kunst in Maastricht

Kunst in Maastricht

Nadat Marres sluit slenter ik nog een beetje door de binnenstad, het is koopavond, en bezoek boekhandel Dominicanen gevestigd in een oude kerk, met een oude muurschildering uit de tweede helft van de veertiende eeuw van Thomas Aquino. Wat een heerlijkheid massa’s en massa’s echte boeken niets online, niets digitaal, gewoon lekker bladeren. Stiekem hoop ik dat in december mijn boek hier straks ook te koop ligt!

Ik vervolg mijn slentertocht en ga op advies van Van den Boom richting het oude gerenoveerde Sphinx fabriek terrein, dat heeft nu een culturele bestemming. Eerst door de 120 meter lange Sphinx passage tussen de Pathe bioscoop en het Eiffel gebouw. De passage laat met 30.000 tegels de geschiedenis van de keramische industrie waaronder Sphinx zien in Limburg. In tableaus en vitrines, in woord beeld en objecten, portretten, serviezen, reclamebeelden komt de jarenlange geschiedenis al slenterend helemaal tot leven. Kosten noch moeite lijken gespaard en dat betaalt zich terug, historisch goed onderzocht en onderbouwd, professioneel en kwalitatief goed gemaakt en geïnstalleerd, heel bijzonder.

Kunst in Maastricht

Kunst in Maastricht

Kunst in Maastricht

Kunst in Maastricht

Sphinx Passage
Boschstraat 23 B
Gratis
Open van 08.00 tot 20.00 uur (zomer maanden tot 22.00 uur)

In een van de oude gebouwen op het Sphinx terrein zit nu Filmhuis Lumiere, waar ik ga eten. Ik word on-Hollands goed bediend door Wouter en smul van de vegan burger, een aanrader!

Kunst in Maastricht

Kunst in Maastricht

Na het eten ontmoet ik Van den Boom in Bold de rooftopbar van het Studentenhotel, gehuisvest in het oude Eiffelgebouw, van waar je een prachtig uitzicht hebt over Maastricht. Hij brengt twee fietsen zodat we tijd hebben om alles te kunnen zien, ik heb er zin in kom maar op met dat videowerk! Op het terras van de roofgarden wijst hij me in de verte een toren aan, dat is 360° Brndwr.

Voor 360° Brndwr geeft Van den Boom sinds 2014 een Nederlandse kunstenaar een opdracht om een 8-channel videowerk te maken in de brandweer toren. Een fantastische locatie midden in een woonwijk, een droom voor iedere kunstenaar om werk te laten zien. In het oude brandweer gebouw is nu het café / restaurant de B*kantine, waar je overigens lekker kan ontbijten, lunchen en dineren. Daarna kan je makkelijk op goede kijkafstand rond de toren lopen om het werk in volle glorie te zien.

De werken zijn een jaar lang van 20.00 tot 23.00 uur te zien (met uitzondering van juli/augustus vanwege de zomer/zomertijd blijft het dan te lang licht). In het lopende jaar ging de opdracht naar Jacco Olivier. In traag tempo zie je zijn herkenbare paarden en vogels voorbij komen tegen een achtergrond waarin hemel, zee en horizon in vloeiende kleurschakeringen in elkaar overlopen, werkelijk wonderschoon. De videoloop is ongeveer 20 minuten, precies goed om rond te toren te lopen en tijd te nemen om alle kanten van het werk goed te ervaren. Het werk is meditatief en betoverend, een “must see” als je in Maastricht bent.

Kunst in Maastricht

Kunst in Maastricht

B*kantine
Capucijnenstraat 21
6211 RN Maastricht
T: +31(0)43 852 2229
E: brandweerkantine@gmail.com

Foto’s met dank Bert Janssen

We stappen op de fiets en gaan de 21 videowerken in Streetview bekijken in winkelcentrum Entre Deux en het centrum van Maastricht. Dit jaar is het thema “de openbare ruimte” en die zien we in de openbare ruimte in Maastricht. Zonder werken over COVID te laten zien past het thema helemaal in deze pandemische periode. Nu we niet vrij kunnen reizen zijn we door het zien van deze werken toch deelgenoot van de wereld en “bezoeken” Jakarta, Amerika, Palestina, Taiwan, enz. Zo zien we in Entre Deux een 8-channel werk waar we in prachtige vertraagde beelden jongeren in Madrid zien op een manier die je doet denken dat je zelf tussen hen zit. De locaties van de werken zijn in balans, goed geplaatst met zorg gekozen. Ik zie de door de modder in een cirkel lopende Jeroen Jongeleen in het winkelcentrum direct nadat je de wenteltrap bent opgelopen, op een hoek van de markt de straat venters van Su Tomesen, en in een stille steeg de vervreemde beelden van benen en zwembroeken van mannen in een zwembad in Iran van Siavash Naghshbandi. De werken zijn goed geïnstalleerd in een zorgvuldig herkenbare vorm zodat je ze herkent al ben je niet op zoek om het te zien. We staan in een stille steeg bij een werk van Kuang Yu Tsui te kijken als twee jongens voorbij lopen en de een tegen de ander vertelt dat er video’s zijn door de hele stad en hoe tof dat is en hij via QR codes en een app te downloaden precies kan zien in welke ramen op verschillende locaties de andere video’s te zien zijn en hij dat zeker moet doen. Ik kan niet anders dan dat te beamen (nog te zien tot 31 oktober).

