Ai Weiwei @ Design Museum London

Ai Weiwei  @ Design Museum London

Ai Weiwei, wie kent hem niet. Thematiek en oeuvre van de Chinese kunstenaar/activist/’onruststoker’ zullen de Trendbeheer-lezer genoeglijk bekend zijn. Ai’s overzichttentoonstelling Making Sense in het Londense Design Museum toont dan ook nogal wat (varianten op) bekend werk, maar gelukkig zien we ook de nodige verrassingen van recente(r) datum.

Ai Weiwei  @ Design Museum London

Zo is er dit circa vijftien meter brede muurtableau (Water Lilies, 2022): een kleurrijke interpretatie van Monets beroemde waterlelie-schilderij, gemaakt van… Lego. Oftewel: authentiek handwerk versus massaproductie.

Ai Weiwei  @ Design Museum London

En zoals meestal bij Ai met een autobiografisch element: tussen de lelies zien we een donker gat dat verwijst naar de ingang van de grot waarin de kunstenaar en zijn vader de Culturele Revolutie moesten zien te overleven. Het werk verbeeldt daarmee ook de tegenstelling ‘paradijs’ versus ‘hel’.

Ai Weiwei  @ Design Museum London

De expositie wordt gedomineerd door vijf rechthoekige ‘velden’ op de vloer, ieder met een grote hoeveelheid kleine ‘dingen’. Waaronder historisch spul dat Ai spotgoedkoop op antiekmarkten kocht in de tijd dat China alleen vooruit keek en al die ouwe zooi liever kwijt dan rijk was. Zoals dit veld van maar liefst 200.000 handgemaakte porceleinen kanonskogels (Porcelain Balls, 2022) uit de Xing-dynastie: zo’n duizend jaar geleden. Ook hier weer die tegenstelling tussen handwerk en ‘massa’ – maar ook tussen het delicate materiaal en waar het voor bedoeld was.

Ai Weiwei  @ Design Museum London

Een ander veld (Still Life, 1993 – 2000) toont meer dan 4.000 bijlen, messen en ander gereedschap uit het Stenen Tijdperk. Ongelooflijk dat dit voor een prikkie op Chinese rommelmarkten te verkrijgen was.

Ai Weiwei  @ Design Museum London

Een derde veld (Left Right Studio Material, 2018) bestaat uit scherven van porceleinen sculpturen die Ai Wei Wei ooit zelf maakte in zijn Beijingse studio, maar samen met die studio werden verwoest door de Chinese autoriteiten. Hier beginnen we toch een beetje te twijfelen aan de echtheid… heeft Ai écht een paar ton aan scherven helemaal uit China laten overkomen of is de waarheid hier een handje geholpen?

Ai Weiwei  @ Design Museum London

Aan de andere kant: de man denkt groot en in grote aantallen en niks lijkt hem te gek. In de entree van het museum, het past er maar net in, staat het houten geraamte van een heuse Chinese villa uit de Qing-dynastie (helaas niet te fotograferen.) De installatie Through (2007 – 2008) bestaat uit zo’n vijftien ‘ge-rearrangeerde’, forse, loodzware pilaren en een aantal al even antieke Chinese tafels. Daartussen nóg een veld, met een deel van de grote hoeveelheid Lego die Ai gedoneerd kreeg nadat de Lego-fabriek hem geen Lego-steentjes meer wilde verkopen (want te politiek gevoelig en China een grote afzetmarkt…).

Ai Weiwei  @ Design Museum London

Ai’s middelvinger-foto’s zijn nagenoeg bekend. Eens begonnen op het Plein der Hemelse Vrede, werd het een serie (Study Of Perspective) met overheids- en anderszins autoritaire gebouwen over de hele wereld. Oorspronkelijk in zwart-wit, maar hier voorzien van felle pop art-achtige kleuren, hetgeen ze niet per se goed doet: nu lijken ze wel gefotoshopt. Bevraagt Ai hier de authenticiteit van zijn eigen foto’s?

Ai Weiwei  @ Design Museum London

Een vroege (1994) en gewaagde voorloper van die ‘middelvinger’ naar de Chinese overheid.

Ai Weiwei  @ Design Museum London

En er is nog veel meer te zien. Véél meer, en dat brengt ons toch op een punt van kritiek. Alles (behalve eerder genoemde villa in de entree) staat en hangt opgesteld in één ruimte. Genoemde ‘velden’ nemen daarvan zóveel plaats in beslag dat er nog maar weinig loopruimte overblijft. Bij een publiekstrekker als dit is dat dus niet zo’n goed idee. Het wordt op de smalle looppaden dan ook al gauw (te) druk, hetgeen een nogal onrustige kijkervaring oplevert. Liever hadden we alles verdeeld over twee of meer ruimtes gezien. Maar misschien was zaterdagmiddag ook niet het beste moment…

(foto’s Loes Diephuis en John Prop)

Ai Weiwei: Making Sense
The Design Museum
224-238 Kensington High Street, London
Dagelijks geopend t/m 30 juli a.s.
Tickets £18.50, Studenten £12.50

About John Prop 14 Articles
John Prop is als illustrator actief voor de sociaal-maatschappelijke sector. Daarnaast organiseert hij (samen met zijn partner Loes) kunstprojecten onder de naam Polderlicht. De meeste van die projecten speelden/spelen zich af in de openbare ruimte. Zij waren in 2001 de eersten in Nederland die een wandelroute langs lichtkunst organiseerden. Er zouden er nog tien volgen, negen in Amsterdam Oost en één in het Ruhrgebied. Verder is Polderlicht onder meer verantwoordelijk voor talloze tentoonstellingen in leegstaande ruimtes in/op metro-en treinstations.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*