Eindejaarslijst 2018 Sasha Dees

Met stip terug dit jaar…. In november 2017 begon ik met een onderzoek in het Caribisch gebied waar ik een bijdrage vrije praktijk verdieping voor kreeg vanuit het Mondriaanfonds. Ik deed ook in 2018 een jaar onderzoek en bracht de regio in kaart per eiland in zo’n 50 artikelen voor Trendbeheer in de serie: Standplaats Caribisch gebied.

Fascinerende studiobezoeken
De meest fascinerende studiobezoeken waren op Puerto Rico, na aankomst ging ik met kunstenaarJorge Gonzalez die net terug was van een succesvol project in het Whitney Museum in New York naar Alice Chevere. Chevere is een meester keramist met wie hij voor het Whitney project samenwerkte. Ik werd gelijk aan het werk gezet…

Eindejaarslijst 2018 Sasha Dees

Eindejaarslijst 2018 Sasha Dees

Ik eindigde de maand in Puerto Rico met een studio bezoek bij Javier en Jaime Suarez, wat een bijzondere plek. Ze zitten in een gebied waar we met een boot doorheen voeren en ik de ravage van orkanen Irma en Maria nog duidelijk kon zien. Hun project begon met het bouwen van een plek die onderdeel is van de natuur en rekening zou houden met de klimaatveranderingen. Orkaan Maria liet zien dat ze daar succesvol in waren, ze waren de enige plek in die omgeving die totaal geen schade had. De zonnepanelen en regenwaterfilters maakten dat ze ook qua elektriciteit en water toevoer geen problemen hadden en de bewoners in de omgeving ook konden helpen.

Eindejaarslijst 2018 Sasha Dees

Eindejaarslijst 2018 Sasha Dees

Unieke residentie
“Never a dull” moment als je je praktijk aan het verdiepen bent… Ik krijg een email van Kharis Kennedy een kunstenaar uit St. Croix, de Maagdeneilanden. Kennedy zit in de advies raad van het Caribbean Museum Center for the Arts in Frederiksted. Ze vroeg of ik voor het onderzoek ook naar de Maagdeneilanden zou komen, wat niet zo was, een bijdrage praktijkverdieping is niet ongelimiteerd. Wil ik komen als het me niets extra’s kost, het museum heeft 3 residentie plekken en zij zelf heeft ook een appartement? Uuum … tja, dan waarom niet eigenlijk maar is iedereen niet heel druk met nieuwe huizen bouwen na de orkaan? Kennedy geeft aan dat bewoners niet alleen hun huizen herbouwen maar ook hun dagelijks leven weer willen opbouwen. Ook kunstenaars en niemand durft te komen. Ik plan een bezoek aan de Maagdeneilanden 3 maanden later. Kort voor vertrek hoor ik dat de residenties en het appartement nog niet helemaal in goede staat zijn… ik in paniek want ik heb geen budget om in een hotel te gaan. Kennedy geeft aan geen paniek het komt goed, er is ook een logeerkamer… ik in het vliegtuig me afvragend waar kom ik terecht? Bij aankomst geeft Kennedy aan dat de logeerkamer met hun twee kinderen wel onrustig is wil ik niet op hun boot logeren? … Boot? … okaaaaay… en zo zit ik dus een paar weken te glampen op St. Croix op een mid-century vintage jachtje, dat zo blijkt de orkanen beter heeft doorstaan dan de auto!

advertentie(s)

Eindejaarslijst 2018 Sasha Dees

Eindejaarslijst 2018 Sasha Dees

Tentoonstelling
Iedereen die een beetje het verloop van mijn leven kent weet dat ik me meer beweeg in de onderlaag en loop op onontgonnen paden. Voor mij was het dan ook uitzonderlijk om ja te zeggen op een uitnodiging van een museum om een tentoonstelling te maken. Maar ik was na 20 jaar New York best verveeld en ik ga mijn praktijk verdiepen dus … ik maak een voorstel. In de zomer maakte ik mijn eerste museumtentoonstelling: Mammon, waarin ik 7 kunstenaars uit het Caribische gebied samenbracht met kunstenaars uit Kroatië.

Eindejaarslijst 2018 Sasha Dees

Eindejaarslijst 2018 Sasha Dees

Beste werkplek
Zo op reis is het altijd maar weer afwachten waar je even rustig kan zitten en kan schrijven over wat je allemaal meemaakt. In Santo Domingo was ik te gast bij kunstenaar Jorge Pineda en regisseur/producent Henry Mercedes Alves. Daar zat ik dan in een waar schrijversparadijs, midden in de stad omringd door weelderig groen, bloemen en hummingbirds….

Eindejaarslijst 2018 Sasha Dees

Eindejaarslijst 2018 Sasha Dees

De moeite waard
was ook mijn bezoek aan Constant Myrlande een kunstenaar in Haïti, ik kwam totaal buiten adem aan maar ik zou het zo weer doen! Ook goed om je te realiseren dat Hollywood films gebaseerd zijn op de bangmakerij verhalen van christelijke dominees en priesters. De echte Vodou tempels zijn locaties waar mensen samenkomen en hulp krijgen precies als in een kerk, een moskee of een buurtcentrum.

Eindejaarslijst 2018 Sasha Dees

Eindejaarslijst 2018 Sasha Dees

Meest toegewijde chauffeur
hands down Uli Voges, medeoprichter van de Volta Kunstbeurs die ook heerlijke lion fish klaarmaakt!

Eindejaarslijst 2018 Sasha Dees

Beste netwerk
Caribbean Linked is een project bij Ateliers’89 in Aruba dat opkomende professionele kunstenaars, een curator en een schrijver uit de regio voor 3 a 4 weken bijeen brengt. In een gebied waar er eeuwenlang moedwillig voor is gezorgd dat er geen onderlinge connecties gemaakt konden worden is het hard nodig om projecten als Caribbean Linked te organiseren en te ondersteunen.

Eindejaarslijst 2018 Sasha Dees

Eindejaarslijst 2018 Sasha Dees

Beste museum
National Gallery of Cayman Islands. Nu eens geen gerestaureerd oud koloniaal pand of een gerenoveerd oud gebouw waar niemand wist wat ze er mee moesten en wat onbetaalbaar is in onderhoud en onwerkbaar voor exploitatie. Hier doneerde iemand een lap grond en daarop kwam een multifunctioneel gebouw dat speciaal is ontworpen en gebouwd om er hedendaagse kunstwerken in te huisvesten. Een kleine behapbare, groeiende collectie van lokale werken van alle kunstenaars op en van de eilanden die direct ook goed gedocumenteerd worden. Als iemand van plan is om een museum te beginnen ergens op de (vooral kleinere) eilanden zou ik zeggen plan eerst een bezoek aan dit museum en vraag directeur Natalie Urquhart mee te werken als adviseur!

Eindejaarslijst 2018 Sasha Dees

Eindejaarslijst 2018 Sasha Dees

Ik kan zo nog uren doorschrijven maar eigenlijk heb ik dat al gedaan het afgelopen jaar, als je nieuwsgierig bent geworden en nog niet alles gelezen had kan je het terugvinden op Standplaats Caribisch gebied.

2019….
Dankzij het Mondriaan Fonds en al mijn gastvrouwen en heren is de lat voor geweldige ervaringen op doen hoog gelegd in 2018. Ik weet niet wat er gaat gebeuren in 2019 maar als het de helft is van wat ik dit jaar heb meegemaakt dan teken ik ervoor. Ik wens jullie allemaal een jaar toe waarin je net zo geïnspireerd en gelukkig bent als ik was in 2018!

About Sasha Dees 337 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*