Kunstenaars: Jérôme Bucquet, Sylvain Couzinet-Jacques, Dries Depoorter, Sebastian Diaz Morales, Douwe Dijkstra, Jeroen Jongeleen, Karel van Laere, Siavash Naghshbandi, Paulien Oltheten, Su Tomesen, Kuang Yu Tsui en studenten van Maastricht Academy of Arts.

Kunst in Maastricht

Kuang Yu Tsui

Kunst in Maastricht

Siavash Nashsbandi

Kunst in Maastricht

Su Tomesen

Kunst in Maastricht

    Sylvain Couzinet Jacques

Street View // Entre Deux en binnenstad Maastricht
Nog tot 31 oktober
Iedere avond van 20.00 tot 23.00 uur

Foto’s met dank Bert Janssen

Om elf uur gaan de werken “uit” en fietsen we in het donker richting Jachthaven Treech waar ik overnacht. De volgende ochtend zie ik pas hoe bijzonder deze op 20 minuten loopafstand/10 minuten fietsen met de OV-fiets van het centraal station locatie is.

Kunst in Maastricht

    Met Bart van den Boom en Bart Temme aan de koffie.

Ik kan natuurlijk niet naar Limburg zonder dat aan Bart Temme van Streetartcities te laten weten, we werkten twee jaar samen in de urban talent regeling van het Fonds voor Cultuurparticipatie. Hij komt me de volgende ochtend ophalen bij de accommodatie voor een ontbijtje voor mijn laatste stop, het Bonnefantenmuseum.

Het Bonnefanten is het traditionele museum van Maastricht, het is niet mijn eerste bezoek maar na alle toegankelijke kunst dicht op het publiek overvalt het “tempel” gehalte van het museum me. Ik loop langs het water richting museum, dat staat hooghartig met de rug naar het water. Als je het museum voor het eerst bezoekt moet je zoeken naar de entree. Bij binnenkomst overheerst de enorme trap, waar het geld door de bedrieglijke eenvoud van afdruipt, richting hemel. De trap dwingt je om met stille tred, met gebogen hoofd naar boven te lopen en geeft het gevoel dat je moet knielen als voor een hogere macht (naar keuze) als je boven bent. Kunstwerken heb je nog steeds niet gezien en je moet zoeken waar die dan zijn eigenlijk. Toch verwonder ik me over musea en het vele geld en de aandacht die ook nu nog gaat naar de locaties zelf, thuis in Amsterdam bij SMA na een jarenlange peperdure verbouwing en ook weer hier in Maastricht. Waarom is bij de nieuwe huisvesting in 1995 gekozen voor de ouderwetse visie van het museum als tempel in plaats van het publiek welkom te heten om kunst te komen zien en verhalen te ervaren die zonder ons de bezoekers, de bewoners, de mensen -zij het publiek zij het kunstenaars- niet tot leven zouden kunnen komen? Waarom een keuze voor een architectuur van display van rijkdom en macht die gewone aardlingen, kunstenaars en bezoekers, op de knieën wil dwingen en onderwerpen aan wat zich vele malen belangrijker acht dan ons?

Hoewel het ondergeschikt zijn van de kunst aan het gebouw me overviel deze keer blijven de werken die het Bonnefanten toont bijzonder, de vroeg overleden Amerikaanse graffiti kunstenaar Margaret Kilgallen en Antoine Berghs, maar ook de oude werken zoals de aan het museum geschonken collectie Neutelings, zijn met zorg geïnstalleerd en hebben ruimte tot ademen. Het Bonnefanten heeft een goede naam als het gaat om kunstenaars en werken die ze tentoonstellen en terecht. Ook ik geniet iedere keer weer. Bij een bezoek aan Maastricht is Bonnefanten wat mij betreft verplichtte kost, ook de lopende tentoonstellingen stellen niet teleur!

Kunst in Maastricht

Margaret Kilgallen

Kunst in Maastricht

Kunst in Maastricht

Kunst in Maastricht

    Antoine Berghs

Bonnenfantenmuseum
Avenue Ceramique 250
6221 KX Maastricht
Dinsdag t/m zondag 11.00 – 17.00 uur

EXTRA TIP:
Ik liet kunstenaar Niek Hendrix weten dat ik in Maastricht ben maar hij zit in het Mondriaanhuis in residentie en stuurt een bericht dat ik vlaai moet gaan eten bij bakkerij Bisschopsmolen. Yummmmm, yummmmm

Bisschops Molen Winkel
Stenenbrug 3
6211 HP Maastricht
043 3270613
(dinsdag – zondag)
info@bisschopsmolen.nl

Ik had een fantastische tijd en zeg allemaal de trein of auto in naar Maastricht!

Met een volle buik van de vlaai en een hart en ziel vol kunst, rol ik de trein weer in, op naar de volgende stop Eindhoven Design week, stay tuned…

About Sasha Dees 353 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*